Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o jeden z nejvíce zdokumentovaných případů projevů ducha, je tohle zpracování docela suché. Takové hrozně sterilní, pořád jsem na něco čekal, a ono nic. Útoky ducha jsou vcelku nezáživné a pointa dost podivná. Korunu tomu všemu nasazuje krátká (rozjezd-konec) linie ze současnosti, to už je úplně úlet. Sutherland předvádí standrardní (pod)výkon, Spacek je nijaká, zajímavá mi přišla akorát hlavní hrdinka v podání slaďoučké Rachel Hurd-Wood. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že tenhle film opět naráží na špatné publikum. Češi prostě jsou v současnosti nejméně věřící lidé a je jedno, jestli se jedná o víru v Boha nebo v duchy či nadpřirozeno. Potom je těžký, aby na chvíli odhodili své skeptické názory a pokusili se dát duchům a nadpřirozenu šanci. Samozřejmě tenhle horor se snaží držet zuby nehty tehdejších písemných záznamů a to možná až příliš křečovitě, nicméně samotní tvůrci na konci přiznávají, že nikdo vlastně neví, kdo a co ty hrůzy způsoboval, proto přišli s nějakým duchem, který se vytvořil ze silně emocionálního zážitku dcery, která byla otcem znásilňována. Proč však duch napadával nejdříve ji a poté otce, to nikdo neví. Mě se Americká kletba líbila. Není to sice precizní duchařina, ale rozhodně nenudí, umí vylekat a umí vytvořit hodně nepříjemnou atmosféru..... Koho zajímá více faktů k příběhu rodiny Bellů, tak čtěte na wikipedii (Bell witch) nebo zde: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=cs&langpair=en|cs&rurl=translate.google.cz&twu=1&u=http://mtskeptics.homestead.com/BellWitch.html&usg=ALkJrhjQ_2LFyxIaAKt8XLfRJIXOiFgMFA ()

Reklama

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušný horor s atmosférou, za kterou by se nemusel stydět ani Shyalaman. Alespoň ze začátku vše funguje jak má, film příjemně děsí skvěle vystavěnou atmosférou, které dopomáhá fakt, že se snímek odehrává v 18. st. a i herci si vedou velice dobře. Tvůrcům je k dobru připočítán i fakt, že děsí pomocí zvuků a toho co divák nevidí a vystačí si bez jediné kapky krve. Bohužel toto vydrží jen první půlku a poté se snímek zvrtne do opakujícího se sledu strašení, které se většinou odehrává v jednom pokoji. Kdyby si tvůrci připravili nové způsoby jak diváka vyděsit mohl být snímek o třídu lepší, takhle se jedná o průměr. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Já nevím, co si myslet. Vidět historický mysteriozní horor, který je prý pravdivý, ale natočen moc důvěryhodně není a také ty nájezdy kamer, které mi připomínali Evil Dead a Sutherlanda, co mi nevím proč připomínal Gandalfa z Lord of the Rings, myslet si, že je to originální, ale nebýt si tím jistý a pak to objektivně ohodnotit, to je pro mě náročný úkol. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Natočit podle (údajně) pravdivého příběhu něco ještě méně věrohodného než, řekněme, Noc s nabroušenou břitvou, to vyžaduje mimořádný talent. Scénárista/režisér Courtney Solomon takový talent má. Jeho nízkorozpočtový horor o zlu (zprvu) nejasného původu, které v Tennessee 19. století terorizuje jednu famílii, ztrácí na věrohodnosti kvůli neschopnému vypravěčství a množství klišé (ztracená nevinnost je symbolizována zlomenou panenkou; postavy občas utrousí něco jako „musí pro to existovat racionální vysvětlení“). Ač se Solomon snaží vybudovat atmosféru vlastní Poltergeistu, Vymítači ďábla nebo Kruhu, s jeho schopnostmi něco podobného vyznívá spíš jakoby se duchové snažili unudit celou rodinu k smrti. Donald Sutherland a Sissy Spaceková za účast v tomto díle nepochybně proklínají své agenty. 30% ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Kromě několika filmových zpracování se legenda stala také námětem pro mnohé písně. Například metalová skupina Mercyful Fate zpívá ve skladbě „The Bell Witch“ na albu „In the Shadows“ (1993). (imro)
  • Horor od nezávislého distributora Freestyle Releasing stál 14 milionů a v amerických kinech debutoval (5. – 7. 5. 2006) s obratem 5,7 mil. dolarů na třetí příčce žebříčku návštěvnosti. Celkový výdělek se vyšplhal na 16,2 milionu. (imro)
  • Film je taky známý pod názvem American Haunting - Bellwitch Story. (Chatterer)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama