Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (287)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Kvalitní snímek natočený na základě skutečných událostí. Je to příběh ruského masového vraha Andreja Čikatila ( v podání J. De Munna), který během osmi let brutálně zavraždil 52 lidí ( z nichž převážná část byla mladší 17 let). Celá léta unikal spravedlnosti, kvůli byrokracii, která vládla v tehdejším komunistickém Sovětském svazu. Tehdejší aparát od toho dával raději ruce pryč, než aby připustil, že i zde může existovat sériový vrah. To je přece fenomén kapitalismu a západního světa..... Vyšetřováním je pověřen patolog Burakov ( skvělý S. Rea ) povýšený do funkce detektiva. Ten musí bojovat nejen proti brutálnímu vrahovi, ale také proti byrokracii a její lhostejnosti, nadutosti, tuposti, povýšenosti.... Jediným jeho spojencem je komisař Fetisov v podání výborného Donalda Sutherlanda. Kdo určitě ještě stojí za zmínku je vynikající M. von Sydow v roli psychologa, který vytvoří vrahův profil. Ten skvěle vystihl charakter jeho postavy.Co sráží tento snímek ( a brání mně dát plné hodnocení ) je vykreslení hlavní postavy, brutálního masového vraha Andreja Čikatila. Na to, co to bylo za neuvěřitelnou " stvůru " , tak zde člověk spíše cítí " pouze " nenávist, znepokojení ( a to spíše kvůli představám a nikoliv kvůli hlavnímu představiteli, ikdyž potenciál tam byl a pár náznaků bylo více než slibných). Možná se tvůrcům filmu do toho příliš nechtělo, ale měl zde být vypodobněn mnohem hrůzněji a i vraždy měly vypadat brutálněji. Takto je člověk spíše znechucen tehdejší byrokracií než šokován a zhnusen opravdu brutálními vraždami Andreja Čikatila, což by mělo býti min rovnocenně! Přesto se jedná o pozoruhodný snímek! ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Prilis rozvlekle s prehrslem vyplnovych dialogu a s minimem opravdu zajimavych scen. Navic predstava americanu o tom, jak to ve vychodnim bloku a hlavne tedy v sovetskem svazu chodilo, je prinejmensim usmevna. Nedokazi proste pochopit, ze lidi z druheho konce planety mysli a chovaji s jinak a domnivaji se, ze vse chodi nejak tak podobne jako u nich... I proto jen 3*. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ohromně charismatické herecké obsazení - v počtu působivých tvářích na metr čtvereční se tu trhají rekordy (občasné přehrávání člověk rád odpustí). Zbytek jinak solidní kriminálky poněkud ubíjí televiznost, která se projevuje zejména v nicotné výpravě a statické ošuntělosti audiovizuálu. Celková umírněnost je poplatná výše popsanému; člověk má pocit, že Čikatilův hrůzný příběh vlastně jen tak plyne v pozadí a není třeba se kolem něj vzrušovat - což je sice signifikantní při vykreslování komoušského byrokratického aparátu, ale taky neadekvátně unylým zážitkem pro diváka. Škoda... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé, i když nechutné a perverzní téma, ovšem dost mizerně zpracované. Nerad se dopouštím toho oblíbeného kritizování "všeho amerického", ale soudím, že tohle se amíkům moc nepovedlo. A co je ještě daleko horší, musím protentokrát zcela souhlasit s tím, co o filmu napsal náš mistr nesmyslů Shadwell. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Takže jedenavosumdesát procent, jo? Nebo je v tomto numeru zakódován skutečný počet obětí soudruha Čikatila? Jisté je jen to, že nebýt svatým, byl bych dnes každopádně padesátým čtvrtým mrtvákem, kterého by měl občan Xicht na svědomí. Xicht... no, na kástingu si museli smíchy mazat hovna po zádech, protože vybrat tolik zjevů, byť by to mělo korespondovat s běžnou populací země, kde včera znamená již pozítří, to muselo nenapravitelně poznamenat i následující generace zúčastněných. Rovněž podezírám produkci, že hadry, které měli ochotníci na sobě, byly bez jakékoliv piety a zřejmě z nesprávného úsudku ohledně autentičnosti, vytaženy z masového hrobu Rudoarmějců, protože i přes evidentně bídný rozpočet by štáb dosáhl alespoň na dvoje tesilky s brilantně ostrými puky. Přes všechnu křečovitou autenticitu Rusáci píší latinkou kismájés a příběh natahují jak bablgem. Téma jak můj žlučníkový šutr, tedy jak gigantická hovězí kráva a dokonale, naprosto dokonale degradované díky zmíněné tlupě šeredných tváří (ano, vím, jak vypadám a přesto), herectví na úrovni pimprlového divadla, investovaným čaulířům odpovídajícím nákladům na jeden a půl dílu Ordinace s vinařem v Benátkách a nakládanému hermelínu... Dle mého erudovaného soudu se jedná o abnormálně promrdanou příležitost natočit slušnou temňárnu... no, a teď do toho ještě Jákl, Satan s námi ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Andrej Čikatilo byl se svými 53 oběťmi dlouhou dobu nejplodnějším sériovým vrahem v historii Ruska. Až na začátku 21. století ho ,,překonal" Alexandr Pičuškin. Ten má mít na svědomí až 62 lidských životů... (Petulka88)
  • Starší bratr Čikatila - Stěpan, se údajně stal obětí kanibalismu při ukrajinském hladomoru. (Macik1982)
  • Andrei Chikatilo získal prezývky "rostovský rezník" a "rostovský rozparovač". (Carol Pifková)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama