Reklama

Reklama

Grizzly Man

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek zpracovává příběh experta na medvědy Timothyho Treadwella, který se pravidelně vydával na Aljašku, aby studoval medvědy grizzly a žil s nimi. Dokázal se tomuto ohroženému druhu přiblížit jako nikdo před ním. Jeho vášeň se mu však stala osudnou... Společně se svou přítelkyní Amie se v roce 2003 stali prvními známými oběťmi útoku grizzlyho na člověka a svoji vášeň zaplatili životem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

Joe321 

všechny recenze uživatele

Treadwell, který svého času vyvolávala v Americe hodně diskuzí. Já si o něm pamatuju jen nějakou zmínku z novin. Určitě to myslel dobře, ze začátku tak nejspíš i konal, bohužel ve většině dokumentu je zachycen jako silně nemocný člověk. Slovo magor v mysli vyskakovalo až moc často. Dokument povedený. -"And what haunts me, is that in all the faces of all the bears that Treadwell ever filmed, I discover no kinship, no understanding, no mercy. I see only the overwhelming indifference of nature." ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Dokument o člověku, o němž by bez nešťastného konce, kterým se "proslavil", asi slyšel málokdo. S medvědy grizzly v divoké přírodě žijící Timothy Treadwell nebyl žádný bojovník jako Dian Fosseyová (jež žila mezi gorilami) a jestli něco z Herzogova filmu vyplývá, tak Treadwellova neschopnost existovat v civilizaci a vzdorovat jejím nástrahám (např. alkohol). Většina lidí z jeho okolí, které Herzog zpovídá (ať už kritiků, nebo adorátorů), potvrzuje fakt, že se nesnažil být ani tak člověkem mezi medvědy, jako se spíše toužil stát jedním z nich… ___ To ostatně potvrzuje i mnoho záběrů, které na svých pravidelných mnohaměsíčních osamělých pobytech v divočině natočil. Nenajdeme v nich prvky vědeckého přístupu (podle odborníků na medvědy grizzly jim svou přítomností spíše škodil), ale zato nesou stopy jakéhosi absurdního pokusu antropomorfizovat medvědy a aplikovat na jejich chování vzorce fungování lidské společnosti. Grizzly Man prokládá tradiční dokumentární metodu zpovědí a rekonstrukce života zkoumané osobnosti s dlouhými minutami scén Treadwellova "videa z divočiny". Hlavně ale nepředkládá portrét "jednoho jediného" Treadwella… ___ Pokud bychom u Herzogova snímku mluvili o filozofujícím nádechu, spočíval by hlavně v neustálém kladení otázek a nabízení různých přístupů k Treadwellově životu, práci a osobnosti. Nedává k dispozici jasně definovanou tezi, kterou by v průběhu stominutového filmu dokazoval. Jednotící tematická linie odhalující pozadí tragického úmrtí Treadwella a jeho přítelkyně pod tlapami agresivního grizzlyho se nakonec ukáže být když ne marginální, tak určitě jen jedním z řady dalších otazníků. Werner Herzog vzbuzuje naši pozornost a vytváří nejednotný obraz podivína, který ze sebe chtěl mít medvěda a z medvědů lidské bytosti. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemôžem povedať, že ma Timmyho smrť zaskočila. Napriek tomu som pri jeho smrti necítil takú ľútosť, ako keď mi umierali iní priatelia. U Timmyho sa mi zdalo, akoby vlastne ani nezomrel.“ Strhujúci dokument ceneného nemeckého extravagantného režiséra Wernera Herzoga (NOSFERATU) má krásne zábery divokej aljašskej prírody, nádherne baladickú záverečnú pieseň „Coyotes“ a tucty scén na zamyslenie. Ale tým najcennejším na ňom je asi to, že neponúka jednoznačné závery. Naopak, Herzog necháva zbedačeného (a ku koncu šokovaného) diváka v tomto boji samého, aby si sám spravil názor. Finálne počúvanie záznamu by som zrejme prepchal do svojho osobného rebríčka najsilnejších filmových scén, aké som kedy v živote videl. Treadwell, ktorého som videl ja, si uvedomoval svoje správanie. VEDEL o čo si koleduje. Takže to, čo sa mu stalo, bolo (azda) nevyhnutné, bola to len otázka času a on to možno tušil, bol to nešťastný človek a toto jediné mu dávalo zmysel vo svete, ktorý nedáva zmysel. Problém bol v tom, že do toho zatiahol nevinnú (asi podobne stratenú, ale to ho k tak strašnému aktu samozrejme neoprávňovalo) druhú dušu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Mrazivý a dojemný dokument, který sice všechno, co chce, řekne během první poloviny, ale ani potom nijak zvlášť nenudí. Obešel bych se bez scén s hodinkami a popelem, ovšem jinak jsem spokojený. Příběh Timothyho Treadwella by se dal snadno okomentovat některým z mnoha notoricky známých rčení (Kdo s čím zachází... Tak dlouho se chodí se džbánem... Pýcha předchází... atd.), jenže v tomto případě by to asi bylo zbytečně cynické. Osobně si myslím, že člověk by nikdy neměl ztratit respekt a zábrany. Nikdy by si neměl myslet, že může dělat všechno, na co si vzpomene, a že pokud se toho nebojí, má na to právo. Taková nezdravá nafoukanost a takové bezohledné sobectví prostě v žádném případě nemůže dobře dopadnout. Nejpůsobivější scény: Koronerův monolog o tělech a audionahrávce, lišky, přivolávání deště, poslední záběr. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je to pozoruhodný dokument s pár krásnými přírodovědnými záběry, ale předem upozorňuji, že je to v první řadě dokument o jednom člověku, ne o medvědech. Werner Herzog to s citem poskládal, takže nakonec ani nevadí, že hlavním hrdinou je umanutý magor, který dopadl, jak zřejmě jednou musel, ale bohužel v tom zrovna nebyl sám. Ano, připadalo mi to sice spíš jako materiál pro psychiatry, ale musím uznat, že mě Timothy Treadwell chvílemi vyloženě fascinoval. :-/ ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Osudový útok medvěda na Timothyho Treadwella a Amie Huguenard se odehrál poblíž jezera Upper Kaflia Lake v aljašském Národním parku Katmai. Ačkoliv Treadwell strávil 13 let ochranou medvědů (navzdory tomu, že tyhle šelmy byly chráněny aljašskými zákony), jeho smrt vedla k zabití dvou nebezpečných medvědů. (HellFire)

Reklama

Reklama