Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

Spike17 

všechny recenze uživatele

Western plnící klasické narativní schéma (příběh o pomstě) mě rozpoltil na dvě poloviny. Na jednu stranu mě zaujal svými vyprávěcími a stylistickými postupy (prostor a čas pravidelně oddělován eliptických střihem, resp. nejčastěji prolínačkami a v menším počtu také zatmívačkami a roztmívačkami), ale na stranu druhou ve mně vyvolal lehké roztrpčení nad nedokonalostí scénáře (zde mnohokrát propíraný casting aneb Steve McQueen ve svých pětatřiceti letech jako mladíčký míšenec; logické chyby jako fungující zbraň po koupeli v močálu), tak ve své lacinosti (spousta scén budí dojem opravdu levného filmu, což je s ohledem na rozpočet přinejmenším rozpačité – má teze zní, že minimálně polovina byla použita na herecké eso v hlavní roli, což je paradoxně ta největší minela filmu). Nicméně, i když mám ke scénáři spoustu výhrad, film jako systém působí celistvě a jako dobrodružný „revengewestern“ s nečekaným finálním rozuzlením, funguje bez problémů. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

snáď najslabšia mcqueenova kovbojka. :( hral tam polodospelého chlapca, hnaného túžbou pomstiť smrť rodičov, naviac miešanca neviem ci (indiánky s tal silným dominantným génom pigmentácie majú blondiakov deti ... hihi). Naviac nebol režisér republikán, tak do kovbojky zamontovať ulízaného napúdrovaného kapucína, to sa málokedy stane... slabunké veľmi slabé tri bodíky. :( ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith není možná nijak extra převratný western, na svoji dobu je však dost syrový a nečekaně brutální. O brutální vraždě Maxových rodičů se sice jen mluví, ale i tak z toho mrazí. A to stačí. Maxova cesta za pomstou je rovněž přes mrtvoly a nezastaví se naprosto před ničím. A navíc vrahy vyřídí spíše chytrostí, než silou a bojovými schopnostmi. Steve McQueen ho zahrál skvěle. Navíc nechápu, kde vzal distributor, že se jedná o mladého chlapce, když ve filmu o jeho věku nepadne zmíňka. Jeden z nej westernů žánrového profesionála Henryho Hathawaye a rovnocenný nástupce revengewesternu Drzá čela. 85%. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith (Steve McQueen) je mladý miešanec, ktorý sa snaží zabiť trojicu mužov zodpovedných za smrť jeho rodičov a vďaka tomu sa dostáva do mesta, kde v bare stretáva prvého, kvôli druhému sa necháva zatknúť aby sa k nemu dostal vo väzení a kvôli tretiemu sa musí dostať do jeho bandy. Filmu sa nedá nič vytknúť. V pohode western. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Neni to uplne nejhorsi western a taky to neni uplne nejhorsi film Steva McQueena, ale taky tomu hodne chybi do 5* hodnoceni. Vendetta ride movies mam rad a taky me bavi, kdyz je hrdina mladej panic a v prubehu filmu se vytuni v drsnaka. Max Sand se chvilema chova jako dement (ve stylu Jonase Corda Jr.), mel po skonceni svy msty jet zpatky do rezervace prznit indianku... Jinak na to, ze Jesse Coe byl s nozem nejlepsi, toho v prehrade moc nepredved - skakal tam s nozem jak dement, to jsem se fakt musel smat :D ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)
  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)

Reklama

Reklama