Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (366)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Afghán je pro Rusy to, co pro Amíky Vietnam. I na Rusech tento konflikt zanechal stopy. Film je natočen na motivy skutečných událostí (9. rota existovala). Na začátku filmu jsme seznamováni od náborového střediska po výcvik s jednotlivými členy jednotky a s jejich povahovými rysy. Druhá polovina filmu se věnuje jejich nasazení v Afghánistánu. Je to taková ruská obdoba Full metal Jacket. I já potvrzuji, že zpracování je nadprůměrné a celkové vyznění filmu se rovná americkým produkcím a je skutečně na úrovni. Mně osobně výcvik nevadil, trochu mně vadila poslední bitva, kde to trochu vypadalo jako v Rambovi. Myslím si, že zakopaná a těžkými kulomety ozbrojená rota by nabíhající mudžahedýny na volném prostranství zkosila jak kuželky... Závěr filmu však stojí za to a dopadl na mně. Za zmínku stojí i atraktivní záběry na nádhernou scenérii hor a perfektní soundtrack. Pro milovníky techniky SSSR je zde možno vidět v akci Hindy, BRDM, BMP a raketomety GRAD... Celkově velmi milé milé překvapení (o to víc že se jedná o Ruský snímek ) a s radostí dávám 4 rudé hvězdy!!! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Konečně přišel čas na tento opěvovaný ruský filmeček a po jeho zhlédnutí musím uznat, že všechny chvály byly oprávněné. Je sice pravda, že Fjodor Bondarčuk se moc nedržel skutečného příběhu „když už to bylo točené podle skutečné události“, ale kostra příběhu zůstala stejná. Mě chytl film již od úvodních minut, kdy mladí bažanti přijdou do výcvikového tábora. Gumy jsou všude a ten jejich velitel byl svině nehorázná – to že to s nimi myslel dobře, pochopí až později. Režisér se vše snažil rozložit rovnoměrně, to znamená, že akční pasáže střídaly ty dramatické a do toho všeho se snažil ještě zapojit i humor. Jakmile se však vydají na svou misi, vše druhořadé jde stranou a začíná akce. Ten finální masakr byl skutečně precizně natočený a nezbývá mi než režiséra odměnit nadprůměrným hodnocením. Na nudu tu totiž nebyl čas!80% ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ruské filmy jsou pro mne obvykle osvěžující zážitek oproti US produkci. Tenhle film to potvrdil. Na produkci se nešetřilo a bojové scény stojí za to. Herci jsou dobří a (hlavně) neokoukaní. Docela se povedl i scénář, který poměry v sovětské armádě zrovna neidealizuje, byť si myslím, že šikana, alkoholismus a násilí na civilistech jsou faktory, které jsou ve filmu relativně (šikana, vodka) či naprosto (zabíjení civilů) potlačeny. Každopádně jako vyrovnání veteránů s jedním velkým traumatem - ne nepodobným Vietnamu - ten film funguje víc než dobře a nebýt nělika zbytečně heroizujících scén, hodil bych sem 5*. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

To, že v Rusku vedia natočiť po formálnej stránke film kvalitou ekvivalentný Hollywoodskemu mainsreamu dokázala už Nočná hliadka. 9. rota to len potvrdzuje a na poli vojenského filmu svoj príbeh stavia na spoľahlivom a viackrát odskúšanom syžete -> kde jeho prvá polovica tvorí trdý drill čerstvo naverbovanej vojenskej jednotky (prostredníctvom čoho poznávame charatkery jednotlivých jej príslušníko)v, aby potom v druhej polovici nadobudnuté tréningové skúsenosti zúročila v reálnych podmienkách nekompromisného sledu vojenských zásahov (v tomto prípade ide o ruskú intervenciu v Afganistane v jej záverečnej fáze - konkrétne v roku 1988). Je to priemerný kríženec Full Metal Jacket, Ryana a Black Hawk Down. Nič nové -> formálne profesionálne odvedené remeslo, ktoré americký patriotizmus nahradilo rovnako gýčovým, často nelogickým "gerojstvom". ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Remeselne výborne zvládnutý vojnový film. Jeho najväčšou výhodou je apolitičnosť, prečo sa rusi vydali do Afganistanu, či mali na to právo, kto je tu zlý a kto ten dobrý, Bondarčuk neprezrádza. Ani to sám nevie. Ukazuje nám iba všeobecné hrôzy konkrétnej a zároveň ľubovoľnej vojny. Bohužiaľ je mnohokrát značne patetický, dialógy nepatria vždy medzi úplne najautentickejšie a občasný pátos podporuje hudba. Pád lietadla si nezadá nič s pádom vrtuľníka z Black hawk down, strieľačky zoči voči nepriateľovi zase zdatne konkurujú tomu najlepšiemu natočenému o Iraku. Solídny veľkofilm, ktorý síce neprináša nič nové, ale je poctou vojakom konkrétnej akcie a nám, divákom zvyknutým na angloamerickú vojnovú produkciu, prináša pomerne exotický pohľad na vec. 70%. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Celkem bylo použito při natáčení 70 000 m filmové pásky. (Dragoni)
  • Film sa natáčal na Kryme (Ukrajina), v Moskve (Rusko) a vo Fínsku, Kazachstane a Uzbekistane od 25. mája do 12. októbra 2004. (Arsenal83)
  • Pred natočením filmu sa herci stretli so skutočnými veteránmi z Afgánskej vojny, vojakmi z legendárnej 9. roty. Zároveň boli oboznámení s prototypmi svojich postáv. (Marek1991)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama