Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

Randyz 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem přečetl zhruba před půl rokem a teprve teď jsem zjistil, že byla i zfilmována. Film se mi poměrně líbil. Jak už to bývá, tak se do filmu rozhodně nevešlo všechno, tak jak to bylo psáno v knížce, ale myslím si, že se tvůrcům podařilo do filmu vměstnat všechny nejlepší momenty knihy a řekl bych, že se jim to povedlo poměrně kvalitně. Dokonce se mi asi některé zfilmované momenty líbily víc než jak jsem si je představoval při čtení, protože v knížce mi občas přišly možná až moc šílené a nepředstavitelné :-) Jen jsem si chvíli musel zvykat na Robina Williamse (v jeho scénách z mládí), protože ho znám už spíše jako staršího herce :-D ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem neměl to potěšení z četby Irvingovy předlohy, nicméně jsem nebyl ani potěšen ze shlédnutí této adaptace. Z filmu je cítit útržkovitost a snaha o postihnutí "něčeho podstatného". Robin Williams v roli Garpa je sice Tuze Stydlivý, Tuze Sexy a nakonec Tuze Smutný, jiskra na mě ale nepřeskočila. Líbí se mi jemný humor a nekonečné narážky na sexualitu ("nevyslovuj slovo sperma v tomhle domě"), přesto bych se raději začetl. Pokud bylo účelem filmu vybídnout diváky k "objevení" Johna Irvinga, tak se neminul účinkem... ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Není dobré přečíst výbornou knihu ( a to Svět podle Garpa od J.Irwinga je), a pak se s přehnaným očekáváním vrhnout na film. Na rovinu uznávám, že kniha, zejména v Americe, je z větší části nefilmovatelná. Přemíra opravdu drsné brutality a velmi otevřeného sexu by takový film odsoudila k razantní cenzorské úpravě a odsunutí na periferii obskurních kin, případně rozvíjejícího se videotrhu. Ovšem režisér nedokázal vyhmátnout podstatu a kouzlo knihy. A nepomáhají ani výborní herci, jelikož mnozí se na svou roli prostě nehodí. Do očí bijící je, pro mne velmi sympatický herec, R.Williams. Může se snažit jak chce, ale s literárním Garpem nemá společného nic....oba jsou naprosto odlišnými typy. Za sebe mohu jasně říci - velké filmové zklamání. Některé knihy by se prostě točit neměly... ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Ten príbeh okolo počatia Garpa som vo filme počul viackrát a vždy to bolo úsmevné a zmyselné. Príbeh bol parádne rozvinutý a pútavý. Matka Garpa bola silná žena, plná silných argumentov, len neviem či chránila svojho syna alebo svoje ego. Do doby pokým sa film do značnej časti sústredil na matku, film ma veľmi bavil, ale ako sa Garp osamostatnil, už to stratilo srandovnosť i dôvtip, a začala jazda dramatickou džungľou a to už hraničilo zo silnou klišéovitosťou. Na pozadí vidíme tragédiu, ktorej predchádzalo žiarlivostné vypätie a ľudská malichernosť. Aj tak prvá polovica bola vyspelejšia, lepšie sa na ňu pozeralo. Život nám vie nadeliť šťastie, ale nám ho vie aj vziať no, ale vo viacerých prípadoch si za to môžeme mi sami. ()

tatanapope 

všechny recenze uživatele

No, mělo se to jmenovat spíše,,Svět podle Garpovy matky´´ale jinak film nebyl úplně špatný, na začátku i mile vtipný. Celý děj se motá okolo chtíče, sexu, feminismu-kterého na mě bylo, řekněme až moc. Docela chytlavé a milé, ale to téma mě pravda úplně nechytilo. Viděno v rámci Seznamte se s...John Irving ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Glenn Close hrála matku Robina Williamse, přestože je jen o 4 roky starší než on. (CliffLee)
  • John Irving komentoval první pokus převést jeho knihu "Svět podle Garpa" na filmové plátno slovy: „Nevadí mi, co tam dali, ale to, co vynechali. Je to jako by hodili rodinu do pračky, ale čekal jsem neco horšího.“ (Zuzanka.R)

Reklama

Reklama