Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (365)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Režisér Fedor Bondarchuck si od svetového vojnového filmu ( vrátane toho z jeho vlasti ) požičal snáď všetko. Od snímania akčných scén, cez emotívne patriotické pasáže, až po tradičný úvodný výcvikový tábor. Neberiem to však ako vadu, všetky tieto aspekty sú na vysokej profesionálnej úrovni a vytvárajú skvelý celok. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Tohle není blbost na kvadrát, proto sázím čtyři, což zajisté ruští tvůrci přijmou s jásotem a s radostí mi vystaví vedle Hradčana sochu, až se zase na pár let staví. Než však obrátí první stakany v hrdla a nahodí motory i rotory, fláknu jim též kritiku. Ta lidská dimenze filmu jim pořád nějak nejde. Hlubší náhled do nitra postav obsahuje informace typu: Voloďa má výraz jako debil, protože je debil, Ivan chlastá a hodlá v tom pokračovat, Aljuša je učitel a má strach, který dokáže i překonat za heroického vypouštění močového měchýře. Člověku pak nejde se s chcípajícím bohatýrem dostatečně ztotožnit. Tu přemíru hvězd dávám především recipročně, neboť když může kdejaký vymaštěnec žrát propagandistické ,,válečné" filmové svitky Amíků, netuším, proč by si i Rus nemohl říci své řízné urá! ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Velmi, velmi slušné. Technická stránka precizní, poměrně naturalistické a narozdíl od většiny americké produkce ne prvoplánově hrdinské. Celkově to působí velmi autenticky. Menší chybky by se sice našly, občas působí střih v bojových scénách poněkud nepřehledně, ale po delší době zase výborný film svého druhu, dobře natočený, se schopností vtáhnout diváka, bez falešných emocí. Na rozdíl od podobné Olověné vesty tam není tak násilný přechod mezi výcvikem a bojištěm, naopak nabízí jednu z nejpůsobivějších scén ve filmu (sestřelení letadla). A konec je opravdu masakr - jedna z nejlepších válečných scén, co jsem viděl. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

9. rota mě fakt překvapila, je vidět, že po Maďarech a Polácích jsou Rusové dalším postkomunistickým národem, který se naučil dělat řemeslně kvalitní žánrové filmy. Vypadá to, že česká kinematografie zůstane ve škatulce "výhradní producent vztahovek ze současnosti" brzy sama. Každopádně dobré řemeslo ještě neznamená dobrý film. Nevím, jestli má příběh o ruských vojácích obecně šanci nějak zvlášť zaujmout českého diváka, myslím si, že není důvod, proč by neměl. Spousta pětihvězdičkových hodnocení tady to potvrzuje. Já osobně jsem se ale s paragány z Afghánistánu moc nesžil, takže jsem se většinu stopáže dost nudil. Američané mají tohle řemeslo pořád ještě vymakanější, například takový Jarhead (srovnatelné téma) je o ligu dvě výš. Ale držím Rusům palce, jsou na dobré cestě. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Úplne obyčajný vojnový film. Bez akýchkoľvek inovácií, rovnako tak však aj bez zaváhaní. Ani stopy po patriotizme, bez patetizmu protivojnových póz, žiaden exkurz (zakaždým nutne aspoň z časti tendenčný) do histórie konfliktu a tej krvi je tam toľko, koľko jej má byť. Rozumej žiadne, dnes už otrepané, orgie. Tam ich poslali, tam mali plniť úlohy a rozkazy, tam väčšina z nich aj zomrela. Možno boli všetci tí vojačkovia až príliš obyčajní, príliš dobrí a k sebe kamarátski, ale tých 130 minút zbehlo ako nič, také to bolo po filmárskej stránke presvedčivé a nič iné som ani nepotreboval. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Film vychází ze skutečných událostí, v něčem se ale od reality liší. Na "pahorku 3234" bylo zabito pouze 6 ze 39 vojáků 9. roty, zatímco na opačné straně bylo přes 200 mrtvých. (POMO)
  • Rusko vybralo v roce 2007 tento snímek jako svého kandidáta na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Do užšího výběru Akademie se ale nedostal. (POMO)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama