Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyčejná žena zjistí, že globální streamovací služba zpracovala její život, včetně jejího tajemství, do dramatu, ve kterém hlavní roli hraje hvězdná herečka Salma Hayek. (Netflix)

Recenze (108)

exree 

všechny recenze uživatele

Roky čekání a další řada je konečně tady. Juchu. První díl je v podstatě v pohodě, ale… asi jsem na ní čekal moc dlouho. Rozjezd je pomalý a upřímně jsem se po pár minutách začínal nudit, každopádně bylo osvěžující vidět Streamberry a trochu netflixovské sebereflexe. Koncept epizody je fajn a docela jsem se bavil. Co mě ale trochu zklamalo je konec. Proč měli tvůrci potřebu naservírovat finálmí myšlenku na stříbrném podnose? Myslím si, že by bylo výrazně zajímavější nechat konec více otevřený, aby si divák mohl vytvořit vlastní teorie o realitě a simulaci (a jeho roli v obou). ()

Nevka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Epizoda jako na houpačce, které škodí fakt, že se objevuje až v šesté sérii. Většina z fanoušků seriálu totiž pojme podezření už mnohem dříve než by bylo záhodno, protože obsahově jde pořád o jedno a to samé. Díky tomu Joan spadne v závěru do epizodického a poměrně nezajímavého průměru (v rámci Black Mirror). Přitom měla tak třetinu až polovinu stopáže solidní nájezd na perfektní psychologickou šílenost, kterou preventivně nebudu rozebírat dál, protože by to byl až moc velký SPOILER. Edit: Zpětně mi dochází, jak moc stupidní a nelogické to celé je. Hraje se víceméně jen na efekt, ale v mnoha úrovních racionality to prostě od poloviny nedává vůbec smysl. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opäť niečo z Čierneho zrkadla, čo nemusí byť dokonalé divácky svojím príbehom, zvratmi, lebo tam nikdy o to nešlo, vždy šlo o nosnú myšlienku. A napriek tomu, že sa aj z tohto seriálu stal produkt povinnej politickej korektnosti, kde všade musia byť zmiešané a homo páry, stále tá myšlienka tam je. Niekedy vám aspoň povedali: dávajte si pozor na malé písmenká! Čítajte bedlivo! Teraz vám už nikto nič nepovie. Automaticky schvaľuješ cookies, automaticky schvaľuješ spracovanie osobných údajov, automaticky schváliš akékoľvek zmluvné podmienky. A ono to potom môže všelijako dopadnúť. Pekne ukázané, kam by to možno, ale len možno, mohlo zájsť. ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zdejší Streamberry není jen libovolnou fiktivní streamovací službou, je to naprosto nezaměnitelná variace přímo na Netflix, kde má Černé zrcadlo už od třetí série svůj domov. Charlie Brooker tady naťukává cynické využití negativních emocí jakožto marketingově atraktivnějších, žhavé téma používání umělé inteligence v kinematografii (jeden z bodů sporu v aktuálních hollywoodských stávkách) i kritiku nejen Netflixu jakožto média, jež netvoří umění, ale pouze produkuje obsah, nenáročný produkt sloužící jako kulisa. Brooker tak kouše ruku, která ho krmí, ale to kousnutí je jaksi bezzubé, spíš jen pro formu, ne tak aby někoho skutečně urazil. Nechtěně tak připomíná závěr jedné z nejlepších epizod seriálu, Fifteen Million Merits z první řady, kde se hlavní hrdina vzepře systému v živém přenosu, načež mu onen systém nabídne šanci jej kritizovat i nadále, a to přímo ve vlastním pořadu. A on to přijme. Tehdy měl Brookerův projev ostrou hranu, teď už tvůrce spíš jen pobírá merity od „Streamberry“. Jinak samotná epizoda hezky pracuje s vnořenými úrovněmi skutečnosti a fikce a v závěru nabídne i jeden povedený zvrat. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalita jednotlivých zápletek sice kolísá, pořád má ale projekt co nabídnout. Třeba s takovou Joan, která zjišťuje, že populární streamovací služba prakticky situaci od situace kopíruje její život v seriálu, respektive vždy to, co se odehrálo předchozí den. Pár momentů sice upraví (kvůli větší dramatizaci), ale jinak se její svět dokonale obrátí vzhůru nohama. A to, že o svém snoubenci prohlásí, že je krapet nudný, bude ještě malé zlo. Tvůrci solidně pracují se současným digitálním strašákem i s tím, jak jisté platformy chrlí množství bezobsažné pásové výroby... Přesto měl jít Brookerův scénář do tohohle technologického peklíčka hlouběji. Celkově je ale na sérii cítit jakási snaha o posun, i k jiným tématům, a to se cení. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (15)

  • Ve scéně, kdy Joan (Lolly Adefope) vejde do baru, můžeme slyšet píseň „Anyone Who Knows What Love Is“ od Irmy Thomas. (thestrycekfido)
  • Reality show s názvem „Hot Shot“ na streamovací službě Streamberry odkazuje na epizodu Patnáct milionů meritů (2011), ve které je tahle show klíčová pro účastníky, kteří se chtějí vymanit z monotónního cyklu života. (jirikzaboj)

Reklama

Reklama