Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

misterz 

všechny recenze uživatele

Bohatý rozpočet je tu poznať. Po technickej a výpravnej stránke ide naozaj o výborne odvedenú prácu. Nadchli ma aj jednotlivé bitky a naturálne dobové zobrazenie života vtedajšej spoločnosti - špina, krv, surovosť... Čo sa týka dejovej linky, autori sa tu miestami nepochopiteľne a úplne zbytočne odkláňajú od historických reálií, ich zachovanie by nijak neuškodilo atraktivite samotného príbehu. Veď väčšinou je aj tak skutočnosť dostatočne zaujímavá aj bez rôznych prikrášlení. Len ako perlička, Vladimír I. bol celkom kanec. Mal 6 manželiek, ktorých mená sa poznajú a ešte niekoľko ďalších, o ktorých nie sú žiadne záznamy (ale ich deti sú známe). Dokonca podľa viacerých prameňov jedna z nich mala byť Češka. Celkovo veľká spokojnosť, za poslednú dobu v tomto žánri to najlepšie z Ruska. Nechápem to nízke hodnotenie, snímok si červené čísla s prehľadom zaslúži. 80/100 ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Polorodí bratři, synové Svjatoslava I. se, eufemisticky řečeno, neměli příliš rádi. Nebo, napadá mě, naopak měli a v duchu ´co se škádlívá, to se rádo mívá´ pracovali na tom, jak se vzájemně definitivně uškádlit. Jak Vladimira vnímám víc jako postavu literární než historickou, tak mi tady byl sympatičtější jako barbarský násilník, než v podobě Bohem osloveného uvěřivšího budoucího světce. Rognědě se vůbec nedivím, vzhledem k okolnostem člověk skoro lituje, že její atentátnický pokus nebyl úspěšný. Irina mě iritovala a ve svém počínání mi připadala umělejší, než ten digitální zubr na začátku. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PREČO SOM HO NEZABIL? STAL SA MOJOU SÚČASŤOU V TOMTO ŽIVOTE A INÝ MA UŽ NEČAKÁ." __ Spomínam si, s akým nadšením bol ,,Viking" onoho času dobre prijatý tunajšími užívateľmi a následne s odporúčaniami propagovaný. Dokonca aj ja som po ňom obhliadal na internete, až som ho napokon videl premiérovo na televíznej obrazovke. Dojmy z ambiciózne podaného projektu boli rozpačité. Priveľmi som nerozumel deju pôsobiacemu prekombinovane, chaoticky, napriek častej akcii miestami nudne, hoci jednotlivé scény sa snažila zachraňovať vizuálna stránka porovnateľná s vysoko rozpočtovou hollywoodskou produkciou. Z celého množstva bojových akčných sekvencií ostanú v mysli rezonovať najmä tie s vykopávaním totemov starých zabudnutých bohov a jazda lode dole svahom. Mnohé iné prakticky okamžite zanikajú, v čom vidím absenciu naturalistických krvavých záberov, ktoré boli pravdepodobne v TV verzii odstránené. Navyše knieža Vladimír s vynikajúcim nejednoznačným charakterom miešajúcim všetky prednosti i nedostatky by si predsa len zaslúžil herecky vyzretejšieho predstaviteľa. Ako sa teda postaviť ku filmu, ktoré slabé stránky mu spočítali užívatelia IMDb v jeho omnoho slabšom ratingu? Napokon všetko vyriešil záver s filozofickým podtónom a zároveň s typickým naturelom. Z počiatku som uvažoval o podpriemernom hodnotení, až scény kajania sa, dialógu na pobreží a hromadného krstu a časový odstup od videného ma presvedčili prihodiť jednu hviezdičku navyše. Daný námet si teraz väčšmi predstavujem spracovaný baladickejšie, s dávkou mysticizmu a čiernobielou kamerou po vzore ,,Andreja Rubľova" alebo ,,Markéty Lazarovej". (1395. hodnotenie, 128. komentár k filmu) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,STŮJTE PŘI MNĚ!“… /// Rusáci se s tím vážně neserou. Místo zákulisních intrik a keců, všichni všechno vyřešej s rukama vod krve. Ruská historie, to je krev, špína a pohanství. V tom je síla filmu. Bohužel v tý jednoduchosti se vobčas ztrácím. Vadí mi zbytečnosti, jako úvod s nesympatickou digitální příšerou, zpomalovačky a animace (jak kopí prochází tělem). Nevadí mi, že cca vod půlky ubyde krve a dozvíme se víc o Vladimiru Sviatoslavichi Velikým. Zajímavej historickej příběh, kterej srážej sami tvůrci. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu kusy podle skutečnosti. 2.) Nasrala mně snoubenka a nevím, jak se s tím vyrovnat. 3.) Thx za titule „M7797M“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rusové se plácli přes kapsu a nutno přiznat, že tyhle rubly jsou dobrá investice. Je sice pravda, že pokud dojde na nějaký souvislejší děj a dialogy, tak to kapánek hapruje, ale o tom to tady není. Viking je luxusní středověká rubačka s parádní výpravou, potoky krve, masovými scénami a výborným hereckým obsazením. Navíc vikingové a jejich slovanští souputníci vypadají přesně tak, jak by měli vypadat a Vikings prominou, ale o podobných kostýmech se jim může jenom zdát. Zdolávání hradeb a bitky vůbec mají svojí úroveň a i když se tvůrci nevyhnuli jistým lapsům (pěší pronásledovaní jízdních Pečeněhů, lodě) působí i tyhle chybičky zábavně. Co se střetu pohanů a křesťanů týče, není to tak hrozné, jak je tu občas podáváno a ta v pravdě křesťanská agitka přijde až v samotném závěru, ale to se dá vzhledem k dosavadnímu ději snadno přejít. Takhle by to šlo a vůbec bych se nezlobil, kdyby se Kravčuk v podobném stylu pustil třeba do Alexandra Něvského. 85% ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Postavy, které ve filmu vystupují jako Římané, jsou ve skutečnosti představitelé Byzantské říše. (deLaFere)

Reklama

Reklama