Reklama

Reklama

Bitva o Midway

Trailer

Obsahy(1)

Šest měsíců po japonském útoku na Pearl Harbor hlásí američtí zpravodajci, že objevili zvýšenou aktivitu Japonců. Podle odhadu velícího důstojníka by mohlo jít o útok na ostrov Midway. Admirál Nimitz na rozdíl od vojenských úředníků ve Washingtonu uvěří v útok a podle toho jedná. Soustředí k ostrovu konvoje letadlových lodí i průzkumná letadla. Mezitím na palubě bitevní lodi admirála Yamamota probíhá důležité jednání. Jeho cílem je vyprovokovat bitvu, při které chtějí Japonci zničit americké loďstvo a následně ovládnout Tichý oceán. Přesně 3. července 1942 však boj skončí naprostou porážkou sebevědomé japonské flotily a stane se jedním ze zlomových okamžiků v historii druhé světové války. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (140)

Han22 

všechny recenze uživatele

Úpřimně nemám rád až na pár výjimek válečné filmy. Buď jsou příliš brutální, nebo jsou na efekt. Tenhle se sice vyhnul obojímu, jenže důsledná popisnost všech manévrů během první hodiny a půl vyústí k nudu k nepřežití. A když už začne skutečná bitva, jsou do záběrů míchány archivní záběry, což mi kazí nejen jakýkoliv zážitek, ale i přehled o tom, kdo na koho útočí. Prostě tohle mě opravdu nechytlo. EDIT 2023: Na podruhé mě to chytlo mnohem více. Před 14 lety jsem neměl nasledovaných moc válečných filmů, natož takhle starých a netušil, jak se točily. První půlka už mě tentokrát nenudila, naopak jsem se zaujetím sledoval jak to tenkrát bylo. Navíc je tu nálož hvězd (Heston, Fonda, Coburn, Ford, Holbrook, Mifune, Mitchum, Robertson, Wagner), kteří sice  nemají moc co hrát, ale aspoň mají charisma. Vykuchal bych celou tu romantickou linii a ty dokumentární záběry mě štvou pořád. Na druhou stranu i přes ně má ta akce drajv a v té době to asi opravdu jinak natočit nešlo. Takže s odstupem času 4* a válečný film roku 1976. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Klidně ještě trochu víc informací o pozadí akce a o tom, kdo je kdo, trochu jsem se v nich ztrácel. Navíc v takovém filmu považuju za hrubou chybu, míchat sem naprosto irelevantní vztah nějakého vojcla a japonky, byť je to syn vojenského pohlavára - tahle vsuvka film zbytečně protahovala a "znuďovala". ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takový ten klasický válečný americký film, který mě nějak moc nebere. Jsou zde skvělí herci, kdy mě překvapil Henry Fonda, který tu pro mě hodně zestárnul (nedávno jsem viděl filmy, kde byl přece jen mladší), ale nejvíce zaujal Charlton Heston. Přece jen měl hlavní roli. Skoro jsem si myslel, že na boje nedojde, protože první hodina je celkem o ničem, spíše vztahová, ale ono se to nakonec povedlo. Ten konec ale až tak klasický není a zaujal. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Zbytečně zmatečný film. Zpočátku se zdálo, že film bude hezkým dokumentem, ale s postupem času jsem začal mít ve všech těch jménech a pozicích zmatek. Celý film byl navíc zbytečně poškozen zápletkou mezi americkým letcem a jeho "japonskou" snoubenkou... Na druhou stranu nutno uznat, že film docela hezky dokáže vtáhnout do děje a člověk si opravdu připadá jako na širém moři... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Dohnal jsem rest a musím uznat, že i když tenhle film už trochu ohlodal zub času, tak je určitě tahle stará verze o trošku lepší než ta od Emmericha. Hlavně v tom jak pracuje s postavami které jsou ztvárněné charizmatickými hvězdami 70 let v čele s mým oblíbencem Hestonem. V bojových scénách se pak uplatní starý dobrý praktický efekty, který sice už trochu zestárly, ale pořád se na to kouká o něco líp než když je všechno před zeleným pozadím. Baví mě obě verze této bitvy, ale tady hvězdu přidám, abych ten rozdíl vyjádřil.70% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (17)

  • Natáčanie na mori trvalo 3 týždne. (westerns)
  • Japonské letouny ve filmu představovaly upravené americké stroje. Stíhačky A6M Zero a částečně i bombardéry B5N ztvárnily upravené T-6 Texan a SJN Texan. Bombaréry Aichi D3A a Nakajima B5N pak letouny BT-13 a BT-15 Valiant. (Foxhound#1)
  • Natáčelo se na námořních základnách Terminal Island v Los Angeles, Pensacola na Floridě a základně v Long Beach. Lodní záběry se točily na letadlové lodi USS Lexington (CV-16). (Foxhound#1)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama