Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William Shatner, Leonard Nimoy a zbytek posádky Enterprise opět ovládnou oblohu v dalším díle Star Treku. Je 23. století a záhadná cizí mocnost ohrožuje Zemi prostřednictvím ničení atmosféry a vypařování vody z oceánů. Kirk a jeho posádka musí cestovat zpět do San Franciska do roku 1986, kde musí najít podstatu tohoto ničení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (242)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nápad vzít vyčerpané jádro posádky Enterprise na výlet zpět časem bylo to nejlepší, co mohlo producenta Harva Benetta a scénáristu Nicholase Meyera po zpackaném Pátrání po Spockovi napadnout. Cesta domů je na startrekovské poměry extrémně odlehčená, nadsazená, plná špičkových gagů a výborně ostavených situací (Čekov pátrající za dob Studené války po "emerikn nuklíjrr vesls", za všechny). Příběh je vpodstatě příjemně uhozený a běží si tak do počtu, aby bylo z čeho tahat humorně-napínavé eskapády, chemie posádky cvrká jako v době dovolené, soundtrack Leonarda Rosenmana je skvěle jinaký a nebýt příšerně rozvleklého završení, byla by Cesta domů rozhodně bezchybnou komediální jízdou z rodinky "time-travel". Bohužel se nejspíš jedná o poslední větší úspěch původní posádky, ale zase... díky tomu, jak moc se vymyká těm předchozím, stojí za to. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Takový Star Trek neStar Trek, který je neobyčejně vtipný a zábavný a skoro vůbec se neodehrává ve vesmíru!( což je tedy kvůli určitým vesmírným faktům, které Star Trek poněkud ignoruje, skoro dobře) Prostor, jaký byl zde dán ojedinělým charakterům, je s předchozími Star Trek filmy skoro neporovnatelný, tedy, tady je samozřejmě větší a to je určitě dobře, protože v prvních třech filmech mi mimojiné trochu vadila i jistá odměřenost, a to tady nehrozí. Zaměření na přírodu je sympatické, stejně jako spousta detailů z nichž bych vypíchnul především sympatický a lidsky neegoistický (jak poznamenal pan Spock) předpoklad (autorů) o velrybí inteligenci a hlavně cestování v čase, jehož případné paradoxy jsou vyřešeny za pomoci "osudu", jak to naznačil v jedné scéně ve starém Enterprise tuším Scotty nebo Sulu. Hudba Leonarda Rosenmana je do tohoto typu filmu silně netradiční ( určitě mě zaujaly až barokní postupy), ale rozhodně zdařilá. Kirkova posádka mi, vyjma Spocka, nikdy nepřirostla tolik k srdci ( ačkoliv jsem ze starého seriálu docela dost epizod zkoukl), ale je klidně možné, že se to po zhlédnutí jejich čtvrtého filmu, změní...Dodatek: a můžu říct, že změnilo natolik, že s odsupem času mám Kirkovu posádku mnohem raději než tu Picardovu....tomu říkám obrat :-) ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

asi jediný Star Trek film, který sem si díky cestování v čase a velrybám alespoň zhruba pamatoval a i po letech je to velmi dobrá osmdesátková zábava. Jak sem podezíral Nimoye, že režie trojky ho poté co ve Star Treku původně nechtěl pokračovat ani moc nebavila, tady ho naopak evidentně bavila velmi. Není to sice úplně typický Star Trek a jede se spíš v odlehčené rovině, ale i po skoro čtyřiceti letech od vzniku má co nabídnout...80% ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Hodně příjemný Shatnerovský Star Trek, který kloubí dohromady více filmových žánrů a celkem úspěšně. Asi je to tím humorným nádechem, kterého by ovšem mohlo být více, že se mi to líbilo. Postavy se tu chovají uvěřitelně a nejsou to jen loutky na odříkávání dialogů. První minuty po vylodění se v San Franciscu jsou opravdu vtipné a hlavní dějová linie je zajímavá. -"Do you guys like Italian?" -"Yes." -"No." -"Yes." -"No." -"I love Italian and so do you." -"Yes." ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Startrekovský film s Kirkem. Díky cestování v čase kvůli páru velryb se diváci snadněji ztotožní s hrdiny. Nechybí ekologický podtext, akce, humor, všudypřítomné narážky pana Spocka na 20.století ani skutečná Enterprise - jmenovkyně vesmírné sestřičky, letadlová loď americké armády, kterou scénáristé zajímavě zapojili do děje. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (32)

  • Původně měla poručík Saavik (Robin Curtis) v důsledku událostí na planetě Genesis se Spockem (Leonard Nimoy) otěhotnět. Leonardu Nimoyovi se to ale vůbec nelíbilo, a tak byla tato událost ze scénáře vyškrtnuta. (WolfR)
  • Natáčení začalo v únoru 1986. Mnoho scén vzniklo na parkovišti u filmového studia Paramount. (WolfR)
  • Leonard Nimoy byl osobně s výsledkem své režisérské práce velmi spokojen. V rozhovorech řekl, že režii tohoto dílu považuje za svůj největší dosavadní úspěch. Poté, co se i třetí pokračování stalo hitem (režiroval jej rovněž Nimoy), se i čtvrtý díl stal kasovním trhákem a Leonard Nimoy v Hollywoodu stvrdil svou pověst dobrého režiséra. (WolfR)

Reklama

Reklama