Reklama

Reklama

Volání vlků

Obsahy(1)

Mladý biolog se nechá dobrovolně vysadit kdesi v severní Kanadě, aby zde studoval a shromažďoval údaje o vlcích, kteří údajně mohou za stále se zmenšující stáda Karibu. Postupně se biolog seznamuje s okolím a dokonce s životem vlků samotných. Zjišťuje, že vlci nejsou zdaleka takovou hrozbou jako lidé, kteří vlky vybíjejí pro jejich kůži. Dokáže se mladý biolog rozhodnout na čí stranu se přiklonit? (TomikZlesa)

(více)

Recenze (79)

tahit 

všechny recenze uživatele

Vlci jako filmový námět, proč ne, uvážíme-li, že mají svůj vlastní inteligentní svět, tak jak vidno jejich démonizace nadále platí. Celé vyprávění je milé i proto, že se netváří hlubokomyslně. Prazvláštní poetika a vizuální radostnost kouzel obrazů krajiny umocňuje příjemně zážitek z filmu. Herec Charles Martin Smith v postavě (Farley Mowat) to zahrál naprosto autentickým způsobem. A kromě toho, okrajově podává také svědectví, jak mimoděk někteří lidé stále bezmyšlenkovitě život v přírodě pošlapávají. Ačkoliv filmové dílo nedosahuje zcela velikosti literární předlohy, je jistě potěšitelné, že se vyslovuje apartně k vážným věcem. Možná to bude znít nadneseně, ale příběh se skutečně zajímavě zamýšlí nad otázkou přírodních hodnot a vztahu člověka k vlkům, nu což, to posuďte již sami. :-)) Kdo nehledá ve filmu jen komerci, ten mne určitě pochopí. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že přírodní a zvířecí zákony by měly být postaveny mnohem výše než ty lidské. 100 minut naprosté nostalgie v podobě krásných záběrů na dosud nedotknutelnou část naší planety a zároveň příběh nesoucí důležité a oslovující přírodní poselství, o kterém by měl každý člověk vědět a respektovat ho. Velká škoda, že snímek stojí tak moc v pozadí. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zpočátku trochu zaráží fakt, že se nechá nezkušený biolog vysadit kdesi uprostřed kanadské tundry a chová se jak naivní hošík na své první kempovačce. Jestli to fakt takhle bylo i ve skutečnosti, tak měl tenhle chlapík fakt cojones ze železa. Jméno Walt Disney v úvodních titulcích mě zprvu trochu vyděsilo, ale nebylo proč. Never Cry Wolf není typická disneyovka. Co do atmosféry je to dost syrový, atmosférický a myšlenkově bohatý dobrodružný film, byť dějově jednoduchý a spíše pojatý jako dokument. Drama o přežívání v nehostinné krajině, kde dominují záběry lidmi téměř ještě neposkvrněné přírody. ()

zigíš 

všechny recenze uživatele

V Kanadě mizí Rudolfové a lidi viní zlého vlka. Opak má dokázat mladý biolog s minimální zkušeností s prací v terénu. Kdokoliv jiný by to vzdal, hned na začátku ale kdepak on! I přes počáteční zaškobrtnutí si s nadhledem a humorem získá nejen přízeň inuitů, vlků i Briana Dennehyho (i když ..). Never Cry Wolf je příjemná meditativní podívaná o věčném konfliktu: člověk vs příroda. Divokém a nekompromisním konfliktu. Tu podaném téměř dokumentárně tam zas odlehčeně. A často se ty polohy nepříjemně sváří (inu, produkce od Disneyho). Takže vidíme jak syrovost živlů, tak legrácky co pobaví celou rodinu. Naštěstí je tu Charles Martin Smith v hlavní roli, který i ty občasné banality s přehledem utáhne. A hlavně působí uvěřitelně! Jak v momentech kdy si labužnicky pochutnává na myším sendviči, tak když nahý skotačí se stádem Caribuů :) ()

3 AM Code 

všechny recenze uživatele

Unikum. Naprosto brilantni film. Fiktivni dokument o vyprave zoologa kamsi na kanadsky sever. Ukol: sledovat vlky v prirozenem prostredi. Ovsem prvni problem nastane ve chvili, kdy pana profesora a jeho nadmernou bagaz letadlo proste vylozi na zamrzlem jezere uproztred kanadske tundry. Blizi se noc a prichazi ledova boure. Vsechno vybaveni a zasoby potrebne pro preziti jsou teoreticky po ruce, uhledne zapakovane v bednach.. jenze to pro preziti nestaci. Musim rict ze me tenhle film dostal. Nesentimentalni, syrove, ale nikoli zamerne zdramatizovane. Mozna to pusobi tak skvele prave proto, ze se tvurci vzdavaji temer vsech filmovych prostredku jak 'ozivit' dej a proste ho nechaji plynout. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (8)

  • Film je založen na skutečném příběhu biologa Farleyho Mowata. (TomikZlesa)
  • Přestože vlci ve filmu byli ochočeni a částečně cvičeni, k docílení jejich různých výrazů byla použita kuřata, s nimiž kameraman různě pohyboval nad hlavou vlka. (TomikZlesa)

Reklama

Reklama