Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejnapínavějších katastrofických filmů všech dob vypráví o osudu posádky zaoceánského parníku, převráceného přílivovou vlnou. Děj plný napětí, obohacený osobními příběhy obětí, dává vzniknout přesvědčivému a dechberoucímu dramatu. Skvělé herecké obsazení spolu s neuvěřitelnými speciálními efekty činí z tohoto filmu skutečnou klasiku, která byla nominována na 9 Cen Akademie. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

U kormidla téhle superkocábky sice stojí Leslie Nielsen, ale smát se příliš nebudeme. Jakmile totiž přijde vlna, je všechno vzhůru nohama. Doslova. Spousta plavících se cestujících tenhle obrat k horšímu nepřežije, některým se to převrátí i v hlavě, ti zbylí zachovávají paniku. Ještě štěstí, že tady máme jednoho odvážného pastora - a hele, on vypadá jako Gene Hackman, to by mohl být i stejně drsný a správňácký, ne? Je. A zrovna tak jsou na tom všichni, kteří se s ním vzhůru ke dnu vydají. Takže paráda. Dobrodružství Poseidonu patří k těm nejlepším katastrofickým snímkům, jimiž se stříbrné plátno v sedmdesátkách jen hemžilo. Film je to napínavý, na svou dobu slušně trikově zvládnutý, s parádní hudbou Johna Williamse a herci, jimž držíte palce, ať dělají, co dělají. Dávám čtyři čisté hvězdy, zvedám kotvy a vyplouvám se podívat na Petersenův remake. To jsem zvědav. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Genialna, mimoriadne napinava filmarina s vybornym Gene Hackmanom /Francouzska Spojka, Prime Cut/ v hlavnej roli, ale dobre zahral aj Ernest Borgnine /Emperor of the North s Lee Marvinom/ a videl som tu aj Leslie Nielsena /Forbidden Planet 1956/. Zvysok hercov mi znamy nie je, ale tempo je vyborne, dialogy tiez, reziser Ronald Neame sa teda predviedol. Po kultovom Towering Inferno je toto moj dalsi oblubeny katastroficky film : 100 % ()

Reklama

malylada 

všechny recenze uživatele

Další katastrofická klasika nesoucí se v podobném duchu, jako například Sopka. Bez žádných okolků, hned od krátkého úvodu probíhá hodina a půl intenzivního pekla na převrácené lodí. Musím kvitovat, jak ve scénáři umí pracovat s jednotlivými charaktery, postavami a každá ztráta člověka dokázala zasáhnout. Hackmann, "Paulie" jsou nejvýraznější a závěr s kazatelem? Nemůžu prozrazovat, dostane každého. Místy trošku monotonní zápletka , ale od neskutečně brilantní scény ve strojovně až do konce, nabízí to nejlepší. Zajímavé, že se podařilo pracovat více s emocemi, než s napětím.......7/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem po letech koukl na tohle dráma. A funguje stále dobře i když nejen dle ohozů cestujících je znát, že film je už nějaký pátek starý. Sedmdesátky přály katastrofickým filmům. Člověk to ani nestihl počítat... Sopka, zemětřesení, otrávení piloti jídlem, letadlo zasažené raketou, zasněžené letiště, hořící mrakodrap.... Schéma bylo vždy stejné. Počáteční seznámení s hlavními hrdiny a to i se záporáky. Pak, poté co se cosi semele se přeživších ujme nějaký vůdce a ten je vede k záchraně. Sem tam někdo odpadne, ale většina přežije... nejinak je tomu i u tohoto snímku. Hlavním hrdinou však není ani hasič ani záchranář, ale reverend, který razí teorii, že Bůh má rád odvážné co si umí pomoci sami a nečekají až to za ně vyřeší. A tak zatímco část přeživších čeká s druhým pastorem na záchranáře tam, kam přijde už jen ona s kosou, reverend (Gene Hackman) vede statečně skupinku různorodých osobností vstříc strojovně a záchraně. Místy jsem pravda trochu pochyboval nad jeho rozhodností a věděním kam jít dál, ale film si i po letech opravdu drží skvělé tempo až do konce... Kapitánem Poseidonu ej Leslie Nielsen a já měl zprvopočátku pořád problém brát ho v uniformě vážně po jeho sérii parodií právě na katastrofické filmy... :-). Každopádně za mně je to za 4 údery do lodního trupu. * * * * ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden skutočne z najlepších katastrofických filmov, sedem nominácii na oscara to potvrdzuje, ktorý je aj po toľkých rokoch ukážkou poctivého remesla. Nové spracovanie Poseidonu od Petersona opäť potvrdzuje, že ani tie najlepšie triky nezachránia nedostatočnú charakteristiku postáv, či skĺbenie minipríbehov v jeden úžasný celok. Dobrý katastrofický film nestarne a tento je o to nestarnúcejší, že o tie triky tu až tak nešlo. Gene Heckman v úlohe kňaza, ktorý chce všetko dokázať bez božej pomoci je výborný, ale hlavne originálny, pretože kňaza ako muža činu nevidíme často. Ak by Petersen v novom spracovaní otrocky okopíroval záber po zábere, urobil by lepšie. Takto bude táto klasika v tomto žánry ešte dlho na popredných miestach. Film 90%. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (46)

  • Natáčecí plac strojovny jako celek posloužil hned dvěma scénám, které jsou podle scénáře od sebe dosti vzdálené. Scéna, kdy pasažéři lezou do vodního tunelu, aby objevili strojovnu, a scéna, kdy se ve strojovně objevují - tato dvě místa jsou v jednom a tom samém prostoru malý kousek od sebe. Obě scény jsou rozdílně nasvícené (temná a světlá), takže divák běžně rozdíl nepozná. O tuto chytrou úsporu natáčecího prostoru se zasloužil William Creber, výtvarník filmu. (FIBO)
  • Část scény stála na hydraulickém systému, díky kterému se mohla naklánět až o 45°. Zbytek obstaraly kamerové triky. (džanik)

Reklama

Reklama