Reklama

Reklama

Černé zrcadlo - Série 6 (2023) (série)


Démon 79 (S06E05)

(epizoda)
  • Velká Británie Demon 79

VOD (1)

Obsahy(1)

Severní Anglie, 1979. Dobrosrdečná prodavačka zjistí, že aby odvrátila hrozící katastrofu, bude muset spáchat děsivé věci. (Netflix)

Recenze (80)

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potěšila mě přítomnost známých tváří z ostatních britských seriálů, a to konkrétně role detektiva (probační z Misfits) či jeho kolegyně při výslechu, která zas hrála v Sex Education. Díl lepší než ten předešlý z této série, ale například na Loch Henry se ani tento nechytá. Soundtrack je zde skvělý, stylizace taky, ale děj opět trochu skřípe a působí to hrozně lacině. Celkově jsem byl zklamán když si vemu v potaz to, že i rewatching předešlých epizod z minulých sérií mě bavila více, než většina příběhů z této série. ()

PaxoCZE 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od dílu nečekal vzhledem ke slabším hodnocením. Je to trochu něco jiného, nejde tady o technologie, tady se ponoříme spíše do světa nadpřirozena, hodně to vybočuje ze standardů BM, ale musím říct, že jsem se bavil do konce. Příběh takový jednoduchý, nic co bychom neviděli už několikrát, ale v sympatickém kabátku. Dávám 4/5 ()

Reklama

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tematicky i formálně epizoda upomíná na exploatační horory a ve výsledku není špatná, ale do Black Mirror vůbec nepatří. To si uvědomuje i sám Brooker, který zvažoval nastartování nové antologie nazvané Red Mirror. Nakonec ale zůstal u zajeté značky a nálepku červeného zrcadla jen přidal k úvodním titulkům pátého dílu. ()

jirikzaboj 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

S celkovým přijetím se začínám obávat toho, že lidé neumí číst mezi řádky a tuhle sérii berou s nadhledem a pouze jako spotřební zábavní produkt.  Tohle není JEN pocta a inspirace hororovému krimi žánru 60-70 let. Tohle není JEN tuctová epizoda, která si vyhrává s vizuálem a dopuje skvělý soundtrack. Tohle není JEN o tom, jestli si to Nida představovala nebo ne. Je to sofistikovaný příběh, který kritizuje a reflektuje skutečnost, která se v sedmdesátých letech děla ve Velké Británii a dost možná se děje ve spoustě jiných zemích dodnes. Národní fronta získávala na popularitě a lidé se veřejně hlásili k její podpoře. Pro kontext je to obdoba českého SPD, tedy krajně pravicová extrémistická strana, která měla ve svém programu leccos. Nida musí bojovat s rasismem, s nepřijetím, či odporem od společnosti. Dá se tedy říci, že žije opravdu nekomfortní život a už od začátku můžeme sledovat náznaky její psychiky. Pročítá si knihy o vizuální představivosti a do toho ji z televize začne hrát Boney M. Čirou náhodou narazí na talisman, který rozjede slet událostí, ve kterém nás tvůrci zdánlivě snaží přesvědčit o tom, jak to ve skutečnosti je. Napříč epizodou je několik náznaků, jak to vlastně doopravdy je. Ale i my si můžeme vytvořit vlastní představu, ve které si určíme svůj závěr. Výsledek? Komplexní studie zapadlého jedince, který se snaží reagovat na humanitní toxicitu způsobem záchrany, která by mohla všechno vyřešit. A nebo taky ne? Filosofický přesah z toho jen srší a to je ta látka, kterou na 6. sérii obdivuji nejvíc. Tvůrci se nebáli jít hlouběji. Možná ale na úkor střídmých recenzí. ()

stitch7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

/// Demon 79 mi velmi sedl. Originální, lehce hororový námět (v téhle řadě třetí!), kde se hlavní postava chová logicky, i když se nachází v nelehké situaci. Dobovost a povedený soundtrack jsou taky velké plus. K absolutní spokojenosti mi však chybí buď ještě silněji zatlačit na pedál a humorem a nebo naopak vyprávět velmi vážně. A i když se mi epizoda líbila, zase to není Black Mirror - žádná tech vychytávka nebo tak něco. Každopádně asi nejlepší díl série. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Na začátku epizody se objeví místo klasického intra, které všichni fanoušci dobře znají, logo „Red Mirror“. Je to proto, že Black Mirror se obvykle zaměřuje na vize dystopických budoucností a důsledky nových technologií, zatímco tento příběh má důležitý nadpřirozený prvek, kterým se vrací k hororům ze 70. let 20. století. Tato epizoda je podle hlavního tvůrce Charlieho Brookera téměř nezařaditelná, a proto se rozhodli pro odlišné označení. (UhLee)
  • Vzhled Gaapa byl inspirován Bobbym Farrellem ze skupiny Boney M. (jirikzaboj)

Reklama

Reklama