Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (372)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdo si pustí "Byl jsem při tom" v očekávání podobného stylu humoru, jakým se Sellers proslavil v sérii komedií o Růžovém panterovi, bude zklamaný. Tohle je úplně jiný styl a vlastně i jiná liga. Spolu s filmem Dr. Divnoláska je to nejzásadnější herecký part Petera Sellerse, kterým potvrdil svoje postavení mezi hereckou špičkou. Velmi dobrý scénář a úsporné herectví, které si vystačí s drobnými změnami tónu hlasu, vévodí této nenápadné, ale velmi inteligentní satiře o tom, jak to chodí ve vysoké politice. Kdo tento film shlédne, pochopí pravý význam slova sarkasmus. Celkový dojem: 90 %. ()

anais 

všechny recenze uživatele

(SPOILER) Z počátku podobný motiv jako u Forresta Gumpa směřuje trochu jinam. Zatímco Gump působí v reálném světě jako mimoň, který díky svému nedostatku budí v lidech buď nenávist, soucit, nebo pochopení vlastní situace, Sellersův Chance proplouvá světem nepoznán. Ve světě, který je už tak komplikovaný, že ho jeho samotní aktéři nechápou, jsou zahradnické proslovy hlavního hrdiny tím nejsrozumitelnějším, čeho se jim může dostat. ()

Reklama

Rover 

všechny recenze uživatele

Milý a kvalitní film. Ale: po celou dobu jsem se cítil krajně nepříjemně, že se to musí každou chvíli zvrtnout. Všichni prozří a chudák zahradník bude za hlupáka. Ale nestalo se to, což mě opravdu překvapilo. Líbilo se mi, že autor předlohy je zároveň autorem scénáře, tak by to mělo být. Klady filmu jmenovat nebudu, protože jich je nespočet, zápory nenacházím. Přesto nedávám plné hodnocení, proč? Sám nevím, prostě mě to až tak nezaujalo...HUDBA: Johnny Mandel ()

tron 

všechny recenze uživatele

Fakt dobrý film. Všetko v ňom je perfektné, ale najdôležitejším fragmentom je scenár resp. knižná predloha (vyšla aj u nás). Scenár je ukážkovo vyvážený lekárskymi váhami. Stačilo kúsok a prehnal by to tým, že by z hlavnej postavy spravil „geniálneho idiota“ alebo naopak „len“ proste idiota. Ale tak, ako je to napísané, je to majstrovské. On nie je idiot. Má psychickú poruchu a tá je nielen napísaná, ale i zahraná a zrežírovaná vskutku bravúrne a pritom minimalisticky, ale z toho dôvodu realisticky. Jedine že by to celé bolo inak: viď. šialená posledná scéna s jazerom. Peter Sellers je neopísateľný. Žiaľ „len“ nominovaný na Oscara. Šlo o jednu z jeho posledných rolí; v r. 1980 zomrel vo veku 54 rokov na infarkt. Súhlasím s tými, čo tvrdia, že titulková scéna je divná. Vôbec som nepochopil, prečo ju sem dali. Bral by som, ak by si na jej zaradení trval Sellers, ale on bol práveže proti. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Life is a state of mind.“ Ashbyho velejemná satira s pohádkovým nádechem naznačila, že politika je jen poloprázdná nádoba na hony vzdálená od reality, kterou tu a tam stačí doplnit zahradnickým, či jiným bonmotem a taky že prostota čisté duše nepodlehne přetvářce a vypočítavosti - už jen proto, že se nikdy nepotkají na stejném bojišti.. Klobouk dolů před P.Sellersem, který věděl, že výzvy jsou od toho, aby se přijímaly a v duchu Chanceho je třeba k jeho kariéře připomenout, že v zahradě vždycky vyroste spousta rostlin, ale jen některé z nich lze považovat za vzácné trvalky.. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Peter Sellers (Chance) byl za svou roli nominován na Oscara. Mnoho lidí tvrdilo, že Sellers prohrál kvůli scéně, která je ukázána při závěrečných titulcích. Sám Sellers k ní řekl, že „přerušila kouzlo celého filmu“. Navzdory opakovaným Sellersovým žádostem producenti scénu z finální verze filmu neodstranili. (HellFire)
  • Henry B. Dawkins, který hraje rentgenového technika Billingse, byl opravdovým rentgenovým technikem. V 90. letech byl šéfem radiologického oddělení na Asheville-Buncombe Technical Community College v Severní Karolíně, kde se natáčelo. (džanik)
  • Téměř devět let trvalo Peteru Sellersovi (Chance), než se mu podařilo nějaké studio přesvědčit k natáčení – hlavně proto, že v 70. letech byla jeho kariéra na dně. Až po úspěšném vzkříšení Růžového pantera se do projektu pustilo studio Lorimar Pictures. (džanik)

Reklama

Reklama