Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejnapínavějších katastrofických filmů všech dob vypráví o osudu posádky zaoceánského parníku, převráceného přílivovou vlnou. Děj plný napětí, obohacený osobními příběhy obětí, dává vzniknout přesvědčivému a dechberoucímu dramatu. Skvělé herecké obsazení spolu s neuvěřitelnými speciálními efekty činí z tohoto filmu skutečnou klasiku, která byla nominována na 9 Cen Akademie. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Genialna, mimoriadne napinava filmarina s vybornym Gene Hackmanom /Francouzska Spojka, Prime Cut/ v hlavnej roli, ale dobre zahral aj Ernest Borgnine /Emperor of the North s Lee Marvinom/ a videl som tu aj Leslie Nielsena /Forbidden Planet 1956/. Zvysok hercov mi znamy nie je, ale tempo je vyborne, dialogy tiez, reziser Ronald Neame sa teda predviedol. Po kultovom Towering Inferno je toto moj dalsi oblubeny katastroficky film : 100 % ()

AlfaNumerO 

všechny recenze uživatele

V dnešní době už filmová klasika v katastrofickém žánru. Na dobu vzniku snímku velice kvalitní provedení a neotřelý námět. Napnutej je člověk po většinu filmu víc než kšandy Jeremyho Clarksona. Jediné, co trochu bere body, je až příliš useknutý konec, kdy prostě vyjdou z lodi a šmitec. 82% ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství Poseidonu patřilo už v dětství mezi filmy, které jsem chtěl moc vidět, jenže jsem si na něj musel počkat, až odrostu, neboť rodiče mě na něj coby relativně malé dítě nechtěli vzít do kina. Je to totiž klasika katastrofických filmů, což není zrovna žánr pro děti. 70. léta byla této kategorii filmů velmi příznivě nakloněna a tvůrci se předháněli v zajímavějších nápadech na kasovní trhák. Dobrodružství Poseidonu je zcela určitě jeden z nejzajímavějších námětů z té doby, navíc perfektně rozpracovaný a s patřičně navozenou atmosférou, díky níž občas i divák u televize zpanikaří, stejně jako někteří z lidí uvnitř lodi. Gene Hackman je (trochu překvapivě) obsazen do role pastora, ale věřte nevěřte, zvládl ji na výbornou, snad i proto, že v jeho podání pastor přece jen nemůže být obyčejným pastorem, ale tak trochu i drsňáckým hrdinou. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Dneska se mi spousta filmů vykouří z hlavy do 24h a většina do týdne. Ale jsou filmy, které jsem viděl kdysi dávno jednou a mám je v hlavě dosud. Na "Poseidona" mě vzal táta jako prcka a já si z něho dodnes pamatoval pozoruhodnou spoustu detailů, inu takových filmů se tehdy v kinech moc nehrálo. Těšil jsem se teď na reprízu, ale popravdě tu čtvrtou dávám jen z nostalgie. Interiéry z převráceného parníku jsou sice udělány skvěle, ale kromě dvou neškodných neutrálních důchodců mi tam byly všechny hlavní postavy méně nebo spíš více nesympatické. Hysterka, šlapka, přechytralý a předčasně dospělý kluk, cholerický policajt a dva servilní lodníci, panáčkující podle vzteklého řevu übernesympatického alfa samce pastora Hackmana, který neustále štěkal rozkazy jako lampasák. Nicméně objektivně uznávám, že na svou dobu je to parádní, vizuálně pohledné drámko a taky jsem rád, že jsem konečně pochopil, že srdnatý pastor nespadl z toho kola proto, že měl párou popálené ruce (jak jsem si mylně pamatoval) ale proto, že se obětoval jako sám pán Jéžíš Kristus. Čest jeho památce, frajer chlap. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Podmienkou pozerateľnosti tohto katastrofického filmu je, aby ste bez pochybností uverili, že takúto loď je možné prevrátiť a že požiare v nej nezabránia putovaniu pasažierov za záchranou. Ak sa táto viera dostavila, potom je možné sledovať napínavý dej a neochvejne veriť v happy end. A keď zmienená viera chýba, potom sa filmu dajú inertné tri hviezdičky a spomienka na Sklenené peklo. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (46)

  • Scéna, kdy herci lezou po stromě na plošinu do kuchyně, se točila velmi zajímavým způsobem. Jelikož strom kvůli své výšce neumožňoval, aby po něm herci vyšplhali tak vysoko (a bezpečně), tak byl v některých záběrech připevněn na velkou zvedací plošinu několik metrů od země, a teprve z této plošiny lezli herci na strom - tudíž je ve filmu uměle navozen dojem, že herci vyšplhávají od země ke stropu. Záběry, kde herci lezou od země a vylézají u kuchyně, nejsou v jednom celku a jsou logicky prostříhané. (FIBO)
  • V plánu byla závěrečná scéna ukazující záchranné čluny kolem potápějící se lodi, rozpočet však už byl vyčerpán. Záběr helikoptéry startující z trupu lodi se točil na pozemcích studia a muselo se dávat pozor, aby se v něm neobjevily kolemstojící budovy. (džanik)
  • V původním scénáři měl reverend Scott poslat paní Rosenovou na podvodní misi a pak ji měl zachraňovat. Gene Hackman však usoudil, že ve skutečnosti by to po ní jeho postava nikdy nemohla žádat a měl za to, že by se situace měla obrátit. Režisér Ronald Neame souhlasil a přesvědčil pak i Shelley Wintersovou, že to bude i k jejímu prospěchu. (džanik)

Reklama

Reklama