Reklama

Reklama

Plechová kavalerie

(seriál)

Epizody(7)

Je léto a začínají žně. Vydáme se za volanty kombajnů s legendami českého hereckého nebe napříč bývalým Československem. Prožijeme společně pracovní i osobní příběhy party kombajnérů z Nepomuku, která svádí boj o zrno na Slovensku, na Hané i v jižních Čechách. (oficiální text distributora)

Recenze (183)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Mladý, a už dostane úkol jako hrom. Vést brigádu na žně. Bojuje, mazaní chlapíci ho neberou. Pomáhá mu jeden mazaný (V. Menšík), ale tajně, aby si jiní chlapáci o něm neřekli, že je podlézávací prďola. Mladý inženýr odryje i staré zavedené pořádky, kdy se člověk obohacuje na úkor státu. A díky tomuto seriálu stáli náhle před vysokou zemědělskou školou fronty mladých ldií, kteří chtěli být jako on. Ach, kde jsou ty časy. Kolik mladých mužů se dneska hlásí třeba na teologii? Chce býti následníky Ježíše Krista? Je tam prázdno. Přitom je to dneska povolání, že i běžný farář si jezdí v autě střední třídy, má několik milenek a bydlení zadarmo. Houkne na věřící, a už má novou chatu na zahradě. Nechápu, že v dnešní době je tato profese tak opomíjená, i když má tolik výhiod a užívající si jich příslušníci jiných států, co jsou jich na našem území stovky, dovážených hlavně z Polska. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"A KRUCI! TADY NĚKDO HRAJE FOTBAL S PRIBIŇÁKAMA!" Agitka neagitka, Dietl to měl prostě v paži a i když se můžem pošklebovat řešeným pseudoproblémům, tak premisa o nezkušeným inťošovi, na jehož bedra je naražená tíha velení bandě kombajnérskejch mazáků a handrkování se s ješitnejma lokálníma papalášema, je super, každej díl má svůj poctivej konflikt, všechno se ve finále pěkně zúročí a celou dobu to má kvalitního záporáka. Navíc to jistí kvalitní herci na čele s Menšíkem a ty Moučkovy soudruhy ředitele fakt žeru. A ty hlášky! "TO JE ALE PĚKNEJ VEČER, CO? TAKOVÝ VLAHO..." ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

První díl mi přišel velmi slabý, nudný a nezajímavý, po jeho shlédnutí jsem měl nutkání sledování ukončit a seriálu udělit 1 *. Ovšem dal jsem tomu ještě šanci a dobře jsem udělal. Druhý díl, kdy už se kombajnisté nacházeli na Slovensku byl podstatně lepší, už měl i nějaký děj. A od třetího dílu mě to začalo bavit ještě víc, to už jsem poznával osvědčenou Dietlovskou klasiku, zvlášť v tom, jak z nezajímavého námětu udělat dobře sledovatelný příběh. Pobavila mě zápletka okolo pribiňáku a dvou rohlíků na svačinu, zvlášť hádka Menšíka s náměstkem. Hanzlík tu měl roli kurevníka, tak jako námořník měl potřebu v každém "přístavu" svádět nějakou ženskou, ovšem většinou se mu to nevyplatilo. Hraje zde velké množství tehdejších hereckých špiček, i když někteří třeba jen ve dvou, třech dílech. Místní kavárníci, buržousti a kulaci se vyžívají v zodpadňování, nicméně já i přes prvotní skepsi tomuto seriálu uděluji mírný nadprůměr 3 * a 60%. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Ne az tak tragicky serial, jak by se mohlo zdat. Treba takova kamera je oproti jinym "dietlovkam" v pohybu, zaostrovani je uz taky mene casty problem (i kdyz scenka v aute s "ja bych si vas chtel vzit" je natocena vazne tragicky). Objevuje se tu i nekolik zajimavych postav s atraktivnim konfliktem, kterym se vsak Dietl (logicky) nemohl moc venovat, ovsem i ta trocha je fajn - napr. silna zena v cele JZD nebo stary pan, ktery se nevyrovnal s kolektivizaci. Bohuzel se naopak az moc casto pred kamerou objevuji tezce sablonovite postavy, pocinaje nejistym mladikem v cele kombajneru a konce soudruhem Mouckou (ktery u Dietla hraje porad dokola to samy). Pozitivne ale hodnotim fakt, ze vyrazne ubylo "debilnich konfliktu", mysleno problemu, ktere postavy resi naprosto retardovane - naopak tu ustredni hrdina pekne postupne upousti od nafouklyho urazeni a mlceni a pristupuje i k jakz takz sofistikovanym resenim. A po pravde, oproti takovymu Muzi na radnici se tu dnesni divak i obcas zasmeje, ackoliv ne tak, jak tvurce zamyslel. Triminutova scena beze slov, kde se jenom masti karty? Porad omilana znelka, o ktery se vam bude jeste tyden zdat? Pribinaky?? ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Odpad dávat nebudu, i když je tenhle seriál tak strašně hloupý, protože existují ještě mnohem blbější a špatnější. Není to kdo ví jaký skvost a je z něho jasně cítit, že v tehdejší době byl myšlen opravdu vážně. Dnešní divak se mu může jedině zasmát. Z mého dětství si pamatuju, že se takhle jezdilo na brigády a kombajnéři si na melouchách přivydělávali, takže Dietl napsal pravdu. Ať se dívám, kam se dívám, tak jsem nikde nenarazila na shodný seriál, který by byl o brigádě kombajnérů (nebo o něčem podobném). Takže to bude zřejmě jen náš původní nápad. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (25)

  • Kombajnéři dostávají ke svačině Pacholík, tento výrobek pod stejným názvem je na trhu od 60. let. Pacholík, smetánek, pramen zdraví z Posázaví, Lipánek – podobné svačinové dezerty, obsahující pod jiným jménem prakticky to samé – jedná se o jemný krém ze smetany a tvarohu. (sator)
  • Pokaždé, když se mluví o doprovodném vozidlu, je toto označováno jako GAZ (tedy ruský terénní automobil). Ve skutečnosti je doprodovným vozem jeho vzhledově totožný rumunský ekvivalent ARO M461. (cundak)
  • Ve třetí epizodě pojmenované Hektary má na sobě ve skladu jeho vedoucí (Václav Lohniský) hnědý plášť, v dalším záběru je však plášť bílý. (M.B)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno