Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

joehot 

všechny recenze uživatele

Krásně zahráno, dobře zrežírováno, ale děj bezchybné knižní předlohy byl tak hrozivě (a hrozně) okleštěn, že chybí důležité motivace postav (například proč Pooh udělala to, co udělala, bez znalosti předlohy nemůže dávat sebemenší smysl), a především některé velice emocionální scény. 70%, přesně na hraně mezi třemi a čtyřmi, dávám méně kvůli jasné prohře v souboji s předlohou. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- " Jde o to užít si svět než zemřeme, může to být velké dobrodružství." ----- Víte ... vyobrazený svět rozhodně NENÍ podle Garpa. Přesto úvod skýtá nepočítaně nadějných vyhlídek ... bohužel pouze do onoho zlomového okamžiku, kdy hlavní hrdina dospěje a vezme na sebe podobu Robina Williamse - najednou mezi svými vrstevníky vyhlíží jako předčasně zestárlý, byť nesmělý "jinoch", v němž jeho přespříliš emancipovaná matka cíleně vypěstovala závislost na své ochranitelské náruči. Od té chvíle se mi z duše protiví ... tudíž je pro mě dosti obtížné dívat se na jeho životní pouť nezaujatě či dokonce (nedej bože) s nějakými pozitivními emocemi. Hádala bych, že OPRAVDOVÝ umělec - ať už malíř, sochař, skladatel nebo třeba spisovatel - je primárně poháněn vnitřní touhou roztáhnout křídla a TVOŘIT, nikoli toliko poněkud přízemnějšími ideami jako zaujmout svou vyvolenou (syn) či trumfnout svého syna (matka). Do komedie má výsledný produkt HODNĚ daleko - černý humor se k němu pro jeho pracně budovanou "laskavost" jaksi nehodí a jakákoli jiná odrůda veselosti naráží na neprostupnou zeď těžko uchopitelné podprahové negace. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Bizarní tragická nehoda pak pouze podrthne moji narůstající skepsi, která přebírá vládu nad všemi ostatními pocity. Slabé 3* P.S.: Kromě toho ... je sice hodno obdivu (a následování), pokud k sobě dva dospělí lidé, kteří jsou zároveň rodiči (!), znovu najdou cestu - navzdory svým pochybením i ranám nepřejícího osudu ... nicméně ... nemůžu se ubránit podezření, že jejich vzájemný vztah má pro ně větší váhu nežli životy jejich potomků, neboť ti jsou v nejhorším případě NAHRADITELNÍ. Vím, že to tak nebylo míněno, nicméně s vlastními nepěknými myšlenkami toho moc nenadělám. ()

Reklama

Philoun1 

všechny recenze uživatele

S knihou se dá opravdu těžko srovnávat, prostě nemůžete nacpat do dvou hodin 500 stránek knížky. Skutečnost, že něco tvůrci vynechali by mi zas tak nevadila, spíš mě vadilo to jak měnili obsah, kdo četl tak ví. Na druhou stranu kniha byla tak výborná, že ani film nemohl být špatný a toto byl opravdu kouzelný příběh, který bych bez knížky asi těžko pochopil, to je taky možný důvod nižšího hodnocení než bych očekával. 85% ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Knihu neznám, ale film na mě docela zapůsobil. Herci byli skvěle vybraní a natočeno to bylo taky obstojně. Nejsilnějším momentem byla asi nehoda a to, co jí předcházelo i co po ní následovalo. Akorát mám takový pocit, že ta část po narození dcerky (asi posledních 20 minut) už byla jaksi navíc. Samozřejmě jde o přepis knihy na filmová plátna, ale mě už to ke konci nebavilo a celý vrchol filmu se odehrál podle mě ihned po nehodě. Přesto mám pocit, že jsem zrovna dokoukal něco víc než jen průměrného a proto hodnotím tak, jak hodnotím. 75% ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Zfilmovat jeden z mých nejoblíbenějších knižních románů se bohužel příliš nepovedlo. Ani velice slušné herecké výkony to nezachránily. Navíc mám trochu problém s výběrem herců. Zejména Robin Williams, ač ho jinak dost uznávám, mi typově v hlavní roli moc nesedl. Ovšem připouštím, že kdybych knihu nečetla, tak bych šla s hodnocením asi o fous výš. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Glenn Close hrála matku Robina Williamse, přestože je jen o 4 roky starší než on. (CliffLee)
  • Cameo si zde střihl autor knihy John Irving jako rozhodčí wrestlingu. Cameo zde měl i režisér George Roy Hill, a to jako pilot letadla, které se zřítí do domu. (CliffLee)
  • John Irving komentoval první pokus převést jeho knihu "Svět podle Garpa" na filmové plátno slovy: „Nevadí mi, co tam dali, ale to, co vynechali. Je to jako by hodili rodinu do pračky, ale čekal jsem neco horšího.“ (Zuzanka.R)

Reklama

Reklama