Reklama

Reklama

Ve službách papeže

  • USA The Agony and the Ecstasy (více)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (126)

Mol 

všechny recenze uživatele

WHEN WILL YOU MAKE AN END? WHEN I AM FINISHED! Dobře se na to koukalo a jak nemám rád ty svátosti a tak, tak zde byl papež Julie II. vyobrazen jako docela rozumný panovník s kouskem citu pro spravedlnost v těle. Je fajn, že film odlehčují komediální prvky. Nepůsobí díky tomu tak stroze. Heston byl stvořen pro role v těchto historických velkofilmech a jeho Michelangelo je teda maník.. promiňte, sochař. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pozrieť si významný film takmer 60 rokov po jeho vzniku svedčí, že nepoznaných miest na mojom filmovom nebi je stále ešte dosť.  Knihu Irvinga Stonea som kedysi dávno prečítal, fresky v Sixtínskej kaplnke poznám a napriek tomu bol film pre mňa veľkým zážitkom. Stret tých dvoch silných osobností aj v situácii keď pápež bol viac vojvodcom, než pápežom a Michelangelo bol z donútenia viac maliarom ako sochárom odôvodnil aj zdanlivú dejovú jednotvárnosť diela. Ono to ani nebolo veľmi o freske, ale skôr o ľuďoch, o živote, o viere, o predstavách a nádejach. Hľadal som v pamäti, kedy v minulosti som videl tak presvedčivo zahraný stret dvoch osobností a našiel som ho v Glenvillovom Becketovi s Burtonom a O'Toolom. Ale to neuberá ani jednému z filmov na jedinečnosti. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Charlton Heston v nejlepších letech, historickej velkofilm, kvalitní scénář, zábava i poučení. Zajímalo by mě, jak dalece se drží skutečnosti, protože takhle mluvit s papežem si snad nemohl dovolit ani sám Michelangelo. Obrázek papeže je tu taky docela neobvyklý. Dnes ho máme všichni zažitýho jako člověka míru, kterej se sotva hýbe a i s problémama mluví (JPII), ale papež tady je něco docela jinýho. Vsadím se, že pro kázání jde dál, než pro ránu. Výprava je nádherná a příběh zábavnej a příliš krátkej. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Vynikající historické drama o vzájemné úctě mezi papežem Juliem II a Michelangelem. Zatímco papež se věnuje hlavně dobývání Evropy v čele římských vojsk, zaměstná sochaře Michelangela, aby vymaloval Sixtinskou kapli. Ten by sice rád stvořil sochu (Davida), na kterou získává vhodný kámen, ale podrobuje se a všechen svůj talent vkládá do fresek v kapli. Velice působivý snímek především díky hlavním představitelům - Rex Harrison a Charlton Heston. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace části rozsáhlého životopisného románu Agónie a extáze od Irvinga Stonea se soustřeďuje na střet dvou silmých osobností renesanční Itálie: všestranného umělce Michelangela (Ch.Heston) a vojáckého papeže Julia II. (R.Harrison). Otázky umělecké svobody, chápání Božího charakteru a nalézání vzájemného respektu, to vše povyšuje snímek C.Reeda nad běžnou produkci historického žánru. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Doly, které ve filmu využívá Michelangelo (Charlton Heston) jako zdroj mramoru pro své sochy, byly stejné doly, které využíval skutečný Michelangelo. (liquido26)

Reklama

Reklama