Reklama

Reklama

Ve službách papeže

  • USA The Agony and the Ecstasy (více)

Obsahy(1)

Zlaté období italské renesance zachycené ve střetu titánů své doby – umělce Michelangela Buonarrotiho a papeže Julia II... Počátkem 16. století proslul během svého pontifikátu „papež válečník“ Julius II. (R. Harrison) zejména svou výbojnou politikou za účelem posílení pozice Papežského státu. Také však i jako mecenáš umění, který po sobě hodlal zanechat dílo velebící slávu Boha. K tomu mu měl posloužit geniální, ale vzpurný sochař Michelangelo Buonarroti, jemuž papež nařídil, aby se postaral o výmalbu stropu Sixtinské kaple. Umělec excelující zejména jako sochař sice zakázku přijal a na freskách začal pracovat roku 1508, ale často se vůli papeže vzpouzel. To vyústilo v několikaletý spor dvou neústupných osobností… Historický snímek Carola Reeda nominovaný na pět Oscarů a natočený podle předlohy Irvinga Stonea "Agónie a extáze" nabídl vedle impozantní výpravy hlavně herecký koncert Charltona Hestona a Rexe Harrisona v úlohách zcela rozdílných individualit, jejichž náhled na svět se často různil. Jako poctu velkému sochaři, architektovi, malíři a básníkovi Michelangelovi také tvůrci natočili krátký prolog o jeho díle, který předchází vlastnímu filmovému příběhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Pokud budete sledovat Ve službách papeže s vědomím, že jde o adaptaci knihy; máte rádi historickou beletrii, budete spokojeni. Ale přestože nejde o životopisný film, tak se tvůrci/autor od historických dat téměř neodchýlili. Papež Julek II., který miluje umění, ale platit se mu za něj moc nechce, je zde líčen jako svéhlavý muž, který se snaží přimět Michelangela, geniálního, ale svérázného umělce, aby stvořil dílo, které přesáhne slávu Říma. Film začíná jako dokument, kdy se dozvíme některá fakta o Michelangelovi. Což je skvělý nápad, který by se mi líbil u všech podobných filmů. Tvůrci tak zasadili příběh o tom jak vznikala výmalba stropu Sixtinské kaple do kontextu, takže divák lépe chápe, proč byl Michelangelo tak nespokojený, když dostal za úkol vyměnit dláto za štětec. Charlton Heston i Rex Harrison se svých rolí zhostili skvěle, scénář obsahoval dialogy, ve kterých bylo nemálo silných myšlenek, ale především z nich byl patrný zajímavý vztah mezi postavami. Lépe by vynikly v komornějším pojetí; byla by to skvělá divadelní hra, ale i tak je Ve službách papeže velmi kvalitní film a těch 138 min. uteklo překvapivě rychle. ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Nádherné histoické drama o jednom z největších sochařů na světě( Buonarotim). Filmy jako je ve službách papeže, nám ukazují skutečné muka umělce a jeho vlastní boj( nikoli s papežem, ale se svými díly). A Agamenon se mýlil, plánovaný pomník papeže Julia II. měl mít 21 soch a z toho byla vytvořena pouze jedna a to socha Mojžíše. Jedna socha na pomníku by trvala čtyři roky . David byl vytesán do mramoru, který byl již rozpracován a nedokončen a tak se toho Michelangelo chopil a z mramoru vytvořil sochu Davida( inspoiraci viděl v chlapci co mu zahříval pelíšek). David neměl být jednou ze soch na papežovým pomníku. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Opravdu velkolepý film, který skvěle zachytil velkolepost Michelangelova díla. Hlavní hvězdou filmu pro mě nebyl kupodivu Heston, ale papež-válečník Julius II. v podání Rexe Harrisona, který si ve své roli vedl opravdu skvěle. Já osobně bych docela oželel dvanáctiminutový "dokument" o Michelangelovu dílu v úvodu snímku. To byla pro mě trochu brzda hned na začátek. Ovšem samotnému filmu nelze vytknout nic. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

WHEN WILL YOU MAKE AN END? WHEN I AM FINISHED! Dobře se na to koukalo a jak nemám rád ty svátosti a tak, tak zde byl papež Julie II. vyobrazen jako docela rozumný panovník s kouskem citu pro spravedlnost v těle. Je fajn, že film odlehčují komediální prvky. Nepůsobí díky tomu tak stroze. Heston byl stvořen pro role v těchto historických velkofilmech a jeho Michelangelo je teda maník.. promiňte, sochař. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Výtečné historické drama v tom nejlepším stylu. Nádherně pomalé (a přitom ani jedinou vteřinu nenudící), nádherné, s fantastickými herci, strhujícími dialogy, skvělou hudbou... Prostě jsem viděl další neskutečně působivou záležitost, která mi přinesla jeden z těch vůbec nejlepších filmografických zážitků. Jak nádherné. A navíc historicky věrné. Povinná "četba"! 95%. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (18)

  • Rex Harrison si odmítl nechat narůst plnovous, přestože ho skutečný papež Julius II. nosil. (liquido26)
  • Na východní zdi Sixtinské kaple vidíme dvě fresky namalované v 70. letech 16. století Matteem de Lecce a Arrigem Paludanem. Vzhledem k tomu, že film se odehrává v letech 1508-1512, tyto fresky v té době na zdi být nemohly. (liquido26)

Reklama

Reklama