Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Mladý, a už dostane úkol jako hrom. Vést brigádu na žně. Bojuje, mazaní chlapíci ho neberou. Pomáhá mu jeden mazaný (V. Menšík), ale tajně, aby si jiní chlapáci o něm neřekli, že je podlézávací prďola. Mladý inženýr odryje i staré zavedené pořádky, kdy se člověk obohacuje na úkor státu. A díky tomuto seriálu stáli náhle před vysokou zemědělskou školou fronty mladých ldií, kteří chtěli být jako on. Ach, kde jsou ty časy. Kolik mladých mužů se dneska hlásí třeba na teologii? Chce býti následníky Ježíše Krista? Je tam prázdno. Přitom je to dneska povolání, že i běžný farář si jezdí v autě střední třídy, má několik milenek a bydlení zadarmo. Houkne na věřící, a už má novou chatu na zahradě. Nechápu, že v dnešní době je tato profese tak opomíjená, i když má tolik výhiod a užívající si jich příslušníci jiných států, co jsou jich na našem území stovky, dovážených hlavně z Polska. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

V dobách nedávno minulých šel natočit seriál opravdu o všem. Holt když strana poručila, tak šlo všechno, i vaření seriálu z vody. Škoda, že to nevysílali když mi bylo tak 5-7 let, to bych tomu snad nasázel díky kombajnům alespoň 4 hvězdy. Takhle to jsou skoro 3, ono ti naši staří herečtí bardi taky trochu přispěli k tomu, že to místy bylo aspoň sranda. Menšík hádající se se soudruhem ředitelem o pribiňák, karbaník Filipovský ... Zkrátka jako celek to beru jako úsměvnou vzpomínku na dětská léta, kdy jsem léto trávil na poli pozorováním boje o zrno. ()

Reklama

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Možná jsem trochu úchyl, ale mě to baví:-)) Nekolegiálnost družstev, špatné svačiny, nedostatek řemenů do kombajnů, věčně nadržený Hanzlík, postrach všech brigadýrů Bohouš Straka...zápletky a postavy jako hrom! A pak tu samozřejmě máme hi-tech Moučku, který telefonuje ze svého automobilu a operativně řeší naložení kombajnů na vagony...to si nikdo nesmí nechat ujít:-) P.S V posledních dvou dílech (např. scéna s převrácením kombajnu) je využito i akčního soundtracku! To jsem si dřív nevšiml:-)) ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Ano, i takové p.čoviny jako pacholík a rohlík k svačině se za normalizace v televizi řešily....Od totálního televizního zla to zachranuje celá plejáda tehdejší herecké elity v čele geniálním Menšíkem, který i v takové hovadině dokázal, že je PAN komik a hlavně herec a nezapomenutelné, téměř až směšné hlášky ... 30% ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Jestli je tohle nejhorší český seriál všech dob... Myslím si, že jsou horší seriály natočené před rokem 1989. Určitě jsou české seriály, které jsou neporovnatelně horší než PK - na mysli mám zejména produkci nekonečných TV seriálů za posledních pět let. Některé zápletky byly dobré, jiné hodně špatné. Herecké výkony zrovna tak. Hartl se nemusí stydět, že v tom hrál. Nevím, co je špatného na postavě zemědělce. O žádné super propagandistické dílo se taky nejedná. Neškodný seriál, který stačí jednou vidět a který podle mě nikoho a nic neuráží. 45 % ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Kombajnér (Vladimír Menšík) říká: „Byl rozpálený jako drajfus.“ Drajfus je trojnožka do kamen nebo na napařování knedlíků. (sator)
  • V epizodě si táta Holeček (Vladimír Menšík), vyslaný na žňovou brigádu jako „krytí zad“ Víťovi (Jan Hartl), čte před spaním román „Chirurg“ od Julije Krelina. Ten pojednává o lékaři, jehož práce mu přináší konflikty, ale zároveň i životní naplnění. (Všežrout)
  • V 50. letech, po kolektivizaci vesnic a založení jednotných zemědělských družstev, byly zakládány strojní traktorové stanice (STS). Strojní traktorové stanice vlastnily veškeré zemědělské stroje a poskytovaly služby zemědělským družstvům. Služby zahrnovaly veškeré zemědělské práce, počínaje přípravou polí před setím až do sklizně. Rozmachem družstev si již družstva sama kupovala zemědělské stroje a práce na polích si vykonávala sama. Strojní traktorové stanice už jenom prováděly opravy těchto strojů. (sator)

Reklama

Reklama