Reklama

Reklama

Beowulf: Král barbarů

  • Kanada Beowulf & Grendel (více)
Trailer

Obsahy(1)

Krvavý příběh o bitvě válečníka Beowulfa s obrem Grendelem. V této moderní verzi anglosaské epické báje vede norský hrdina Beowulf (Gerard Butler) svou družinu na pomoc starému příteli, dánskému králi Hrothgarovi (Stellan Skarsgaard), jehož království je pustošeno Grendelem (Ingvar Sigurdsson). Jakékoli Beowulfovi pokusy o bitvu jsou však mařeny jeho odmítnutím bojovat. Poté, co se hrdina setká s tajemnou čarodějkou Selmou (Sarah Polley), začíná chápat, že obrova zuřivost je jen odpovědí na bezpráví, kterého se vůči němu král dopustil. Beowulf, který jako voják není vůbec zvyklý váhat, už ale není přesvědčen, že by obr měl zemřít. Bouřlivý příběh o pomstě, loajalitě, soucitu a odpuštění. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

teutates 

všechny recenze uživatele

Tento film má jedine historický podtón o ktorý sa opiera. Chýba mu pompéznosť, vznešenosť a oveľa lepšie spracovanie. Tento snímok patrí do TV. Nenechajte sa zmiasť sľubným hereckým obsadením, pretože Beowulf nemá okrem príbehu a krásnej severskej prírody čo ponúknuť. Gerard Butler a ostatní herci sa asi deň predtým zle vyspali. (keď prijali túto ponuku) Všetko čo by ste chceli vidieť v historických snímkoch tuna nieje... Veľmi komplikovaný a ťažký snímok na sfilmovanie aby ho dostala Sturla Gunnarsson. Až na pár okamžikov je tento snímok úplne out! Nepodarený snímok tak ako zlý krok Gerard Butler... 4/10 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zvláštně pojatý film. Velmi střídmé zpracování této severské báje, natočené jakousi starou kamerou. Celý film vypadá, jako kdyby byl o nějakých 15-20 let starší, než ve skutečnosti je. I název je poměrně zavádějící. Kdo bude očekávat bitvu ve stylu Davida a Goliáše, bude zklamán. Film především vypráví o tom, jak jsou na sebe lidé zbytečně zlí a jak se v historii každá odlišnost trestala smrtí. On to je vlastně dobrý nápad, ale zpracování je bohužel takové režijně dost suché, děj málo vygradovaný a vizuál ryze televizní, což je trochu škoda. ()

Reklama

Haymar 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě průser, zároveň to ale postrádá jedinou silnější scénu nebo cokoli, co by nějak uvízlo v paměti. Buttler je jako Beowulf takovej nemastnej, neslanej a samotné monstrum - Grendel, vypadá spíš jako homelesák z hlaváku (ale strach z něj rozhodně nejde). Navíc celý příběh se neuvěřiteně vleče! Krásný kraj islandský to bohužel nedokáže vytáhnout z šedi podprůměru. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Příběh by stačil na 30 minutovou epizodu seriálu na celovečerní film je to moc rozvleklé... a závěr je dost rozpačitý. Gerald Butler je geroj s charismem na rozdávání, Sarah Polley v roli drsné čarodějnice a ex-kurtizány působí sladce. Největším kladem tohoto snímku je však krásná a drsná Islandská krajina. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Tento film nevyniká obzvláštním kouzlem nebo atmosférou. Většina herců podává křečovité výkony (občas za hranicí parodie); Gerard Butler je pak univerzálním hrdinou z povinnosti. Pár zajímavých (ba jímavých) momentů se ovšem najde. Takže 2 hvězdy za promarněnou šanci, která sice neurazí, vyloženě neotráví, ale také nepobaví, o nadšení nemůže být ani řeči (osobně mám stále nejraději Vikingy, byť se jedná o velice volné zpracování grendelovské legendy). Je cosi zakletého v království dánském, tudíž se vyplatí přečíst předlohu a nespoléhat na chabé pohyblivé obrázky. Úmysly byly nejspíše čisté jak voda z ledopádu, leč na výsledku to není příliš patrné. Nu, což. Nežádám megalomanské projekty, nicméně existuje určitá mez oddělující střízlivou filmařinu od užmoulaného snažení. Škoda slov? Možná. Prostě je mi počinu Beowulf & Grendel líto (nápad ohledně msty nespravedlností stíhaného vyvrhela je totiž dobrý). ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Grendelův otec (Spencer Wilding), čarodějnice Selma (Sarah Polley) a Grendelův syn se v původní básni neobjevují. Tyto postavy byly vytvořeny speciálně pro film. (Ajka1)
  • Filmový štáb se po celou dobu natáčení potýkal s velkými finančními problémy a nepřízní severského počasí. O všech strastech tohoto projektu nakonec vznikl dokument s názvem Hněv bohů (2006), který posbíral na filmových festivalech hned několik ocenění. (Ajka1)
  • Film je volně inspirován anglo-saskou epickou básní o Beowulfovi. (Ajka1)

Reklama

Reklama