Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

novoten 

všechny recenze uživatele

Svět podle Garpa je mou velkou knižní láskou, a proto jsem se adaptace bál. Obavy se mi potvrdily už v první scéně. Jenny byla příliš tvrdá, Garp už byl na světě, jeho početí pak jen vyprávěno na nevhodném místě. Měl jsem chuť onu povrchně vypadající zábavu bez pořádného psychologického vykreslení postav vypnout, ale teď jsem rád, že jsem to neudělal. Jakmile se totiž děj přemístí do Garpovy dospělosti, přijde na scénu Robin Williams a hlavně dokonalá Mary Beth Hurt, jejíž Helena je přesně tak roztomilá a zároveň zádumčivá, jako jsem si ji vždy představoval. Zachráncem se nakonec stal režisér Hill, který se ukázal být příliš velkým profesionálem, než aby tak krásný příběh i přes zkratkovitý scénář zničil. Dokáže vytvořit mnoho hřejivých momentů, pomrkává na čtenáře diváka (medvědi) a u komplikované postavy Roberty se dokáže vyvarovat jakékoli trapnosti, která by jen při sebemenší nerozvážnosti přišla. Navíc vloží i scénu, která o hlavní postavě řekne mnohem víc než jakékoli množství dialogů - scénu, kdy se titulní hrdina dívá skrz žaluzie a divák tak pocítí přesně takový příval myšlenek, jaké mu poskytl v předloze Irving. Kdybych nebyl fanoušek, uvažoval bych o nejvyšším hodnocení, takhle určitě ne, protože pod Garpem si představím obrovskou salvu myšlenkově podnětných povídek, úvah a skrytých názorů, kterou do filmu dát nelze. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

A já bych to neviděl tak černě. Tvůrci se podle mě snažili a tento film sám o sobě obstojí, "problém" je asi v tom, že kniha je naprosto parádní a je tak obsáhlá a vypracovaná, že podle mého není v moci nikoho ji převést na plátno dostatečně výstižně. Kdo nečetl ať si přečte knihu (10/10 - opravdu) - film je tak na úrovni 7/10 ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

Životní "oblouk" T.S. Garpa se bizarním početím poeticky vybarvuje odstíny lidské komedie plné mladické fantazie a spisovatelské imaginace, šťastná dospělost se zbožňovanou rodinou však nakousne přemnoho závažných (vedlejších) motivů a zamíří k tragickým koncům. Zkratkovitý všeobjímající záběr (láska, sex, "chlípnost", odžité zkušenosti i katastrofy, feminismus, tolerance, smrt, trocha umírněného bláznovství ad.) představuje dvousečnou zbraň, jelikož se máločemu dostane potřebné hloubky či vyznění. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Filmová druhotina Robina Williamse, na kterou si za měsíc jistojistě nevzpomenu. Hodně se mi však líbil herecký výkon Glenn Close. Rozhodně jde poznat, že film vznikl podle novely, protože je all over the place. SPOILER: Ze všeho nejhorší je konec. Opravdu bylo tak nutné, aby nějaká potrhlá feministka zabila Robina Williamse? ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem neměl to potěšení z četby Irvingovy předlohy, nicméně jsem nebyl ani potěšen ze shlédnutí této adaptace. Z filmu je cítit útržkovitost a snaha o postihnutí "něčeho podstatného". Robin Williams v roli Garpa je sice Tuze Stydlivý, Tuze Sexy a nakonec Tuze Smutný, jiskra na mě ale nepřeskočila. Líbí se mi jemný humor a nekonečné narážky na sexualitu ("nevyslovuj slovo sperma v tomhle domě"), přesto bych se raději začetl. Pokud bylo účelem filmu vybídnout diváky k "objevení" Johna Irvinga, tak se neminul účinkem... ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • John Irving komentoval první pokus převést jeho knihu "Svět podle Garpa" na filmové plátno slovy: „Nevadí mi, co tam dali, ale to, co vynechali. Je to jako by hodili rodinu do pračky, ale čekal jsem neco horšího.“ (Zuzanka.R)
  • Glenn Close hrála matku Robina Williamse, přestože je jen o 4 roky starší než on. (CliffLee)

Reklama

Reklama