Reklama

Reklama

Dobrou noc a hodně štěstí

  • USA Good Night, and Good Luck. (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Černobílý film George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání. McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Práce výboru se ve skutečnosti rovnala honu na čarodějnice. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly naštěstí tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit. Film dosud získal 5 ocenění na MFF v Benátkách 2005, dále cenu pro nejlepší mimoevropský film v při udílení Evropských filmových cen 2005 a má také 3 nominace na Zlatý Glóbus v hlavních kategoriích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (325)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7miliónovTržby USA $31,558,003Tržby Celosvetovo $54,641,191Tržby za predaj DVD v USA $20,954,290 //počet predaných kusov 1,386,080George Clooney na poste režiséra a rovnako tak herca zvláda v tomto filme zachytiť napätie a skľučujúcu atmosféru z obdobia na začiatku 50.rokov minulého storočia, kedy sa v televízii CBS viedli diskusie ohľadne politických útokov na občanov, kde im prisudzovali komunistické cítenie. K lepšiemu navodeniu prezentovaného obdobia slúži aj čierno-biele prevedenie obrazu, k tomu treba pripočítať zanietené výkony herca Davida Strathairna, či aj ďalších skvelých hercov, čím vo výsledku prispeli k dramatickej skladbe filmu, odohrávajúcej sa v podstate na jednom mieste v nahrávacom štúdiu, či iných priestoroch tejto televízie. /70%/ ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Mám štěstí, že se v historii orientuji celkem dobře a o senátoru McCarthym leccos vím. Díky tomu jsem si film docela užil. Příběh se dá ovšem chápat i obecně jako boj člověka proti mocnému politkovi, který bez důkazů obviňuje a pomlouvá a ničí tak životy spousty lidí. O všeobecném strachu a také o rovné páteři. Jen mi chvílemi přišlo, že film poněkud ztrácí tempo. I na základě zdejší komentářů jsem zkrátka čekal poněkud více strhující podívanou. Vadily mi dlouhé scény se zpívající černoškou. Strathairn, Clooney, Wise a Downey Jr. výborní. ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

Paradoxne ma tento film pri prvom pozretí na projekcii v rámci MFF Bratislava nezaujal a nudil som sa - neviem, čím to, aj sa za to hanbím, ale tak to bolo - no po druhom pozretí v rámci filmov na STV2 v sobotu v noci som skoro ani nedýchal a z pôvodnej jednej hviezdičky opravujem na plné hodnotenie. Aj keď k dokonalosti mu možno pár detailov krásy chýba, je to skvostný film - film/esej, film s názorom. Dokonale obsadený, veľmi zručne zrežírovaný a hlavne "drzý" a s názorom - čo je v poslednom čase čoraz viac filmov, na ktorých sa podieľa G. Clooney a tým pádom mi je čoraz viac a viac sympatickejší. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Ten film je tak chytrý a formálně důmyslný (černobílá estetika dělá svoje), že je mi ho na horizontu té skromné hodiny a půl, která jej zlomyslně škrtí a nedovoluje mu přerůst v plnohodnotně gradovaný příběh (kterým ostatně ani nechce být), docela líto. A proč to tak cítím? Protože tenhle komorní a nenápadný filmík není pouze plochou, suchopárnou a rekonstruktivní dokumentací mediálně-politické kolize o nařčení fanatického "lovce lebek" a jeho kliky z nekompetentnosti a předpojatosti (ačkoli i v téhle obecné rovině sklízí snímek vavříny uznání pro svou pedantskou přesnost), ale především brilantní zkratkou, která odhaluje a přehodnocuje smysl médií ve 20. i 21. století. Obzvláště tedy lehkost s jakou s nimi lze manipulovat podle momentální potřeby, stejně jako jejich zjevnou kontaminaci společenským ohrožením v podobě "přikládání pod kotel" informačního šumu, což je neduh, který vede jedině k otupělosti, konformismu a neochotě naslouchat, tudíž i bojovat za svá práva a stavět se na odpor tmářství a útisku. Úžasně elitářský a vyspělý počin! ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Jedinečná záležitost, která věří v zachycení atmosféry, pocitu ohrožení a zrnité záznamy na McCarthyho kázajícího dle Kladiva na čarodějnice. Asi bych se neodvážil tenhle film někomu doporučovat a jsem si jistý, že Oscara za nej film nevyhraje, ale Clooney dokazuje, jak chytrou osobnost v něm Amerika získala. Cítil jsem se sice jako šmírák, pro kterého vilu Vyvolených nahrazuje budova CBS, ale i tak (a bez velkých dramatických zákrut) jsem si v kině těch devadesát minut nadmíru užil. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Dobrou noc a hodně štěstí je první kompletně černobílý snímek nominovaný na Oscara za nejlepší film roku od Sloního muže (1980). (imro)
  • George Clooney, autor scénáře a představitel jedné z hlavních rolí, přistoupil na spolupráci za pouhý 1 milion amerických dolarů. Herec dokonce film pomohl financovat, kvůli čemuž si dokonce vzal hypotéku. (SeTTi)

Související novinky

Oscary plné překvapení

Oscary plné překvapení

06.03.2006

V noci z neděle na pondělí proběhl v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. A věru že šlo o noc plnou překvapení. Největší ovace překvapivě… (více)

Oscar 2006

Oscar 2006

03.03.2006

V neděli 5. března 2006 proběhne v Los Angeles 78. ročník slavnostního udělování cen americké Akademie filmových věd a umění, Oscarů. Těm letošním bude zřejmě dominovat osmkrát nominované drama o… (více)

Zlaté glóby 2006

Zlaté glóby 2006

18.01.2006

Dne 16. ledna proběhlo v Los Angeles slavnostní udělování cen Hollywoodské zahraniční tiskové asociace, Zlatých glóbů. Podle očekávání letos dominovalo drama o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora,… (více)

Reklama

Reklama