Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

easaque 

všechny recenze uživatele

Knížku znám, tak musím hodnotit z tohoto pohledu (pro neznalého by to bylo asi o hvězdičku víc). Knížka je dost tlustá tak mě zajímalo, jak to režisér zvládnul - podle mě průměrně a zklamalo mě, že jsem tam necítil od něj žádný osvěžující nápad, či jinou osobitou invenci, čim by to mohl osvěžit. Takže je to natočeno jako totální většina ostatních amerických filmů. Scénář je však dobře napsaný, což nebylo určitě snadné - vybrat z knihy to podstatné a zkloubit to dohromady. Samozřejmě, že je tam dost vynecháno a něco jen naznačeno, ale asi scénář je to nejlepší na filmu. Herci, hudba, výprava ... vše v nudném standardu - bez výrazných emocí. Nemůžu teda dát víc než slabší 3*hvězdičky [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Svého času můj velice oblíbený román. I nyní do něho nahlédnu. A až nyní jsem pochopil, proč překladatel Nenadál o románu mluví, že je přesně na hraně umění a kýče... Film "Svět podle Garpa" je ale jen odvarem knihy. Zjevně šlo o snahu co nejrychleji využít popularitu knihy, která se i ČSSR prodávala v osmdesátých letech ve velkých nákladech. Je čtivá, je přitažlivá pro široké masy, neb s hlavním hrdinou se snadno ztotožňuje. Osobně se mi ale líbí vývoj a myšlení ženy GARPA, která patřila tehdy v mém dospívajícím věku k optimálnímu prototypu ženy, kterou bych si pro život přál. Ach, kde ty časy zmizely! Asi tam kde měly! Jestliže nic netrvá věčně, tak proč by měly ty mé představy, že? ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Knihu neznám, ale film na mě docela zapůsobil. Herci byli skvěle vybraní a natočeno to bylo taky obstojně. Nejsilnějším momentem byla asi nehoda a to, co jí předcházelo i co po ní následovalo. Akorát mám takový pocit, že ta část po narození dcerky (asi posledních 20 minut) už byla jaksi navíc. Samozřejmě jde o přepis knihy na filmová plátna, ale mě už to ke konci nebavilo a celý vrchol filmu se odehrál podle mě ihned po nehodě. Přesto mám pocit, že jsem zrovna dokoukal něco víc než jen průměrného a proto hodnotím tak, jak hodnotím. 75% ()

Randyz 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem přečetl zhruba před půl rokem a teprve teď jsem zjistil, že byla i zfilmována. Film se mi poměrně líbil. Jak už to bývá, tak se do filmu rozhodně nevešlo všechno, tak jak to bylo psáno v knížce, ale myslím si, že se tvůrcům podařilo do filmu vměstnat všechny nejlepší momenty knihy a řekl bych, že se jim to povedlo poměrně kvalitně. Dokonce se mi asi některé zfilmované momenty líbily víc než jak jsem si je představoval při čtení, protože v knížce mi občas přišly možná až moc šílené a nepředstavitelné :-) Jen jsem si chvíli musel zvykat na Robina Williamse (v jeho scénách z mládí), protože ho znám už spíše jako staršího herce :-D ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a ani jsem netušil že existuje, o filmu jsem věděl jen že je slavný a vůbec o čem je. Takže jsem poměrně spokojený. Svět podle Garpa je takový milý příjemný filmík, někde mezi komedií a dramatem se skvělým Robinem Williamsem, kterému role padne přímo na tělo a v takových věcech ho mám nejradši. Skvělý je i Lightgow v netradiční roli a Closeová. Osobně se mi více líbil začátek a první půlka z dospívání, historka o stvoření Garpa je nezapomenutelná, stejně jako balení pozdější ženy, potyčky se psem. Později to začne být takový moc vážný a ve finále se odehrává jedna tragédie za druhou, přišlo mi to až trochu moc a docela se mi to do takovýho filmu nehodilo. EDIT 2024: Poetická filmařina s výborními herci (Lightgow hrající ženu, debutující Closeová od mládí po starší paní, ale i Hurtová a samozřejmě Williams). Na víceméně rodinnou komediálně-dramatickou ságu neskutečně tragické. A hlavně bizarní - kde jinde uvidíte ukousnutý penis či psí ucho, piano padající na člověka či letadlo zaparkované v nově koupeném domě. Zkrátka "jiný" ale výborný film. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Matka Johna Irvinga nebyla v době jeho početí vdaná a sám Irving nikdy nepotkal svého otce. Kdykoliv na matku naléhal, aby mu o něm něco vyprávěla, odešel s prázdnou. Začal jí tedy vyhrožovat, že si bude muset okolnosti svého početí vymyslet. Matka ho k tomu vybídla. Výsledkem je kniha „Svět podle Garpa“. (HellFire)
  • John Irving komentoval první pokus převést jeho knihu "Svět podle Garpa" na filmové plátno slovy: „Nevadí mi, co tam dali, ale to, co vynechali. Je to jako by hodili rodinu do pračky, ale čekal jsem neco horšího.“ (Zuzanka.R)

Reklama

Reklama