Reklama

Reklama

Pani Wilberforceová je výstredná stará dáma, u ktorej si prenajme priestor pätica hudobníkov, aby mala potrebný pokoj na skúšanie. Netuší, že domnelí členovia sláčikového kvinteta sú v skutočnosti zločinci, ktorí plánujú ďalšiu lúpež... (STV)

Recenze (81)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem u toho asi dvakrát usnul. Teda co to kecám. BohuDÍK. Mě to totiž skoro vůbec nebavilo. To předělávka (Lupiči paní domácí) se mi myslím kupodivu líbila víc. Jo, uznávám, že profesor byl prvotřídní super ksicht, ale bylo to pro mě takovy moc neuvěřitelny. Jediní dva další herci, co jsem znal, byli Sellers a Lom, ale ani jeden mě k výstřiku nedovedl a vlastně nic ve filmu mě nějak moc nezaujalo. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

I naivita by měla mít své hranice … alespoň ve filmu - protože potom už to není vtipná naivita, ale nevtipná hloupost. První polovina snímku včetně samotného provedení velké loupeže je nápaditá a zábavná - bohužel poté se poznenáhlu dostává ke slovu polovina druhá a geniální plán pětice lupičů a s ním i odlehčená koncepce filmu dostává povážlivé trhliny. Obvykle mám ráda černý humor, dokonce i ten nejčernější - navzdory tomu mně bylo silně proti srsti, co (a jakým způsobem) tady sami se sebou ti vcelku milí lupiči provedli - protože mezitím už jsem si k nim stihla vytvořit do značné míry kladný vztah. Tentokrát bych zkrátka ocenila něco chytřejšího a především pozitivnějšího ... 2,5* ()

Reklama

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Často se mi nestává, že přesně co od filmu zpočátku očekávám, nakonec dostanu. Slibná anglická krimi komedie lákající na "nostalgickou" atmosféru, herecká ese a absudní konfrontace lupičské bandy. Ale ne úplně každý vyčnívá, např. Peter Sellers tu odvádí na můj vkus jen "standardní" práci a je spíše do počtu. Má sice i světlejší chvilky, nicméně takový Alec Guinness je jiná káva. Scénář není nejhorší, ale nelze čekat výbuchy smíchu, vzhledem k suchopárnému přednesu (nejen díky paní domácí), tudíž masivní salvy pouze sporadicky. Film to není špatný ani zbytečný, spíše oddechový a možná v mnoha případech jednorázový, pokud si člověk nenajde nějaké památné momenty. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pět sobě samým nebezpečných nýmandů a jedna paní milá tak, až by jeden vraždil. Ideální sestava pro komedii, v níž má jít o život. Na lehkou zábavu je film výtečně zrežírován, což se týče jak scén komických, tak thrillerových. Z mordů mrazí. S postavami, představujícími karikovaný vzorek tehdejší anglické společnosti, není nakládáno nijak uctivě – nedá se říct, že by jim to nepatřilo. Přemůže-li zkostnatělá generace generaci nastupující, pak ne pro svůj důvtip, nýbrž pro neschopnost domluvy na straně těch druhých. Poslední velký film britských studií Ealing byl úspěšný nejen ve své domovině, ale rovněž ve Spojených státech (nejspíš pro to, jak je nehollywoodský sžíravý), kam Sladká vůně úspěchu o dva roky později přivábila také režiséra Alexandra Mackendricka. Apendix: Co bylo na originálu bytostně britské vychází najevo v podařeném remaku bratří Coenů, kteří děj přesunuli na americký jih, ubrali zimomriavkovych chvil a sáhli po výrazně přímočařejším humoru. 80% Zajímavý komentář: Oskar ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ale nakonec dávám tři. Pět lupičů a stará dáma docela zestárlo a chybí tomu drajv. To neznamená, že nejde o milý film - na jedné straně pětice ostřílených kriminálníků, na druhé straně roztomilá stará dáma jako jejich domácí, která je neustále vyrušuje při dokonalé loupeži. A když se ji rozhodnou oddělat, chybí jim k tomu kuráž a tak se začnou likvidovat mezi sebou. Samozřejmě jde o starý film, takže se moc násilí nedočkáme, zato tu nechybí ve finále pořádná porce černého humoru (projíždějící vlak). Obsazení je skvostné, ale bohužel jen na papíře - Guinness šíleně přehrává, Sellers tu zatím ve své první větší roli moc nepředvedl a Herbert Lom se jen tváří jako dokonalý vrahoun. Nejlepší je tak stará babka a posledních cca 20 minut. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (11)

  • Jedná se o poslední slavnou komedii studia Ealing. (Pavlínka9)
  • Ve scéně, kdy lupiči odjíždějí od staré dámy, se omylem otevře futrál s penězi, které se vysypou na ulici. Lupiči se nezdržují jejich sběrem. Přesto v dalších záběrech není po bankovkách na ulici ani památky. (Amper01)
  • Je možné si všimnout, že v tomto filmu má Herbert Lom v postavě z jednoho padouchů vyholenou hlavu. Je to z toho důvodu, že souběžně hrál divadelní hru „Král a já“, ve které v roli siamského panovníka musel mít vyholenou hlavu. Herbert Lom se nabídl, že by klidně nosil paruku, ale tvůrcům se jeho vyholená hlava zalíbila, protože tak vypadal, jako by opravdu právě vylezl z vězení. Zdroj: Zdeněk Bauer - kniha Herbert Lom, nejslavnější český herec na světě] (mar48)

Související novinky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

Hollywoodské hobby? Prznit klasiky

02.06.2006

Filmaři v Hollywoodu se nejspíš rozhodli plýtvat všemi možnými zdroji na většinou nepotřebné a obvykle nepříliš kvalitní remaky. Ostatně co fungovalo už jednou (dvakrát atd.), bude fungovat o… (více)

Reklama

Reklama