Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Po několika úžasných filmových zážitcích, pocházejících z Ruských luhů a plání, přišlo nyní s Vikingem docela výrazné zklamání, jelikož prakticky jediné, co jsem na této podívané dokázal vnímat jako pozitivum, byla působivá atmosféra, dominující syrovým a špinavým vizuálem, zbytek je ale skutečně buď jen průměrný, v mnoha ohledech pak až vyloženě slabý odvar, kam musím hned na prvním místě zařadit opravdu nezáživnou, až dokonce ubíjející zápletku, která krom tuctovosti vážně nenabízí nic jiného. Ten příběh nemá šmrnc, nápad, spád, hodně se tu jen nudně kecá, nemá to žádný pořádný vývoj, gradaci a prostě vůbec ve mně nedokázal vyvolat jakýkoliv zájem. Za slabou pak považuji i akci, která sice hned na začátku, při lovu bizona, navnadí na slušnou jízdu, nic podobně efektního a choreograficky zajímavého se už ale v následujících minutách neobjeví , a zbytek akce tak tvořili jen nepřehledné, chaotické a nezábavné souboje, postrádající jakoukoliv velkolepost a navíc i nějaké ty explicitnější scény, což vzhledem k již zmíněnému špinavému vizuálnímu zpracování také moc nechápu, nehledě na to, že jí vlastně ani moc nebylo. Co se jinak postav a jejich hereckých představitelů týče, to bych zařadil do té kategorie průměrné, filmu tudíž neublížili, zároveň ho ale ani nijak neoživili. Napětí a emoce tu pak chyběli úplně, takže opakuji, jak mě Rusové posledních pár filmů nadchli, tak v tomto případě došlo ke zcela opačnému efektu, bylo to strašně dlouhé, nezáživné, neefektní, zkrátka nic, moc. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Neskutečně epická výprava (nemůžu uvěřit, že to stálo jen 20 milionů dolarů) a špinavá syrová atmosféra je tu poněkud zabitá nechci říct přímo propagandistickým scénářem, nicméně dost silně zaměřeným vůči všemu pohanskýmu, kdy jsou tu pohani vykreslený jako krvelačný a násilnický bestie, včetně Vladimíra, kterej jakmile se dá na křesťanství, stane se neškodným beránkem a dokonalou křesťanskou agitku pak šperkuje závěrečná prosluněná (ve značným kontrastu se zbytkem filmu) scéna s hromadným křtem, kam se najednou oslavně vrhaj všichni domorodci, div že si huby úsměvem od radosti neroztrhnou. Postavy se taky chovaj tak nějak nesrozumitelně, jakoby jim byla vystříhaná spousta scén (vystřižený scény, co jsou na konci filmu, to ve výsledku trošku vylepšujou, aspoň co se týká vztahu Vladimíra, Iriny a pohanský děvuchy). Ale i přes tuhle kritiku (z božích trailerů jsem byl dost přehypovanej) to rozhodně nuda nebyla a pro milovníky historie to nabízí spoustu (většinu) skvělých momentů. Pro čtenáře Bohatýra od Červenáka pak dvojnásob (Pečeněgy vraždící okolo Muromě jsem si při čtení jako mongoloidní nájezdníky nepředstavoval, ale člověk se pořád učí). ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Akční historický thriller z období vikingů. A navíc v ruské produkci. Není to zlé, ale při sledování filmu budete mít pocit, že tu je tak nějak všechno, co se dalo očekávat a není tu nic moc navíc. Násilí, které je zde zobrazováno, mi přišlo tak nějak jako násilí samo pro sebe, na efekt, než z jakéhokoli jiného důvodu, postavy mě nezaujaly. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc tomu uškodila ta jejich víra, i když vím, že na tu dobu se to hodí. Ale já jako ateista tohle špatně nesu a tím to odneslo i hodnocení. Ale i když se přikloním k víře a těch nesmyslel okolo, musím i tak říct, že byli nudné části, které nemohu prominout. První půle filmu byla velmi dobře zpracovaná, ale pak už to šlo do kopru. Sorry jako :) ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Na docenenie potrebujete tak akurátnu mieru znalosti Nestorovej kroniky. Nie veľa aby vám nevadili snahy vybieliť zločiny fornicatora maxima tým, že to za neho urobili iní a nie málo aby ste chápali kto je kto a prečo robí čo robí a prečo je tam kde je. Vizuálno a výprava na výbornú, politično skôr súčasné ako autentické. 8/10 P.S. Na druhýkrát to dáva oveľa väčší zmysel. A aby ste pochopili historickú posadnutosť Rusov Krymom - tak Korsuň je na Kryme. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Kostýmoví dizajnéri v rámci príprav na film navštívili viacero miest a krajín ako Čínu, Indiu, Fínsko, Švédsko, lotyšskú metropolu Riga či bieloruský Minsk. (MikaelSVK)
  • Postavy, které ve filmu vystupují jako Římané, jsou ve skutečnosti představitelé Byzantské říše. (deLaFere)

Reklama

Reklama