Reklama

Reklama

Klíče od pevnosti Boyard

(pořad)
  • Česko Pevnost Boyard (více)
Soutěžní / Dobrodružný / Komedie / Rodinný
Francie, 1990, 370x57-136 min

Scénář:

Claire Barré

Hudba:

Paul Koulak

Účinkují:

Olivier Minne (moderátor), Jean-Pierre Castaldi (moderátor), Sophie Davant (moderátor), Patrice Laffont (moderátor), Tomer Sisley, André Bouchet (více)
(další profese)

Tento pořad je soutěžní show, ve které spolu soupeří dva týmy v různých úkolech. Na splnění daného úkolu mají obyčejně časový limit a vítěz vyhraje právo vstoupit do tygří klece, aby získal peníze. (TV Spektrum)

Recenze (409)

CANNIBAL 

všechny recenze uživatele

Vynikající soutěžní hra, pln adrenalinu a napětí až do konce. Rozhodně však úplně nejlepší atmosféra, byla hlavně při hraní v noci. Neuvěřitelné je taky to, že soutěž získala mnoho mutací ve spoustu zemí, ačkoliv se veškeré mutace odehrávají na tytéž pevnosti, ale ta francouzská je jen jedna a žádná jiná variace se jí nevyrovná. Navíc výhra putuje na charitu. Kéž by takových her bylo mnohem víc. Po čase sledování musím ale říct, že pevnost Boyard už ztratila pro mě své kouzlo, jelikož je zaměřená výlučně na francouzské celebrity. Ke všemu se navíc často ti samí vracejí hned následující sezónu. Jenže soutěžící družstva z necelebrit mně přišla daleko zábavnější. A od roku 2017 jde kvalita soutěže hodně dolů. ()

FIBO 

všechny recenze uživatele

Platí, že by komentující uživatelé ČSFD neměli psát výrazy jako "nejlepší" apod. v popisu snímku. Já udělám za svou osobu výjimku z pravidla a osobně tvrdím, že tohle je nejlepší televizní soutěž minimálně z valné většiny, které kdy u nás byly vysílány (a nejen u nás). Důvod? Dokonale po leta promyšlený soutěžní systém (místnosti s úkolama, indície, později Velmistři..), zapeklité úkoly, které jednak vyžadovaly fyzickou zdatnost, jinak úkoly, jejichž koncept byl překonání strachu nebo logické hříčky. Široká různorodost všech úkolů, napínavost děje, tresty (cely, vězni) a nakonec, zda-li vůbec soutěžící vyhrají nebo ne. Díly denní / noční, v novějších verzích můžeme vidět obojetný prolnutí v jednom díle (den, noc, ráno následně) nebo širší využití prostorů, které kdy dřív v původních řádách nikdy nebyly použity. Do toho všeho magnificentní hudba Paula Koulaka, jehož dílo dodává soutěži teprve finální říz a bez níž bychom si ji ani nedovedli představit (mimo to, vyšel oficiální OST, bohužel obsahuje jen zlomek toho, co věrní fanoušci znají, ale jak se říká, lépe alespoň něco než nic :)) Paklíč, Pačes, moderátoři, otec Fura, Velmistři, legendární Felindra (jejíž jméno je tuším Monika) neúnovně otáčející tygří hlavou , mistři vázání a speciálních efektů, mistři a ošetrovatelé zvířat, room designeři atd. atd., každý odvedl kus vynikající práce, jejíž výsledek byl/je to, co vidíme. Nehledě na jedno z prvotních využítí kamerového jeřábu, bez něhož by jen horko těžko šla většina působivých záběru ztvárnit. Pro ostatní, píšete spíš z nostalgie a v minulém čase, ale ne každý ví, že Fort Boyard pokračuje prakticky neustále do dneška (pozn. komentář píšu 17.8.08 a poslední díl co jsem viděl je starý pár měsíců). Není to sice už úplně ono, jak většina z Vás asi pamatuje, nicméně pořád to má něco (něco více!) do sebe. Za sebe - legendární dílo, které už 18 let neúnavně poutá lidi k obrazovám a odůvodněně - 100 procent. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Pevnost Boyard. Jako stavba unikátní kousek (byť už v době dokončení zbytečný), jako soutěž legendární - samozřejmě ne pro generaci zvyklou na Fear Factor, ideově z Boyardu čerpající, ale jdoucí "o skok dál", aby to vůbec někoho zaujalo. Po řadě let jsem v televizi zaslechl tu nezapomenutelnou znělku, a úplně mi přeběhl mráz po zádech - výzva, odhodlání a určitá osudovost a nevyhnutelnost, pořád to v sobě má. Jinak co k tomu říct? Podle mě je to týmová soutěž s jedním z nejchytřeji a nejvšestranněji vymyšlených herních modelů - fyzická zdatnost, obratnost, adrenalin, překonávání strachu, a - dnes při už vzpomínaném Fear Factoru, ale i Wipeoutu, Ninja Faktoru atpd. už atribut zcela nemyslitelný - mozek:) To napětí, když stroj v pokladnici chroustal heslo, ale i když u jednotlivých úkolů modrá tekutina mizela nikoliv v dámských hygienických potřebách, ale spodní části hodin, olalá, to byla prostě bomba. O tom, jaká legenda i zásluhou charismáče Patrice Laffonta a mikádové královny Sophie Davant Boyard je, svědčí i to, že se téměř každý rok dělá zvláštní vydání obvykle pro nějakou - a zdaleka ne jenom francouzskou - charitu. Nemůžu prostě jinak, 80%. ()

Bivoy 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná znělka, nezapomenutelná soutěž... Kdo z nás si jako malý nezatoužil změřit síly v pevnosti Boyard? Vždycky jsem se ušklíbala nad pavouky a hady, hrozila se skoků z výšek, s napětím sledovala zápasy v bahně a usmívala se hádankám otce Fury! A mezi tím ty záběry na tygry, kteří se už už těší na své oběti, které budou ziskuchtivě hrabat peníze a nestihnou podlézt padající mříží! Zkrátka soutěž plná napětí, které se snad žádná jiná nemůže rovnat! ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzábavnějších seriálů mého mládí, u kterého se mi vždy tajil dech. Stařec, který vypadal, že mu je snad sto let. Lvi, ta úžasná znělka, kterou na youtube najdete v mnoha kopiích. Krásné ženy, co soutěží s muži. Dobré atrakce. Nelíbilo se mi, že to sem tam přestalo bavit a stále se to opakovalo. Ale celkový pocit skvělý. Chtěl bych je vidět znova. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (34)

  • Pevnost Boyard po dokončení pozbyla účinnosti díky účinnější výzbroji, a tak alespoň později sloužila několik let jako vězení. Její velikost je 80 m na délku, 40 m na šířku a 20 m na výšku. (VerenaLord)
  • Ve všech cizojazyčných mutací soutěže hudbu vždy zajišťuje francouzský skladatel Paul Koulak. Avšak s jedinou výjimkou německé verze, kde je nahrazen německým skladatelem Franzem Hermannem. (CANNIBAL)
  • V roce 2010 došlo v celé soutěži k radikálním změnám. Krom toho, že se tvořilo více soutěžních družstev, které bojují mezi sebou, poprvé také v nejrůznějších celách soutěžící bojovali o klíč, kde do té doby mohli bojovat jen o indicii a naopak. (CANNIBAL)

Reklama

Reklama