Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít vždy dobrou trefu a zůstat naživu, o to tady vlastně běží... Jason McCullough dávno plánuje svůj odjezd do Austrálie, a jen shodou okolností se pak na cestě náhodou ocitne v městečku zlatokopů Calendar, kde zrovna příliš nevládne klid a pořádek. Spíše si tam každý dělá, co chce a často přitom jde o život. Místní starosta Perkins s dalšími zástupci právě hledají náhradníka za zabitého šerifa. Vhodným kandidátem se díky svému přesvědčivému umění pistolníka stává Jason. Ten pak spolu s vykutáleným pomocníkem Jakem začne řešit po svém problémy s pořádkem ve městě. Na prvém místě se musejí vypořádat s místní bandou zločinců… Divácký, komediálně laděný western natočil herec, scenárista a režisér Burt Kennedy, tvůrce snímků Honáci, Vůz plný zlata, Vlakoví lupiči. Jeho příběh využívá klasických westernových prvků a situací s komediální nadsázkou, vtipem a humorem. Úlohu neohroženého Jasona McCullougha ztvárnil James Garner (známý z filmů Velký útěk, Souboj u El Diablo, Grand Prix, Vesmírní kovbojové a Maverick). (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

sud 

všechny recenze uživatele

"Podporujte svého šerifa!" je skutečně westernová komedie, ve které jsou oba žánry obsaženy rovným dílem. Humor netlačí na pilu a ani se nesnaží být dojemný, či alespoň v některých momentech nervydrásající. Ač byli všichni skvělí, tohle je film Jamese Garnera, Jacka Elama, Waltera Brennana a Bruce Derna. Neodolatelně neohrabané chlapáctví, hlášky, udivené pohledy a stoický klid prvního jmenovaného jsou prostě neodolatelné. Znamenitý dabing Luďka Munzara mu ještě přidal. Jack Elam, častý westernový herec malých rolí, zde dokázal že je schopným hercem i ve větší a dokonce komické roli. To samé by se dalo napsat i o Brucovi Dernovi, který všechny své westernové roličky s grácií zparodoval. Walter Brennan pak spojil v jeden dva své filmové postoje - komické dědky z Hawksových westernů a hlavního záporáka z "Mého miláčka Klementiny". Film neobsahuje ani žádná zbytečná gesta nebo drahou výpravu. Prostě výborná zábavná konverzačka s inteligentním humorem, sympatickými herci a hláškami, které vždy pobaví. ()

da-a 

všechny recenze uživatele

Kterak tajemný cizinec, mířící do Austrálie, zakotvil v prohnilém westernovém městečku a jal se konat pořádek. Kdo ví, jak moc mě tyto komedie z Divokého Západu ještě překvapí. Kulisy, v nichž by se dalo rozehrát slušné pistolnické dráma tentokrát slouží jako dokonalé místo pro nekomplikovaný, ale mnohdy chytrý humor, ve kterém se mísí slovní, fyzické i satirické výpady nikdy neminuvšího Jamese Garnera a jeho věrného sidekicka Jacka Elama. Některé scény jsou pojaty v "cartoon" stylu, jiné lehce parodují ustálená westernová klišé. Protože mě film zastihl s nekrytými zády, užil jsem si ho o to víc. Doporučuji nejen těm, kteří jsou unaveni z věčně vážných tváří pistolníků. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Konečne poriadna westernová paródia, ktorá vznikla v čisto americkej produkcii. Klasických spaghetti-westernov je natočených až príliš a keď sa dostane do tunajších televízií takýto kúsok určite si ho nenechajte ujsť. Príbeh je síce prostučký, ale je to akčné, nápadité, milé a plné naozaj dobrých hlášok. 75%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To se tak stane, že na České televizi potkáte film ze staré školy a on Vás nadchne svým humorem, který jak kdyby vypadl z oka Buda Spencera a Terence Hilla, ale přitom s nimi nemá vůbec nic společného. Navíc si myslíte, že Vás podobný žánr z dané doby nedokáže překvapit a najednou se dvě hodiny kocháte a užíváte si příběh, o kterém jste ani neslyšeli a přitom se těšíte z každé další scény. Dlouho se mi to nestalo a Podporujte svého šerifa! mě přesvědčil v tom, že filmařské řemeslo má stále čím překvapovat. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Žádná velká řachtanda, ale příjemná, úsměvná pohodovka určitě. Hlavně díky parádnímu Garnerovi, kterej si střihl svýho flegmatickýho šerfia fakt s chutí. Ale během druhé půle už trochu dochází dech a film tak nějak doklopítá do cíle ze setrvačnosti. Takže je to tak mezi, nakonec dávam za čtyři díky možnosti vidět Harryho Morgana taky někde jinde. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Nevěstinec „Dům madam Orr“ je zajímavou slovní hříčkou; zdá se, že jde o rafinované šťouchnutí do Williama T. Orra, manažera Warner Bros., s nímž měl James Garner spory. (sator)
  • Když při večeři u sebe doma vykládá starosta (Joan Hackett) šerifovi (James Garner) o své dceři, má během rozhovoru ubrousek u krku pokaždé v jiné poloze, aniž by se ho přitom jakkoliv dotýkal. (ČSFD)
  • Před natáčením došlo málem k právní potyčce, kdy se scénář dostal do rukou konkurenčního studia Paramountl, jenž hrozilo sporem kvůli totožnému začátku filmu, který měl jejich snímek Paint Your Wagon (1969). Spor nakonec "vyšuměl". (Terva)

Reklama

Reklama