Reklama

Reklama

Wolf Creek

  • Austrálie Wolf Creek (více)
TV spot

Obsahy(1)

Parta kamarádů se vydává na dovolenou po Austrálii. Má to být pařba plná alkoholu, drog a dobré nálady. Jedinou plánovanou zastávkou je Wolf Creek, kde leží legendární kráter po spadlém meteoritu. Tady jim auto vypoví službu. Přijíždí "pomoc", která dovolenou snů změní v nekonečnou hrůzu, mučení a teror. Podaří se jim najít cestu ven z pekla? Příběh jednoho z největších australských policejních případů, který nebyl nikdy objasněn. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

tron 

všechny recenze uživatele

"To nie je nôž. TOTO je nôž." Austrália je plná nielen pohodových ľudí, ale aj neuponáhľaných psychopatov baviacich sa tým, že sa v ich horúcej, gigantickej a striedmo obývanej (väčšina obyvateľstva žije na okrajoch kontinentu a na prežitie náročné vnútrozemie patrí zvieratám, rasizmom ničeným Aboridžincom a sem-tam ojedinele sa vyskytujúcim belochom) krajine ročne stratí tridsať tisíc ľudí. 9O% z nich sa do mesiaca nájde. Ale čo urobíme so zvyšnými desiatimi? Po prvej hodine, ktorá buduje tiesnivú atmosféru (krásne mrazivé zábery na vychádzajúce slnko nad sychravou plážou), sa dočkáme mučenia psychického, aj dávivo fyzického. Výsledkom je úderný teror, žiadny slasher ale poctivé exploitation-hixploitationská jazda. Snímka je veľmi voľne inšpirovaná skutočnou udalosťou. Poteší famózna výprava, strhujúci John Jarratt ako Ben Mitchell, ktorý v tichom vnútrozemí, kde niet svedkov (okrem zvedavých medvedíkov koala, ale tí nikd n ikomu nič neprezradia), ostreľuje škodnú na dvoch nohách. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

S odstupem pár dnů ten film docela roste. Nenazval bych ho přímo dobrým, na to je v něm dost laciných zvratů a málo skutečného zhnusení, jaké nám třeba původní Texaský masakr servíroval i s úroky, ale určitě bych se o něm nebál napsat, že je v mnoha ohledech ozvláštňující. Nemám jistě nakoukáno nějak závratné množství slasherů, ale konkrétně hixploitation mám rád a určitě vím, s čím mohu od jeho zástupců při sledování počítat. McLean ale zajeté struktury úplně nenásleduje a docela jinak uchopuje hlavního záporáka, buranského bezcitného řezníka, který více než standardní anonymní hrozbu ztělesňuje hrozbu australského vnitrozemí jako takového - na první pohled drsný strýček odvedle, který si vás obmotá kolem prstu a odmítá globálně vnucovaný folklór (skvělá narážka na Krokodýla Dundeeho), ve skutečnosti ale nepředstavitelně surové nebezpečí, jaké vás buď zničí, nebo trvale poznamená. Představení hlavních postav a jejich charaktery bohužel nejsou moc zajímavé, ovšem pozvolné navozování atmosféry funguje dobře, a když se ten dobrácký strejda konečně objeví na scéně, už jen nervózně čekáte, co ty chudáky asi v příštích hodinách potká. Zajímavá je i struktura přesouvání pozornosti mezi jednotlivými oběťmi, která mi ale přišla lépe vytěžená i gradovaná ve dvojce - zde se McLean drží při zemi a snaží se dostát vnucovanému dojmu reality (inspirace dvěma reálnými vrahy je skutečná, ale okrajová a hodně přikreslená), ale úplně se mu nedaří trefit ten přesný balanc mezi šokujícím násilným slasherem a usedlejší výpovědí o přesahujících sociálních (dá-li se vztah mezi turisty a křupany v řídce osídleném vnitrozemí tak nazvat) problémech. Vydat se v druhé půlce cílevědoměji jedním směrem, určitě bych sypal spokojené 4*. Takhle jen silnější trojka. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Trosku podobne HOSTELU (2005), nie scenarom, ale tym, akym sposobom si vychutnaval hlavny zlocinec mucenie ludi. Zaciatok bol trosku zdlhavy, avsak neskor film pridaval postupne na plyn. Nastvala ma len jedna vec, aku sancu mali tie 2 zeny toho zlocinca zabit a nevyuzili ju, ale to by bol automaticky koniec filmu a to by ma nastvalo este viac. Radsej keby v scenari tato scena ani nebola a vrah mal byt vzdy o krok vpred, to by som viac privital. Nikdy nezabudnem na uzivatelku Madison, ako velmi lutovala, ze sa na tento film so mnou divala, ta si od nervov skoro vytrhala vsetky vlasy a to sa este na tento film tak strasne tesila :-)... 27.12.2009 _____ John Jarratt - (Mick Taylor) +++ Cassandra Magrath - (Liz Hunter) +++ Kestie Morassi +++ (Kristy Earl) +++ Nathan Phillips - (Ben Mitchell) +++ Phil Stevenson - (Mechanik) +++ Hudba: Frank Tetaz +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nejprve krásy australského kontinentu, vzápětí pro zúčastněné už ne tak přitažlivé hrátky s narušeným sadistou. U hororů (a těch kvalitních je stále méně) mi přijde ideální, když je režisér zároveň scénáristou a jako v případě Grega McLeana je u projektu od samého začátku. Je tu pak cítit „jen“ jeho vize. Prvních třicet, čtyřicet minut se prakticky „nic“ neděje, kocháme se přírodou, na daný žánr netriviálním scénářem i slušnými hereckými výkony tria přátel. Charaktery, ač jsou jakkoliv dobře naťuknuté, v závěru kapku ztrácí na významu, protože je nakonec jedno, která z dívek skončí v náruči jediné mužské postavy. Každopádně mi ale několik těchhle desítek minut nevadilo. V hororu snad nejde jen o několik usekaných prstů a litrů krve, ale i o celkovou atmosféru či vizuální look, ostatně i odlehlá pumpa s vidlákovským osazenstvem měla svoje kouzlo. Jasně, najdou se logické drobnosti (proč „farmáře“ po postřelení neumlátit třeba jen holýma rukama?), ale většinu času jsou tři přátelé rozumnými lidmi v kritických chvílích. Po podobně reálných snímcích je mi pak diváka, který se například u pokračování naprosto ubohé série Saw tetelí blahem při dvou efektních úmrtích (i přesto, že jsou pouze samoúčelná) a hnedka sází neoprávněné 4*, docela líto. Wolf Creek je reálný snímeček s reálným nebezpečím (stačí se rozhlédnout, i u nás na kterémkoliv větším nádraží je podobných podivínů požehnaně), kterému sluší necenzurovaná podoba i australské exteriéry. Opatrných, ale pro daný žánr oprávněných 80%.. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Dle skutečné události? Takové překvapení jsem dostal až na závěr, což jsem se divil. Obstojné zpracování, ale nejde o žádný zázrak. Děj by mohl být ze začátku daleko záživnější, jenže to nebyl a divák se dost nudí. Jde o nadprůměrnou hororovou podívanou, která mě překvapila až v závěrečných vteřinách.. 6/10 = 60% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (22)

  • Film byl natočen za 25 dní, a to chronologicky. (Chatterer)
  • Nápis při vstupu do starého dolu, kam si vrah veze své oběti, je jméno vraha batůžkářů Ivana Milata napsáno pozpátku, tedy Navithalim Mining Co. (BlackJoanna)
  • Cassandra Magrath řekla, že jí zlověstný smích Johna Jarratta způsobil noční můry. (Chatterer)

Související novinky

Sérii Wolf Creek čeká třetí film

Sérii Wolf Creek čeká třetí film

31.08.2024

Australský hororový snímek Wolf Creek z roku 2005 se stal tak trochu fenoménem. Film v režii Grega McLeana (Ztracen v džungli, Krokodýl: Návrat do krvavé laguny) s rozpočtem 1 milionu dolarů vydělal… (více)

Reklama

Reklama