Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejnapínavějších katastrofických filmů všech dob vypráví o osudu posádky zaoceánského parníku, převráceného přílivovou vlnou. Děj plný napětí, obohacený osobními příběhy obětí, dává vzniknout přesvědčivému a dechberoucímu dramatu. Skvělé herecké obsazení spolu s neuvěřitelnými speciálními efekty činí z tohoto filmu skutečnou klasiku, která byla nominována na 9 Cen Akademie. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (252)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Podmienkou pozerateľnosti tohto katastrofického filmu je, aby ste bez pochybností uverili, že takúto loď je možné prevrátiť a že požiare v nej nezabránia putovaniu pasažierov za záchranou. Ak sa táto viera dostavila, potom je možné sledovať napínavý dej a neochvejne veriť v happy end. A keď zmienená viera chýba, potom sa filmu dajú inertné tri hviezdičky a spomienka na Sklenené peklo. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Spomínam si že som si tento film veľmi veľa krát požičal v 90.rokoch na VHS z videopožičovne. Hlavne ma vždy dojala finálna scéna Genea Hackmana. To som naozaj nečakal a vtedy ako malý chlapec som sa ešte veľa krát nestretol s tým, že by takto dopadla hlavná postava. Tento film bude iste notoricky známy, pretože ho minimálne jedna z našich televíznych spoločností aspoň raz ročne premietne. Patrí do doby, kedy na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov natáčali katastrofické filmy. Film je vo svojej podstate fantastický. Ilúzia prevráteného parníku je dokonalá. Dej je dramatický, strhujúci a obzvlášť aj napínavý. Efekty sú na celkom výbornej úrovni, čo na tú dobu bolo celkom slušné. Ale zároveň najzaujímavejšou a najlepšou vecou celého tohto filmu je kvalitné herecké obsadenie. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Vynikající katastrofické drama, které se spíše než na akci a dech beroucí efekty soustředí na permanentní napětí a vykreslení charakterů a uvěřitelných a vyhrocených vztahů mezi nimi. Navzdory datu vzniku a nemalému počtu zhlédnutí je to stále strhující zážitek, jemuž u mě dominuje naprosto fantastický Gene Hackman v jedné ze svých nejlepších rolí. Nestárnoucí klasika. 90 % ()

nash. 

všechny recenze uživatele

V době kdy byl u nás uveden do kin, to byl úžasný biják. Strhující, napínavý, emotivní. Právem se tehdy stal jedním z mých nejoblíbenějších zástupců katastrofického žánru. A protože dobré filmy prostě nestárnou, udržel si svou pozici i nyní, po téměř čtyřiceti letech a několika pokusech o remake. Zásluhu na tom má nejen klaustrofobická atmosféra a příběh, který se neutápí v samoúčelné trikové vatě, ale také herecké výkony, mezi nimiž patří k těm nezapomenutelným zejména Ernest Borgnine, který zastínil i Hackmana v hlavní roli. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pri katastrofických filmoch je vždy nejaké priam štandardné zloženie prežitých,č i zachraňujúcich sa, tak trocha do toho vždy pripletú náboženstvá a tiež riadnu dávku hystérie. Tu anvyše aj veľa špiny a veľkej teploty. To putovanie bolo ešte fajn, horšie boli tie dialógy a postavy mi tiež nepripadali sympatické. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (46)

  • Red Buttons a Carol Lynleyová, jejichž postavy se do sebe ve filmu zamilují, se ve skutečnosti nesnášeli. Pokud neběžela kamera, tak se jeden druhého stranili. (džanik)
  • Podle storyboardů, které vznikly na základě původního scénáře je zřejmé, že úplný konec filmu měl mít ještě dodatek. Jakmile pasažéři odletí ve finální scéně helikoptérou (Rescue scene), tak měla nastat tzv. "Sinking scene" (scéna potopení), kde se převrácená loď měla potopit. Tomu, že k realizaci této scény nedošlo nasvědčuje skutečnost, že bylo natočeno pokračování Beyond the Poseidon Adventure (1979), které v obecném povědomí není příliš uznávané. Kdyby tato drobná scéna dotočena byla, tak by pokračování z principu nemohlo vzniknout. Otázkou zůstává, zda-li si toho byl v té době Irwin Allen vědom a kvůli pokračování se scéna záměrně nedotočila. (FIBO)
  • Jídelní salón (velká hala s oslavou) se inspiroval skutečnou halou z parníku RMS Queen Mary. Vznikl v ateliéru "Soundstage Six" ve studiích 20th Century FOX. (FIBO)

Reklama

Reklama