Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temný plášt mlhy zakrývající celé království se průdce rozevírá a do světa lidí vniká přes husté mračno šupinatý tvor. Zděšení lidé, kteří zahlédnou letící monstrum ze strachu utíkají do svých příbytků a toužebně čekají, že se najde někdo odvážný, kdo je ze strachu a bezmoci osvobodí. Samotný král země je zděšen v momentu, kdy se dozví, že se jedná o prastarého draka, chrlící oheň jenž má zálusk na dívky z celého království. Král ze strachu a starých proroctví splňuje drakovi nároky na nevinné a půvabné dívky, které žijí v chudobě a mají hlad. Jenže to nebudou ony krásky, které budou stát na konci potravinového řetězce, nybrž samotný věčně nenajezený starý tvor z temnot. Tohle vše se dozví v pravý čas moudrý kouzelník a rozhodne se svým kouzelnickým učněm zakročit.

Takhle by se dal stručně popsat fantasy film Matthewa Robbinse, který nás zavádí do časů krásných princezen a nebojácných bojovníků, kteří mají chuť se porvat s každým zlem. (Kinolístek)

(více)

Recenze (64)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Středně propečená a vynikajíci fantasy pohádka s klasickým drakem - pannožerem. Pannou myšlena obecně dívka, nikoliv anatomicky stále celistvá osoba ženského pohlaví. Drakům bylo koneckonců jedno i pohlaví jeho obětí jako takové, nevím zda pečená dívka chutná výrazně lépe než stejně upravený jinoch, nicméně děvčata měla historicky vždy podstatně nižší hodnotu než chlapci. Končila tak v dračích fast foodech daleko častěji. Dnes by v rychlém občerstvení skončil ten krásný divoký drak, ještěže vymřeli. Ale zpět k Drakobijci. Zaujme nádhernými exteriéry Skotské vysočiny, slušně odvedenou prací trikaře, ale především temnou atmosférou, smysluplným a jednoduchým příběhem bez infantilních odstínů a spádem. Potěšila i nenásilná, byť zřetelná, kritika hloupě pasivní víry. Maximální spokojenost. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Škoda typicky osmdesátkového přepáleného závěru, kde se plácá efekty jen pro efekty a nic z toho. Především v první polovině jde ovšem o výtečnou fantasy pohádku, která oproti mnoha tehdejším (a že jich bylo) žánrovým bratříčkům sympaticky vsadila spíše na temnou stránku. Být to podstatně kratší a umírněnější, tak Drakobijce nemusel zůstat ve stínu právě těch svých dodnes nezapomenut(eln)ých bratříčků. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Příjemná fantasy - také by se dalo říct hodně temná pohádka s pohádkovým syžetem poněkud naruby -, která přes sv§j fantaskní svět zaujme svým pokusem o jakousi realističnost prostředí. Těm lidem jsem ty problémy té doby věřil, i jejich životy a jednání. Ten králův špeh, či co to bylo, mi tam přišel poněkud přestřelený, a hodně mi vadilo to až příiš okaté opovržení nad křesťanstvím, které přichází uzavřít svět pohanství, draků a čarodějů (navíc je to dost klišé a poněkud mimo skutečnou historickou realitu). Ale jinak je to natočené poutavě a podmanivě, i když se objeví několik hluchých nebo zdlouhavých míst, celkově však vítězí schopnost výpravy a realizace, i uměřených hereckých výkonů, a koneckonců i zajímavost podání celého v podstatě banálního příběhu. Souboj s drakem v jeskyni je třeba natočený velmi napínavě. Docela mne dostalo, když jsem zjistil, že představitelka kovářovy dcery zemřela ve věku 55 let. A Petera MacNicola, který si posléze v Krotitelích duchů zahraje blbečka, jsem skoro nepoznal. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $14,110,013Tržby Celosvetovo $14,914,786║ Triky a masky drakov na veľmi dobrej úrovni, nuž z príbehom to je už ťažšie ten je neskutočne plochý, bez postavy čo by sme si mali šancu obľúbiť a potom to je u takýchto fantasy filmov s pútavosťou fakt ťažké. Dopozerať to bolo skôr utrpenie než slasť. /40%/ ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Když už máte tu smůlu, že vám za kopcem bydlí drak, je dobré mít za nějakým jiným, nejlépe nepříliš vzdáleným, kopcem v záloze i drakobijce. Být v některých krajích ženou, které pořád někdo říká, že je k sežrání, nemusí být tak příjemné, jak by se mohlo zdát. Chudák drak nebyl oprávněně se symbiózou s místními homo sapiens sapiens zcela spokojen, dával jednoznačně najevo, že jídlu dává přednost, pokud je dobře propečené až zpopelněné a oni mu to pořád nosili co syrové, ale ještě se cukající, také by mě zneklidňoval pohled na to, jak mi večeře utíká z talíře. Drakobijce je parádní fantasy s princeznou, o kterou nakonec vůbec nejde, jenom o ni každou chvíli někdo zakopne, kouzelníkem rafinovaným jak kokosový olej, kouzelníkovým učněm, jehož největší předností je skladnost, umožňující mu zalézt i do malého prostoru pod kovadlinou, či schovat se za štít, s kovářem, kterých je pohříchu už také víc v pohádkách než v realitě a s drakem, na kterého si můžete sáhnout (skoro). I tak ale drakem mého srdce zůstává Draco ()

Galerie (91)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se ve Walesu, pouze finální scéna vznikla ve Skotsku. (-bad-mad-wolf-)
  • Ve filmu je použita technika go-motion, což je variace stop-motion animace. Pohyb modelu (v tomto případě draka) před kamerou je řízen počítačem. (-bad-mad-wolf-)
  • Peter MacNicol v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)

Reklama

Reklama