Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Temný plášt mlhy zakrývající celé království se průdce rozevírá a do světa lidí vniká přes husté mračno šupinatý tvor. Zděšení lidé, kteří zahlédnou letící monstrum ze strachu utíkají do svých příbytků a toužebně čekají, že se najde někdo odvážný, kdo je ze strachu a bezmoci osvobodí. Samotný král země je zděšen v momentu, kdy se dozví, že se jedná o prastarého draka, chrlící oheň jenž má zálusk na dívky z celého království. Král ze strachu a starých proroctví splňuje drakovi nároky na nevinné a půvabné dívky, které žijí v chudobě a mají hlad. Jenže to nebudou ony krásky, které budou stát na konci potravinového řetězce, nybrž samotný věčně nenajezený starý tvor z temnot. Tohle vše se dozví v pravý čas moudrý kouzelník a rozhodne se svým kouzelnickým učněm zakročit.

Takhle by se dal stručně popsat fantasy film Matthewa Robbinse, který nás zavádí do časů krásných princezen a nebojácných bojovníků, kteří mají chuť se porvat s každým zlem. (Kinolístek)

(více)

Recenze (64)

sud 

všechny recenze uživatele

Dodnes si pamatuji rozruch, způsobený uvedením filmu v premiéře na Nově v neděli odpoledne, kdy byl avizován jako pohádka pro děti. Díky krapet zavádějícímu zaškatulkování drsnější ladění a naturalismus některých scén pár dítek nerozdýchalo a jejich rodiče pak televizní kazatelnu Volejte řediteli zahrnuli zděšenými, ba možná až výhružnými dopisy. Uběhlo čtvrt století a v dnešní pohádkově (a vlastně i dospělejší fantasy) vyměklé době působí Drakobijce jako živá voda a balzám na (cynickou) divákovu duši. Příběh je dosti temný, hrdinové nejsou neprůstřelní a nedaří se jim vše včas splnit a každého zachránit. Hlavní hrdina Peter MacNicol je sice (alespoň z počátku) trochu jelito, ale sympaťák, jeho vyvolená Caitlin Clarke moc krásná a záporák John Hallam parádně démonický. Drak je skutečně děsivý a triky na svou dobu zdařilé. 85%. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Chcel by som to vidieť v podaní lepšieho režiséra, lebo film ostáva na pomedzí medzi áčkom a béčkom a neboduje ani v jednom ani druhom. Je tu niekoľko veľmi zaujímavých a inšpirujúcich motívov, ktoré sa v iných fantasy zväčša nenachádzajú (korupcia, túžba dievčat po spravodlivosti aj za cenu vlastného života, využívanie katastrofy na mocenský prospech), no skôr pôsobia dojmom nechceného a náhodného výsledku. Taktiež film nie je ani plnokrvne béčkový, herci hrajú dosť umiernene, efekty sú konzervatívne a réžia málo pompézna. Kapitolou samou o sebe je chabý dej. Dobré k lúpaniu pšenice, no inak nie príliš záživné. ()

Reklama

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Nápaditá a především napínavá podívaná. Čekal jsem něco naivního a tady plno překvapivých zvratů...hraní si s očekáváním a důkaz toho, že ne každý drak je hodný jako Draco...obzvlášť jistá naturalističnost na pohádkový, či chcete-li fantasy příběh, byla trochu šokující....mám na mysli žeroucí dráčata. MacNicol jako nafoukaný čarodějův učedník překvapil a potěšila malá role Iana McDiarmida. A i efekty ušly. Na tu dobu. :-) ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Takové zapadnuté fantasy (neříkám pohádka, protože v určitých momentech to k ní má celkem daleko, protože záchrana na poslední chvíle zde není a ukousne se tu ruka), ale je toho škoda. Filmů o dracích je jen pár a tenhle patří k těm nejpovedenějším, nehledě na fakt, že na rok výroby to má velmi povedené triky hlavně u draka. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Škoda typicky osmdesátkového přepáleného závěru, kde se plácá efekty jen pro efekty a nic z toho. Především v první polovině jde ovšem o výtečnou fantasy pohádku, která oproti mnoha tehdejším (a že jich bylo) žánrovým bratříčkům sympaticky vsadila spíše na temnou stránku. Být to podstatně kratší a umírněnější, tak Drakobijce nemusel zůstat ve stínu právě těch svých dodnes nezapomenut(eln)ých bratříčků. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (6)

  • Natočeno v koprodukci studií Walt Disney Pictures a Paramount. Nutno podotknout, že film je dospělejší a syrovější, než obvyklá Disney produkce. (-bad-mad-wolf-)
  • Celkem bylo použito 16 loutek draka. Největší měřila přes deset metrů. (-bad-mad-wolf-)
  • Natáčelo se ve Walesu, pouze finální scéna vznikla ve Skotsku. (-bad-mad-wolf-)

Reklama

Reklama