Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 4

Recenze (406)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní čínský film. Asijské akční filmy moc nemusím, nedokážou se přizpůsobit realitě a ukazují sci-fi létání po obloze, vrhání dýk kilometr daleko, nebo rozbíjení skal pěstí. Nikdy jsem nepochopil komu jsou takové filmy určeny. Alespoň já při takových fantasmagoriích zvedám oči v sloup, natož abych oceňoval "bojovou" scénu ve vzduchu . Raději si vychutnám méně pompézní filmy, které ukazují umění boje v reálné podobě. Obávaný bojovník to z velké části dokázal a možná proto se mi líbil. Rovněž si párkrát vybral svojí chvilku a popřel všechny fyzikální zákony, ale rozhodně to nebylo tak markantní, jako v jiných podobných filmech. Boj, hlavní prvek filmu, jsem si vychutnal. Příběh už mě tolik nebral, režisér nedokázal pracovat s emocema, zvlášť u suchého asijského publika se divím, že trochu víc nepřeháněl. Proto všechny scény, které mají pracovat se smutkem, úzkostí, zoufalostí nebo radostí, neobstály. Občas se mi zdálo, že vidím skrytou čínsko-komunistickou propagandu, určenou pro čínské publikum, což se mi moc nelíbilo, každopádně jsem se mohl plést. 70% 28.01. 2010 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Jediné čím film zaujme jsou skvěle udělané akční scény ale i když jich je ve filmu poměrně dost mohlo jich klidně být i více a i když jsou opravdu hodně povedené občas mi připadali nechtěně směšné. Ale i tak jsou bojové scény to njelepší z filmu. Když se ve filmu nebojuje stává se z filmu podprůměrná podívaná se špatnými herci a neuvěřitelně trapnými dialogy. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Šablonovitá vyprávěnka o bojovníkovi, který sice uměl od mládí zápasit, ale pravé moudrosti dosáhl až skrze pokání, utrpení a sázení rýže. Pak obrátil svou pěst na službu vyšším cílům a pozdvihl otřesené čínské národní sebevědomí. Pozor, vyskytuje se východní bojovnické rozumbradění! Krom výše zmíněného zbývají již jen nereálné, leč velmi efektní souboje, a právě ty jsou pro mě největším kladem filmu. Je to určitě škoda, protože život Huo Yuanjina i film sám naznačují, že o čem točit je. Vysněné vyznění filmu však některé zásadní momenty života protagonistova hrubě překrucuje a posouvá je do hlubin patosu, zplošťování hlavní postavy a nekritického, jednostranného obdivu k tomu, co běžně bývá ve filmech o bojových uměních obdivováno. S bojovnickými hodnotami druží se i čínské vlastenectví, které naštěstí nesklouzává k tupé kritice jiných národů. Silné **. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Hong Kong nezahálí a opět mi vlévá sílu do žil. Jak to ti kluci z východu dělají, že mě po všech těch západních břečkách vždycky nakopnou správným směrem do takového nadšení, že bych rozhazoval snad i "devadesátková" hodnocení. Je to jednoduché, oni prostě umí. Jet se pořád řeže stejně dobře jako před lety, Ronny Yu režíruje s takovým glancem a rytmem, že mi z toho vstávají chloupky na krku a příběh mistra wu-šu se mnou mlátí takovou silou (nejen technickou, ale i myšlenkovou), že se z toho budu dlouho vzpamatovávat. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Tradične vystavaný príbeh o národnom hrdinovi (pre Jeta nič nového, i keď Fearless sa v tomto smere zo všetkých berie zdaľeka najvážnejšie) s výbornými martial arts scénami. Síce žiadna revolúcia, ale bez hanby precízne a mimoriadne slušne odvedené remeslo. A veľmi som zvedavý na nezostrihanú, cca 150min. verziu, v ktorej okrem scén s Michelle Yeoh (v linke vykreslenia postupného prerodu charakteru ústrednej postavy filmu tieto scény citeľne chýbajú) je aj jeden dravý súboj medzi Jetom a thajským boxerom...UPDATE: Za director´s cut verziu idem este o bod vyssie. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Okolonosti Huovy smrti nejsou dodnes uspokojivě vysvětleny. Velmi dlouho se spekulovalo o otravě arsenem. V roce 1989 byly Huovy tělesné pozůstatky převezeny na jiné místo a na jeho kostech byly nalezeny černé skvrny, které ve spojení s chemických rozborem potvdili přítomnost arsenu v těle. Nicméně nijak to nepodporuje teorii o možné otravě, poněvadž po více než 2400 let se používá arsenik (oxid arsenitý) jako součást tradiční čínské medicíny. (Dinsberg)
  • Z deja filmu vyplýva, že po vražde dcéry nemal Huo Yianjia žiadnych potomkov. V skutočnosti mal ešte jednu dcéru a troch synov. V súčasnosti (stav k roku 2006) má sedem vnúčat a jedenásť pravnúčat. (m.a.t.o.)
  • Při jednom souboji si Huo Yuan Jia (Jet Li) a Anno Tanaka (Shidô Nakamura) na chvíli vymění zbraně. Ve chvíli, kdy Huo vrací Tanakovi jeho samurajský meč, tak činí podle pravidel Bushido – rukojetí k pravé ruce a ostřím k sobě. (Nathaniell)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama