Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

Prubner 

všechny recenze uživatele

Ze seriálu se sice člověk dozvěděl, jak to chodilo u kombajnérů, ale není to prostředí natolik zajímavé, aby o tom mohl vzniknout seriál, natož sedmidílný. Jen těžko se tu hledají nějaké velké konflikty, a tak scenárista musel doslova vařit z vody a postavit např. celý jeden díl na tom, že kombajnéři dostali ke svačině místo párků pribináčky. Inu, velká natahovaná nuda. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Ani zrno nazmar, i když ta tvůrčí půda prorostla odolným plevelem. Pánové Dietl & Dudek vejdou do dějin jako geniální agitátoři na socialistických polích, na nichž se odehrává podstatná část tohoto seriálu, který ukazoval, kam to lze dotáhnout, když máte vůli, odhodlání a dobrý kombajn. V silném hereckém ansámblu není slabých hereckých výkonů, avšak snad ze všech herců je cítit faleš a hrané přesvědčení zemědělce oddaného socialismu. Nechci jmenovat, kteří herci byli natolik ve svých výkonech nesnesitelní, a tak to shrnu v jeden celek farizejů, kteří by v čase normalizačních změn hráli i zadarmo, aby se zviditelnili. Ostřílený režisér Jaroslav Dudek tentokrát režijně selhal po řemeslné stránce a brilantně věrohodný scenárista Jaroslav Dietl ve snaze vzdát poctu kuchařům, prodavačkám a zkrátka všem profesím dělnické povahy, tak v žádném případě nesměl opomenout kolchoz a zemědělství jako takové, protože ukázat na polích práci kombajnistů, kterak brilantně na nových strojích sklízejí úrodu, je věc záslužná a komu čest, tomu čest, soudruzi. Něco tak úděsně blbého se jen tak nevidí. A to nemluvím o tom, jak to bylo poplatné době. Vzdát práci čest formou seriálu ani tak nevadí, ale klidně se doprostřed scény mohl v každé epizodě postavit otep slámy a vyšlo by to nastejno. Vždyt i ta hrající si kotata vyplnující přestávky ve vysílání, byla tehdy záživnější, než hrátky kombajnérů v čase žní a malin přezrálých. Soudržnost a oddanost osouložit každého kombajnéra z party v Nepomuku vládními papaláši, bylo z hlediska vytváření a dodržování socialistických závazků přímo aktem neocenitelným, a v podstatě ne vždy proveditelným. V létě, potažmo v době žní, se stmívá přece jen později, a tak by každá nepřístojnost na poli byla už z dálky vidět. Ovšem jít souložit mimo pole a za kombajn nelze, protože se musí dbát na družbu a vše stěžuje fakt, že ne každý kombajnér je ochoten ve své pracovní době dodržovat závazky vůči straně. Proto byl poměr mezi muži a ženami v tomto seriálu tak vyvážený a kdo nešel do páru, tak si to pak zodpovídal před komisí a dlouhou dobu si v seriálech ani neškrtl. Mám pocit, že většina herců by se místo účinkování v takové pokleslé slátanině raději nechala mlátit cepem po zádech a vsadila by se s kolegy o to, kdo dá první výpověď, tak na toho za odměnu čeká facka. Facku si však měli dát všichni, kdo se podíleli na téhle agro kravině. A že jich nebylo zrovna málo těch zasloužilých a národních umělců, co potom kritizovali to, v čem hráli. Ale tehdy byli vůbec rádi, že v něčem hrají. Mé hodnocení: 0% ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

V době vysílání (premiérového) jsem tenhle seriál považoval za nejhorší český seriál všech dob. S odstupem času zůstává sice stále z pohledu kvality u dna, ale některé "polistopadové" seriály se stačily hravě dostat mezi to pomyslné dno a tohle dílo..... Nechám si proto i v hodnocení určitou "rezervu" pro další nové české seriály :) ()

rodo 

všechny recenze uživatele

Strašný seriál, který je o absolutním h...ě, ba co dím o socialistickém h...ě. Řešit celý jeden díl, že pribináček s dvěma rohlíky je pro soudruhy kombajnisty podřadnou svačinou, to už je na mě moc. Fakt ztráta času a je mi líto, že pod něčím tak nudným a trapným je podepsán scénárista Dietl. Fuj... ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Režisér J.Dudek natočil veľa výborných vecí. Bohužiaľ tento seriál - asi na niekoho objednávku sa nepodaril. Scenár napísal sám Dietl - ani to nemusí byť záruka niečoho úspešného. Väčšinou to tak býva, že to čo sa robí nasilu tak aj dopadne. Herecké obsadenie nie je zlé. Režisér Dudek si vedel vybrať vždy dobrých hercov. No nepáčilo sa mi, že pán Menšík ako astmatik celý seriál prefajčil. Nebolo záberu kde by nemal cigáro v ústach. Jan Hartl, asi dostal dovtedy najväčšiu postavu. Ale asi najlepšia figurka bol "záletník" Jaromír Hanzlík. Za hercov 30%. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Kombajnéři dostávají ke svačině Pacholík, tento výrobek pod stejným názvem je na trhu od 60. let. Pacholík, smetánek, pramen zdraví z Posázaví, Lipánek – podobné svačinové dezerty, obsahující pod jiným jménem prakticky to samé – jedná se o jemný krém ze smetany a tvarohu. (sator)
  • Jaromír Hanzlík (Vilda Muclinger) hraje roli sebevědomého playboye a lamače srdcí dívek a žen, kterým se stále snaží dostat za každou cenu do kalhotek. Vilda Muclinger na krku nosí přívěšek býka, který má dodat jeho sexuálním schopnostem patřičnou váhu. Tento býček se dal opatřit za socialismu z některých španělských vín značek Sangre de Toro, Torres apod. Že tuto figurku nosí dospělý muž působí značně infantilně. (Cenobita)
  • Víťa Kubánek (Jan Hartl) si čte před spaním román „Murphy“ od Samuela Becketta, který pojednává o vzdělaném mladíkovi potýkajícím se s problémem vlastního začlenění do okolního světa. (Všežrout)

Reklama

Reklama