Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mafiánský boss Kang (Yeong-cheol Kim) ví, že se na svého „řešitele problémů“ Sun-wooa (Byung-hun Lee) může spolehnout ve všech ohledech. Proto ho pověřuje dohledem nad svou mladou přítelkyní Hee-soo (Min-a Shin), kterou podezřívá z nevěry. Příkaz zní jasně: načapá-li Sun-woo dívku s milencem, má oba na místě zabít. Dokázal by však zabít někoho, v kom nachází zalíbení, někoho, kdo jej nutí přehodnotit svůj dosavadní život? Loajalita vs. skomírající víra v určité morální zásady. Jak se Sun-woo rozhodne? A jaké bude mít jeho rozhodnutí následky? Skrývají se odpovědi v jednom z buddhistických mouder, jimiž je film sevřen? Je na vás, abyste to zjistili. (Matty)

(více)

Recenze (214)

Matty 

všechny recenze uživatele

Jedni dělají problémy, druzí je řeší a třetí se baví jejich sledováním. Hořký, pomíjivě sladký život těch, kteří berou obcházení zákona jako životní styl, už byl zfilmován mnohokrát. Tento jihokorejský příspěvek do žánru je však unikátní přinejmenším způsobem, jakým skládá do jednolitého celku motivy, jež by jiným režisérům vystačily na celý film. Proměna loajálního bodyguarda v bodyguarda dbajícího morálních zásad je provázená nemožnosti vyjádřit své city k milované osobě, s čímž úzce souvisí existenciální podtext. V druhé půli se pak film láme v nekompromisní revenge movie, aby vygradoval jako zástupce tzv. heroic bloodshed. Střídání přístupů (a v rámci gangsterského filmu tedy i žánrů) nejspíš ani nebudete vnímat, ale tipnul bych si, že jde společně s precizností formální stránky o hlavní důvod, proč neoriginální příběh tak rychle odsýpal. Neměl bych opomenout ani Byung-hun Leeho, který je v roli rozpolceného „čističe“ až epicky dojemný, což lze připsat rovněž na vrub soundtracku, učiněné hostiny pro uši. Apendix: Jedna ruka netleská. 85% Zajímavé komentáře: Adrian, Marius, dezorz ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Vyzerá to, že Kim Ji-woon nám zreje ako víno. Po výbornom Tale of two Sisters, ktorému som ale mal ešte čo-to vytknúť prichádza príbeh pomsty natočený tak brilantne, ako len málo iných. Príbeh je tak jednoduchý, že prakticky nestojí ani za zmienku a dal by sa zhrnúť do jednej rozvitejšej vety, v tomto filme sú ale oveľa dôležitejšie iné veci - emócie vo svojej najčistejšej forme (ale pozor, hovoríme o "ázijských emóciách", takže žiadne citové výlevy sa nekonajú a všetko je cítiť len v náznakoch), dokonalý (anti)hrdina, s ktorým by som sa nechcel stretnúť v tmavej uličke, akčné scény, ktoré kvalitou konkurujú Woo-ovým hongkongským orgiám, úžasná hudba dokonale sediaca ku každému obrázku a hlavná myšlienka filmu pretavená do alegórie o učedníkovi a jeho sne. Pre kapánek pomalý rozjazd som chcel dať trošku menej, ale keď nad tým teraz tak rozmýšľam, už mi to vôbec nevadí. 10/10 ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tradične vysokú úroveň kórejských filmov tentokrát ešte viac zvýrazňuje fakt, že sa jedná o gangsterský film, čo by mohlo iste mnohých navnadiť. Akšné scény i choreografia bitiek je na vysokej úrovni a často si pri kórejských akčných scénach vravím ,že vedia zaujímavo podať aj 100 krát videné. Jedna scéna dokonca pripomenie slávnu kladivovú scénu z filmu Oldboy. Neviem, či to bol zámer, pocta či náhoda,ale faktom ostáva, že "oslobodzovacia" scéna funguje skvele. Kórejci sú si vedomí toho, že európania majú problém rozoznať ázijské tváre, ktoré sa nám zdajú podobné a možno aj preto často obsadzujú hercov, ktorých by ste si pliesť nemali. Jedným z nich je určite kórejská hviezda známa z mnohých filmov aj u nás, Jeong-min Hwang. Film ťahá spoľahlivo až do krvavého finále. 80%. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Tenhle korejský post-Tarantino má hned několik vad na kráse. Kupříkladu, že jeho postavy nejsou dostatečně cool, cedění memorable quotes hlášek je neskutečně nucené, stejně jako transcendentální moudrosti, a všechny ty vážné klavírní etudy nezastoupí pořádnou vypalovačku od Stounů. Takhle nějak by dopadl Kill Bill, kdyby ho rozumní lidé nerozsekli vejpůl (expozice, retardační momenty). Wachowski bros – Ritchie – QT – Woo mix bez pořádných koulí, ve kterém se protřelý bad boy slituje nad škaredým děckem, místo toho aby jej poctivě rozsekal na kusy, což bychom mu alespoň věřili. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Formálně dokonalé, výborné akční scény, volba hudby, Byeong-heon Lee perfektně hraje roli málomluvného "donucovače", který po jedné chybě padá do čím dál většího průšvihu. Jenže celá tahle ganstergka čerpající z noir filmů a Tarantina mě prostě za srdce nějak více nevzala. Přišlo mi to celé velmi nucené i přes tu vymakanaou estetickou stylizaci to má tu nevýhodu, že je to obsahově dosti prázdné. Na druhou stranu tam byl někdy povedený černý humor. Takže pro fandy herce jménem Byeong-heon Lee jasná volba. Ostatní to mohou zkusit. Nicméně, i když je hodnocení na tři a půl tak výjimečně zaokrouhlím nahoru. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Natáčení probíhalo převážně v Jižní Korei. Některé scény jsou natočeny v Rusku. (Terva)
  • Film byl nesoutěžně promítán na filmovém festivalu v Cannes 2005. (Terva)
  • V roce 2009 časopis Empire zařadil film na třetí místo žebříčku "20 největších gangsterek jaké jste nikdy (pravděpodobně) neviděli". (Terva)

Související novinky

Michael B. Jordan mafiánským zabijákem

Michael B. Jordan mafiánským zabijákem

19.08.2017

Jihokorejská krimi A Bittersweet Life patří mezi ty chválenější a známější asijské filmy. Bylo tedy jen otázkou času, než se Hollywood pokusí o remake, a právě ten už je na cestě. Příběh mafiánského… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama