Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít vždy dobrou trefu a zůstat naživu, o to tady vlastně běží... Jason McCullough dávno plánuje svůj odjezd do Austrálie, a jen shodou okolností se pak na cestě náhodou ocitne v městečku zlatokopů Calendar, kde zrovna příliš nevládne klid a pořádek. Spíše si tam každý dělá, co chce a často přitom jde o život. Místní starosta Perkins s dalšími zástupci právě hledají náhradníka za zabitého šerifa. Vhodným kandidátem se díky svému přesvědčivému umění pistolníka stává Jason. Ten pak spolu s vykutáleným pomocníkem Jakem začne řešit po svém problémy s pořádkem ve městě. Na prvém místě se musejí vypořádat s místní bandou zločinců… Divácký, komediálně laděný western natočil herec, scenárista a režisér Burt Kennedy, tvůrce snímků Honáci, Vůz plný zlata, Vlakoví lupiči. Jeho příběh využívá klasických westernových prvků a situací s komediální nadsázkou, vtipem a humorem. Úlohu neohroženého Jasona McCullougha ztvárnil James Garner (známý z filmů Velký útěk, Souboj u El Diablo, Grand Prix, Vesmírní kovbojové a Maverick). (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

monolog 

všechny recenze uživatele

- Kdo jste? - Jason McCullough. A vy? - Joe Denby a nezapomeňte na to! - Ne, to se nemusíte bát. Do konce života si budu opakovat vaše jméno. Je to vlastně parodie na celý westernový žánr a to jí stejně jako Limonádovýmu Joemu hodně prospívá, protože i když využívá pro zápletku standardní klišé kovbojek (město, co potřebuje vyčistit a hrdinný šerif s opileckým pomocníkem proti všem), dělá to svým vlastním svérázným způsobem. James Garner už měl tehdy za sebou několik veleúspěšných sérií seriálu Maverick (jeho role ve filmu s Melem Gibsonem je vlastně pokračováním tohoto seriálu a ještě několika dalších spinoffů) a lidi si ho, podobně jako Leslie Nielsena dnes, nedokázali představit v nekomediálním filmu, nehledě na jeho charisma, kterým doslova vytahuje film do nadprůměru (ta jeho svérázná nadnesenost a nezaujatost). Humor tu je zábavný a jemně vypointovaný, občas ale zostří a pak se vysmívá mnoha lidským nešvarům (od hlouposti přes přetvářku až k pýše). Dokonalý český dabing v čele s Luďkem Munzarem, Martinem Růžkem a Petrem Olivou jen dávají divákovi vědět, kdo že to ty dabingy dřív tak skvěle uměl, a kdo už je dnes jenom pitomě prasí (no my, kdo jiný). - A proč vlastně chcete do tý Austrálie? - No, protože je to poslední pustá země a já bych si rád zahrál na průkopníka. - Já myslel, že tohle je poslední pustá země a že my jsme průkopníci... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na neohrožené desperáty, jejich proklatě nízko zavěšené kolty a šlechetné úmysly. Pod maskami westernových ctností dlí lumpové, srabové a vyžírkové, kteří se nepřetrhnou, aby přispěli k věhlasu svého zapadlého městečka. Tichá tolerance banditů, žádná úcta k mrtvým a svolnost k nestoudným bahenním zápasům. Pouze šerif, který je již čtyři roky na cestě do Austrálie, v této bohem zapomenuté díře může zjednat pořádek. A v prvé řadě bude třeba nasadit mříže do místní věznice. V okolí deseti prérii nespatřuji westernovou komedii srovnatelné vtipnosti. Do podvědomí se vkrádají Ohnivá sedla Mela Brookse, což byla ovšem švihlá parodie, pravidla žánru přeskakující jako Indiáni oheň, nikoliv šikovně přetvářející jako ohnivá voda mysl střízlivého kovboje. Konverzační humor teče proudem, znevažuje váženost „osadníků pustých končin“ a velmi dobře funguje i po vyjmutí z místa svého původu, z filmu samotného. Pozapomenutá studnice kovbojských anekdot, která se jedním zhlédnutím určitě nevyčerpá. 75% ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Spíše než škemrat o podporu zvenčí, tak se jí měl tenhle cestovatel do Austrálie domáhat ve vlastních řadách. Především pak u páně Bowerse. Ten se totiž za psacím strojem zřejmě při psaní moc nebavil. Jinak si těžko vysvětlit, že to v prostřední části ztratí veškerý tah na branku, nadhled i humor. Stojí to tak pouze na vynikajícím Garnerovi. A to je trochu málo. ()

da-a 

všechny recenze uživatele

Kterak tajemný cizinec, mířící do Austrálie, zakotvil v prohnilém westernovém městečku a jal se konat pořádek. Kdo ví, jak moc mě tyto komedie z Divokého Západu ještě překvapí. Kulisy, v nichž by se dalo rozehrát slušné pistolnické dráma tentokrát slouží jako dokonalé místo pro nekomplikovaný, ale mnohdy chytrý humor, ve kterém se mísí slovní, fyzické i satirické výpady nikdy neminuvšího Jamese Garnera a jeho věrného sidekicka Jacka Elama. Některé scény jsou pojaty v "cartoon" stylu, jiné lehce parodují ustálená westernová klišé. Protože mě film zastihl s nekrytými zády, užil jsem si ho o to víc. Doporučuji nejen těm, kteří jsou unaveni z věčně vážných tváří pistolníků. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Popravdě moc jsem nečekal. Druhořadý režisér i herci, naprosto ohraný námět šerifa co musí vyčistit městečko. Ale bylo to výborné. Zlatokopecké městečko je pořádná díra plná ožralců, soubojů v bahně, rvaček a přestřelek. Většina šerifů buď zařve nebo uteče, vykutálená a zbabělá městská rada je sice naštvaná, že musí odevzdávat desátky klanu Danbyů, ale chaos jim víceméně vyhovuje. A pak se objeví šerif, čarostřelec s naprosto flegmatickou povahou, suchými hláškami co už 4 roky míří do Austrálie za klokany a bumerangy. K rukám má bývalého kydače hnoje, jako milostný objekt naprosto potrhlou holku a chyceného vrahouna musí ohlídat ve vězení, co má všechno kromě mříží :) A je to super komedie, kde postavy trousí hlášky s naprosto vážnou tváří, kde sice nechybí přestřelky ani relativní vážnost, ale zároveň jsou tu gagy jak z grotesky (natažené lano, dělo). Skvěle jsem se bavil i přes ten zoufale ohraný námět. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (9)

  • Když při večeři u sebe doma vykládá starosta (Joan Hackett) šerifovi (James Garner) o své dceři, má během rozhovoru ubrousek u krku pokaždé v jiné poloze, aniž by se ho přitom jakkoliv dotýkal. (GordonCZ)
  • Pocta seriálu Gunsmokeovi (od r. 1955). Na zdi ve vězení je plakát hledaného Bena Silase. Stejný plakát visel na zdi vedle dveří v mnoha epizodách seriálu Gunsmokeovi. (sator)
  • Název filmu je parodií na samolepku oblíbenou v době, kdy byl vyroben, „Podpořte svou místní policii“, která je součástí hnutí „Zákon a pořádek“. (sator)

Reklama

Reklama