Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $14miliónovTržby USA $16,298,046Tržby Celosvetovo $29,612,137Tržby za predaj DVD v USA $9,810,252 //počet predaných kusov 530,579║ Prvá polovica filmu je doslova výborná čo sa týka horroru o duchoch, je tam zachytená stiesňujúca atmosféra prinášajúca až triašku na tele, taktiež tu je slušná dávka temnoty a úzkosti. Takže strašidelné momenty sú fakt stiesňujúce, lenže to čo bolo výborné na prvej polovici je už otravné v tej druhej lebo tá neponúkne už nič nové a len dookola opakuje rovnaké strašidelné momentky. Tie postupne začnú nudiť a v čoraz viac v zamotávajúcom sa príbehu maximálne otravovať, až stratia na akomkoľvek význame a celkovo potom film vyznie takmer do prázdna a je to škoda. Jednoducho v druhej polovici filmu akoby došiel tvorcom dych a začnú sa potácať v nesúrodom deji až z toho vznikne len nevýrazná fraška bez hlbšieho významu a to nám chceli ponúknuť skutočnú výpoveď o jedinom dokázateľnom strete z duchom, nuž po tomto čo nám v konečnom výsledku ponúkli, kto by uveril v duchoch by bol jedine blázon. /55%/ ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zlo bere na sebe různé podoby a dokonale skrývá svou tvář. Může mít podobu staré kletby nebo kostlivce ve skříni. Je jen otázkou času, kdy kostlivec ze skříně vyjde ven a začne vás děsit. Skrývá i vaše rodina děsivé tajemství? Donalde, tohle ti v životě neodpustím!!! Bylo příjemné vidět po letech Sissy Spacek v roli starostlivé matky. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nemohu říct, že by Americká kletba byla špatným snímkem, což by se z mého nízkého hodnocení mohlo zdát. Jedná se spíš o průměrný či lehce podprůměrný film, který by na mě, jakožto horor, fungoval tak v 15 letech, ale nyní, když jsem viděl řadu děsivějších a atmosférou zdařilejších, tak se prakticky v žádné scéně nedostavil nějaký pocit strachu a dokonce snad ani jedna "lekačka" nezapůsobila tak, jak by měla. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Duchařiny moc nemusím, jelikož nebývají strašidelné. Americká kletba má ale přeci jen atmosféru a napětí, i když ke konci ty stále se opakující noční můry a třískání dveřmi a okny bylo už poněkud únavné. Jedna z nejlepších scén je útěk v kočáře lesem a následně před černým vlkem. A pak jsou to drobné momentky, kdy třeba svíce vyhoří v řádu sekund a z krbu vyšlehne proud ohně. Velmi dobré herecké obsazení, poněkud rozkývaná kamera a standardní hudba napomáhají celkovému výsledku, který je slušný. Zajímavý je i důvod naznačený v závěru. Co film zbytečně shazuje, je tvrzení - podle skutečné události. Hodnocení z dřívějška ponechávám. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Příjde mi to v mnohých směrech dosti podobné Stáhni mě do pekla - dívka/žena je terorizována nadpřirozenou silou a to vše vyústí v (ne)čekaný závěr. Bál jsem se dost, to musím uznat. Všechny hororové prvky zde byly splněny. Temná hudba společně s ponurým prostředím a nečekané zvuky a výjevy. Takže musím říct, že horor to je a celkem obstojný. Akorát jsem se chvílemi vůbec nechytal. Lekačky zaručeny!!! ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Natáčanie prebiehalo hlavne v Bukurešti a Montreale. (Greenpeacak)
  • Snímek je údajně založený na pravdivém příběhu, který v knize „An American Haunting“ popsal Brent Monahan. Jde o tzv. legendu Bellovy čarodějnice. Výskyt jejího ducha je prý podložený stovkami očitých svědků, kteří jí viděli v roce 1817 v Tennessee. Je to údajně jediný případ, kdy duch prokazatelně zabil člověka. (imro)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama