Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednomu království se doslova za humny usadil drak. Na královském hradě vypukne zděšení, vždyť drak bude určitě chtít princeznu Violu. A tak král vymyslí plán – povýší do královského stavu uhlíře Patočku a drak tak může sežrat jeho dceru Lidku. Nikdo ale netuší, že se Lidka zatím s dobráckým drakem Mrakem spřátelila. (Magic Box)

Recenze (196)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádka se vším všudy, která rozhodně šla udělat mnohem, mnohem lépe. A to nemluvím jen o tom příšerném drakovi, kvůli kterému se na tento film každý podívá. Jeho bizarní podoba a chování je doslova katastrofální. Už jsem si zvykl, že v televizních pohádkách na nedělní odpoledne se v 70. a 80. letech objevovali příšerní plyšoví draci. S nimi si Dráček Mráček může podat ruce. Jenže tohle je přece film, který běžel v kinech! A to už tak odbýt přece nejde! Bohužel stalo se a Dráček Mráček je jedním z největších úrazů této pohádky. Na druhou stranu je taktéž velkým lákadlem.... Ty další problémy této pohádky vidím ve spoustě hlavních postav. Především král v roli Jiří Císler je hodně divný tvor. Ten mi vůbec jako král nesedí. Stejně tak jeho dcera, princezna a pak ten loutnista Marian, ze kterého se později vyklube princ z vedlejší země. Je to takovej ňouma a ona taková hloupá hňupka už od pohledu. Naopak uhlířova rodina v čele s prostou holkou (Anderlová) byly fajn. Dějová linka taktéž skáče od pohádky k muzikálu, od příjemné podívané po parodii, že ani nevím, kam to zařadit. Většinou jsou to právě scény s mrakem a především ta, když drak mluví na vojsko a to ne a ne se rozjet k úprku. Zachraňuje to na druhou stranu plynulý děj, docela vtipné scény (například boj rytíře s kozou v chlívku) a starej Kemr. [9508. hodnocení, 178. komentář, 60%] ()

soukyd33 

všechny recenze uživatele

Dnes už klasická pohádka, o jednom hodném drakovi, a trošku zvláštním králi. Herecké obsazení dobré. Herecké výkony dobré. Efekty žádné, a to je dobře. Triky se povedly. 👍 Příběh o lásce, kde se princezna zamiluje do potulného zpěváka, a drak se o princeznu nezajímá. Poznámka: Princezna je sympatická, a děvečka také. Hvězdiček 3 ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„A nedupat!“ Pekná rozprávka o kráľovi, ktorý svojich podriadených ohadzuje papučami, chce dobre vydať dcéru a vrásky na čele mu spôsobuje plyšovo-kreslený drak (za humnami). Silné herecké obsadenie (Císler, Kvietik, Kemr), nevtieravá atmosféra a podarené dialógy („A zpívaš taky o lásce?“ – „O lásce? To víš, že jo. O lásce nejraději.“) nám umožňujú zabudnúť na slabý rozpočet (smiešne davové scény). ()

juvelinokivi 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je vlastně pohádková parodie: drak tu nežere princezny, ale uhlí; princ nejde na draka s mečem, ale s loutnou; král lišácky pasuje uhlíře na rytíře, aby mohl drakovi předhodit jeho dceru,... Filmové zpracování sice pokulhává, ale točilo se podle dobrého scénáře, takže snímek určitě stojí za vidění. Jen princ Jan mohl být trochu menší ňouma - takhle je opravdu nepochopitelné, že se do něj Liduška zamiluje. Herecky vyniká zejména trio Císler - Kemr - Kvietik. Císlerovi jako králi scenáristka (Markéta Zinnerová) přidělila největší porci "hlášek", ale dostává se i na ostatní. Takže se pokaždé při sledování dobře pobavím. "Kdo je tady prostý, vy sprostý?!" :) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jenom s loutnou se na draka nikdo neodvážil." Já bych se odvážil a to i bez loutny, tedy kdybych měl za sebou dělostřelectvo. Nicméně mimořádně ošklivý Dráček Mráček by mě patrně stejně umazlil k smrti, takže ten boj nechme na loutnistovi, trochu zábavy na panu králi a pak už za zmínku stojí snad jen rýpavý rozhovor mezi oběma obětovanými princeznami. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (13)

  • V pohádce skutečně zpívá ivana Andrlová. (M.B)
  • V pohádce namluvil Gustav Bubník Jana Šťastného, Miroslav Moravec Štefana Kvietika a Petr Svoboda Maroše Kramára. (pávek)
  • V čase 48:18, kdy padá borovice k zemi, si lze všimnout vlevo na skále předmětu, kterým asistenti shazují strom. Jde zřejmě o ruční pilu. (Hellraiser12)

Reklama

Reklama