Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

Zazie 

všechny recenze uživatele

Romantická část mého já si libuje v záhadách a pokud se vztahují k historii, tím lépe, takže podobné příběhy konzumuji i s navijákem. I v tomto seriálu jsou příběhy zajímavé, kazí je ale poněkud umělé dialogy a především hlavní dvojice, tedy přesněji její dámská polovina. Postava Zuzany Norisové mi připadá jaksi naroubovaná a neukotvená. Víme, že je to senzibilní studentka historie, ale to je tak všechno. Dá se předpokládat, že holka bydlí někde na koleji, asi má kamarády a rodinu, určitě by měla občas zajít na přednášku a složit nějakou tu zkoušku. O ničem takovém ale není v celém seriálu ani zmínka a holka místo studování lítá někde s Vaculíkem a řeší záhady. Kdyby aspoň mezi těmi dvěma fungovala nějaká chemie, ale i ten jejich vztah je takový uměle vykonstruovaný jen proto, že mít hlavní dvojici se sluší a obsadit hezkou herečku je nutné. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky s odřenýma ušima. Očekával jsem seriál nepostrádající nádech tajemna, napínavý, originální, s patřičnou atmosférou. Tajemno se zde sice vyskytuje, ale atmosféra je "vydýchaná", napínavé je to jako guma od starých tepláků a originální jen do určité míry (ale faktem je, že v žánru tajemných a mysteriózních příběhuů se nedá stále přicházet s něčím novým, neboť vše "strašidelné" již bylo někým objeveno). Navíc zpracování hodně zavání amatérismem. Nicméně za odvahu pustit se do podobného projektu mají tvůrci mé uznání. To je však asi to největší pozitivum. A popravdě řečeno, diváky odvaha tvůrců zase tak moc nezajímá... ()

Reklama

Zik2 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdičky dávám spíš z nostalgie, protože na nižším gymplu jsem považoval Strážce duší za mrtě hustej seriál. Náhodné sledování „po (neceleých) deseti letech“ způsobilo ztrátu dalšího dětského ideálu, ach! Z dechberoucí mysteriózní podívané nabyté úžasnými výpravami v prostoru i čase zbyla najednou jenom nemastná, neslaná ochotnická parodie na zápaďáckou záhodologii. Technické slaboučké, takže se dívím, že se Česká televize snaží horečně vecpat do záběru, aby všichni věděli, kdo má tenhle epos na starosti. A ze světovosti je jenom srandovní světáctví. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Pokus o česká Akta X? No, pokud by se to tak halasně v našich periodikách tehdá neproklamovalo (což považuji za chybu), bylo by to lepší. Osobně toto považuji za příjemnou záležitost, kde ústřední dvojice je mi opravdu sympatická (a to nepatřím k fanouškům zpěvanek typu Norisová, ne nemá fakt nic společného s Chuckem...škoda:( a tak vůbec.;-) Zázrak se nekoná, ale průser, též ne. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

"Oceánem věčnosti putují Strážci duší. Vedeni neomylnou Prozřetelností, přicházejí na svět, aby uchránili, co má zůstat skryto,a odhalili, co musí být zjeveno. Ve službách osudu berou na sebe lidskou podobu, ale jen vyvolení smějí spatřit jejich tvář" Minulost je vzrušující a velmi přitažlivá, dokonce víc než si umíme nebo chceme představit. Pokud ji rozkryjeme, můžeme vyřešit záhady současnosti. Takhle pracovala velmi sympatická dvojice Armín a Katka. Sice vypadali jako kráska a zvíře. Ale všichni si představujeme záhadologa a archeologa jako drsného a neoholeného chlapíka, který nerad chodí v obleku a po svém boku má mladou a krásnou ženu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Tezcatlipoca, kterému patří ukradená maska, byl skutečně jeden z hlavních zástupců aztéckého božstva. (ArthasKarfa)
  • Armín (Lukáš Vaculík) v epizodě zmiňuje kdysi skutečně žijícího kouzelníka Jacka Harrisona, jenž během svého čísla v Hyde Parku nevysvětlitelně nadobro zmizel a nikdy nebylo zjištěno, co se s iluzionistou doopravdy stalo. Faktem je, že k fingování svého zmizení, aby mohl žít pod falešnou identitou, neměl žádný zjevný vážný důvod, jeho čísla byla mimořádně úspěšná a ani nebyl vystaven vydírání. (Nick321)
  • Jacques Bernard de Molay byl skutečně poslední velmistr řádu Templářů, který byl 18. března 1314 upálen v Paříži na hranici. (ArthasKarfa)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama