Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Královský syn Hal Tara uvěří, že panovník země byl zavražděn rukou odvěkých nepřátel říše, a vydává se tragickou smrt otce pomstít. Postupně si však uvědomuje, že pravda je složitější, než si představoval, a že odlišit dobro od zla může být nesnadný úkol... Originální animovaný snímek, nápaditě propojující rámec klasické pohádky s prvky hrdinského eposu, hamletovské tragédie, tolkienovských ság, japonských anime i moderních sci-fi. (Atypfilm)

(více)

Recenze (143)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Podívej se nahoru. Vidíš, kde končíš?“ - „Ne. A ty?“ - „Já končím, kde ty začínáš, a ty končíš, kde začínám já. Tak jsme všichni spojeni.“ Hodnotit Strings je obtížné, mají své nesporné klady stejně jako zápory. Zároveň ale nedokážu souznět s komentáři, které film banálně odsuzují kvůli scénáři/dramaturgii a tím končí. Přijde mi to nejen přísné, ale hlavně znehodnocující dílo jako celek. Může kvůli tomu pak zapadnout fakt, že co do zpracování jde o 1 z nejpůsobivějších a nezajímavějších animovaných, resp. loutkových filmů vůbec. Ty loutky žijí, mají emoce a osobnost. A to i přesto, že sami tvůrci na nitky vědomě upozorňují/naráží („Visí tvůj život na nitce?“). Tento zdánlivý nedostatek totiž obracejí ve svou přednost a vystavěli na tom fascinující, podmanivý a možná až překvapivě funkční svět s veškerými jeho pravidly. A to od narození až po smrt (jež přichází s přetržením hlavové nitě). Takže i přes určitou dějovou předvídatelnost a v jistých ohledech dětské prvky (přespříliš roztomilý pták atd.) ho jako celek hodnotím solidními 4*, spokojenost. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý snímek. Propracovaný svět, vynikající vedení loutek, hudba, kamera, efekty,... Příběh je sice dosti jednoduchý, ale na druhou stranu mu nechybí nic, co by v mýtu, protože tak bych i celý snímek nazval, nemělo chybět. Nevím nakolik příběh čerpá ze severské mytologie, ale nemohl jsem se zbavit pocitu, že se koukám na jeden ze zfilmovaných příběhů např. z Kalevaly či Tolkienova Silmarillionu, který ze severské mytologie také hodně čerpá. Čekal jsem neotřelý zážitek a také se mi ho dostalo. Loutkový svět je totiž promyšlen do každičkého detailu. Jak již píše např. canakja. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu plné nápadů a moc hezkých obrázků. Na druhou stranu příběhově blboučké snad i z dětského pohledu a lehce zmatené, co se týká postav. Nápaditost se dotkla především využití vodících strun loutek, kterým je tu vše podřízeno. Přeřezání hlavové struny je sebevražda, cílem v souboji je přetnout struny soupeři. Přetnutí strun, vedoucích ke končetinám, se rovná zmrzačení. A jsou tu i další věci, vznikem dítěte počínaje a "jednostruňáky", jakousi loutkovou obdobou malomocných, konče. S tím dějem si ale tvůrci pohrát víc mohli. Takových slaboučkých 7/10. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Z hlediska fantasy motivů nemá tento film nic co nového nabídnout. Dvě znesvářené strany, zrada, vyvolený, to vše už tu bylo mnohokrát. V čem je ale snímek jedinečný je loutková forma, kdy i samotné struny slouží jako další forma vyjádření a nejsou v rámci projektu ignorovány. Dobře zní i anglický dabing (původní verzi jsem neslyšel), kdy James McAvoy namluvil Hala, Catherine McCormacková Zitu, Derek Jacobi Neza a Ian Hart Ghraka. Malý zázrak, že se k nám film prodral do distribuce alespoň na dvd. 90% ()

sharky 

všechny recenze uživatele

neviděl jsem mnoho dánských filmů, ale asi s tím brzo něco udělám, jestli jsou ty další jen z poloviny tak dobré, tak za to stojí. Strings neboli Nitky jsou nádherná pohádka s dokonale vymyšlenou loutkovou mythologií, úchvatnou vizuální stránkou a parádním 5.1 mixem. Trey a Parker se ještě mají co učit, protplétání nitek v tomhle filmu, bylo o dost nepší než jejich Kamasútra:) ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Snímek je označován za světově první „zcela jednotný loutkový celovečerní film“. (Ajka1)
  • Čeští animátoři odmítli pracovat na filmu poté, co jim bylo sděleno, kolik by museli vyrobit loutek. (Ajka1)
  • Anders Rønnow Klarlund chtěl vytvořit film o terorismu a reakci USA na události z 11. září. Nakonec se však rozhodl odvyprávět příběh jako pohádku, čímž získal snímek svou konečnou podobu. (Ajka1)

Reklama

Reklama