Reklama

Reklama

Obávaný bojovník

  • Hongkong Huo Yuan Jia (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Huo Yuan Jia (Jet Li) se už jako mladý chlapec snaží dosáhnout otcových kvalit v bojovém umění WuShu a dále dělat čest svému rodu. Jeho cílem je být nejlepší, což se mu po několika letech a spoustě soubojů podaří. Jeho pověst mistra bojových umění se šíří, ale roste i jeho pýcha. Poté, co v souboji zabije svého soupeře, krevní msta dopadne na celou jeho rodinu. Po této tragédii na sedm let zmizí, aby objevil pravý smysl boje. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (407)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Šablonovitá vyprávěnka o bojovníkovi, který sice uměl od mládí zápasit, ale pravé moudrosti dosáhl až skrze pokání, utrpení a sázení rýže. Pak obrátil svou pěst na službu vyšším cílům a pozdvihl otřesené čínské národní sebevědomí. Pozor, vyskytuje se východní bojovnické rozumbradění! Krom výše zmíněného zbývají již jen nereálné, leč velmi efektní souboje, a právě ty jsou pro mě největším kladem filmu. Je to určitě škoda, protože život Huo Yuanjina i film sám naznačují, že o čem točit je. Vysněné vyznění filmu však některé zásadní momenty života protagonistova hrubě překrucuje a posouvá je do hlubin patosu, zplošťování hlavní postavy a nekritického, jednostranného obdivu k tomu, co běžně bývá ve filmech o bojových uměních obdivováno. S bojovnickými hodnotami druží se i čínské vlastenectví, které naštěstí nesklouzává k tupé kritice jiných národů. Silné **. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vzájemné dokazování si čí kung-fu je lepší už dlouho nebylo tak zábavné. Jet Li exceluje uvnitř arény coby čínský národní hrdina v kýčovité pohádce s reálným základem, ale z důvodu zachování nesmrtelnosti legendy realitou jen lehce poznamenané. Choreografie soubojů je nadpozemská, doslova a do písmene. Zrežírování těchto scén není nikterak inovátorské, Ronny Yu však dokázal dotáhnout běžně používané techniky téměř k dokonalosti. Díky zběsilým soubojům, kdy nechybí ani praskot lámaných končetin (které se následně jako zlomené nechovají, ale čert to vem), nepůsobí Fearless jako zástupce žánru tolik oblíbeného někdy v 80. letech zastarale ani dnes. Jako bojová akce to navíc není film myšlenkové zcela vykostěný. Poté, co hlavní hrdina jedná zbrkle a bez rozvážení, zaslepen pomstou, prochází v druhé třetině jakousi přírodní očistou těla a duše, pokáním. Uvědomuje si důležitost jednotlivých životních hodnot a poznává pravou lásku – kdyby to nebylo tak kýčovité, začal bych věřit, že hlavní podstatou filmu je duchovní cesta, nikoliv lámání kostí. Plytkost politické roviny, která vyvstane teprve v závěru, bude nejspíš mnohé iritovat. Číňané museli odjakživa vzdorovat utlačovatelským imperialistům ze západu a pohrdavým Japoncům z východu, ale odjakživa jim ukazovali, že se i v těch nejtěžších okamžicích dokáží postavit na vlastní nohy. Podezření z komunistické propagandy trošku upozadňuje tento dialog: – „Nebojuj. Život je důležitý“ –„Víte, o životě nerozhoduje jen jedna osoba“. Ale ať si některé náznaky přeberete jakkoliv, nemá smysl kazit si požitek z prvotřídní akční „mlátičky“, v poslední době jich až tolik nevzniká. Všichni se tváří, že něčím podobným v dospělém věku opovrhují a přitom nikdo, kdo vyrůstal na Šaolinech apod. nedokáže zcela potlačit své animální pudy: maso, krev – boj! 75% Zajímavé komentáře: Marius, Lateef, InJo, Ender66 ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Laik by si řekl, že se jedná jen o další bezduchou mlátičku, jakých byly natočeny stovky. Dalo by se říct, že opak je pravdou. Souboje hrají až druhé housle (ale i tak jsou naprosto fantasticky zvládnuté – jak choreografie, tak i režie a kamera jsou parádní), na prvním místě je (dnes asi už trochu fádní) příběh o nápravě lehce arogantního a nevyzrálého mistra bojových umění v podání velmi dobrého Jeta (on nejen, že je neskutečný řezník, ale on se snad na "stará kolena“ naučil i celkem dobře hrát!). Děj se příjemně (a hlavně nečekaně!) vyhýbá tradičním klišé žánrově podobných kusů a zároveň příjemně moralizuje o tom, že vlastnosti jako čest, hrdost, poctivost a odpuštění jsou důležitější než touha po pomstě a status nejlepšího bojovníka pod sluncem. Už jen ti Jetovi nejzásadnější soupeři (konkurenční mistr a japonský bojovník z konce filmu) jsou až neuvěřitelně čestní a poctiví (hlavně druhý jmenovaný – z jeho ryze kladného charakteru a hrdosti jsem měl místy až husí kůži). A prostřední (katarzní) část filmu je sice očekávatelná a strašně jednoduchá, ale přesto příjemná. Ta zahřeje u srdce určitě i napotřetí, napočtvrté. Řekl bych, že Ronny Yu toho má ještě hodně před sebou a Jet s Yuenem opět skvěle předvedli, co jim jde ze všeho nejlépe. 90 % ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Tradične vystavaný príbeh o národnom hrdinovi (pre Jeta nič nového, i keď Fearless sa v tomto smere zo všetkých berie zdaľeka najvážnejšie) s výbornými martial arts scénami. Síce žiadna revolúcia, ale bez hanby precízne a mimoriadne slušne odvedené remeslo. A veľmi som zvedavý na nezostrihanú, cca 150min. verziu, v ktorej okrem scén s Michelle Yeoh (v linke vykreslenia postupného prerodu charakteru ústrednej postavy filmu tieto scény citeľne chýbajú) je aj jeden dravý súboj medzi Jetom a thajským boxerom...UPDATE: Za director´s cut verziu idem este o bod vyssie. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Kde začať? Asi tam, že som rád, že aj mladšiu generáciu oslovujú martial arts filmy. Preto som celkom rád, že z filmov ako ONG-BAK a Fearles sa stávajú filmy s červeným štvorčekom... Ale ja si nemôžem pomôcť a v tomto filme nevidím nič zázračné. Všetko tu už bolo a kto má aspoň trochu prehľad v tomto žánri, musí zírať koľko obohraného klišé sa do jedného filmu vmestí. Áno, na technickej stránke a prevedení bitiek cítiť, že je rok začínajúci dvojkou, ale zvyšok je hlboko v 70-tych rokoch (36 KOMNÁT ŠAOLINU). Do svojho profilu som kedysi napísal, že som vyrastal na filmoch typu "Moje kung-fu je lepšie ako tvoje" a toto je presne ten druh filmu, len prišiel až po skutočných klasikách. Skeptický som nielen kvôli značnej nude z filmu, ale aj preto, že aj v novej ére sa objavili podobné a podstate lepšie pocty žánru: DRUNKEN MASTER 2, ONCE UPON A TIME IN CHINA 5 či FIST OF LEGEND. Jednoducho povedané, zaznávaná Legenda o červenom drakovi (New Legend of Shaolin) nebola ako celok o nič horšia... ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Okolonosti Huovy smrti nejsou dodnes uspokojivě vysvětleny. Velmi dlouho se spekulovalo o otravě arsenem. V roce 1989 byly Huovy tělesné pozůstatky převezeny na jiné místo a na jeho kostech byly nalezeny černé skvrny, které ve spojení s chemických rozborem potvdili přítomnost arsenu v těle. Nicméně nijak to nepodporuje teorii o možné otravě, poněvadž po více než 2400 let se používá arsenik (oxid arsenitý) jako součást tradiční čínské medicíny. (Dinsberg)
  • Postavu Huo Yuan Jia filmaři náhodou zmínili ve filmu Pěst plná hněvu (1972). Bylo to v okamžiku, kdy se mladý Bruce Lee vrací do města a zjistí, že jeho mistr byl otráven. (chaometic)
  • Anthony De Longis a Jet Li zlomili počas natáčania šermiarskeho súboja šesť mečov. (m.a.t.o.)

Související novinky

Tygr a drak pokračuje

Tygr a drak pokračuje

27.01.2013

Film, který definitivně proslavil Anga Lee, získal čtyři Oscary (nejlepší cizojazyční film, výprava, kamera a hudba) a stal se (podle znalců žánru neprávem) prvním kung-fu filmem s duší a mozkem, se… (více)

Reklama

Reklama