Reklama

Reklama

Fullmetal Alchemist

(seriál)
  • Česko Fullmetal Alchemist - hledání kamene mudrců (více)
Trailer
Japonsko, (2003–2004), 21 h 15 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hiromu Arakawa (komiks)

Hrají:

Rie Kugimija, Romi Paku, Hóko Kuwašima, Džun'iči Suwabe, Nana Mizuki, Fumiko Orikasa, Hidejuki Tanaka, Kazuko Sugijama, Kotono Micuiši, Takehito Kojasu (více)
(další profese)

Epizody(51)

Bratři Edward a Alphonse použijí alchymii, aby oživili svou matku, ale spustí tím chemickou reakci, která roztrhá jejich těla. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Kicune 

všechny recenze uživatele

Příběh Fullmetal Alchemist je rozpracovaný v dlouhých 51 dílech a je zasazen do smyšlené reality, kde mnozí lidé ovládají magií zvanou alchymie a největší autoritou v zemi jsou tzv. Státní Alchymisti. Tvoří jakousi vojenskou vládu, a na rozdíl od povědomých jevů z naší historie jsou na pohled chytří a spravedliví, mají autoritu a ochraňují pořádek a mír. Na druhou stranu se během děje dozvídáme, že někteří také rádi bojují. Děj se točí kolem sourozenců Edwarda a Alphonse Elricových, kteří jako malí kluci po neúspěšné lidské transmutaci (chtěli vzkřísit zesnulou matku) tragicky ztratí víc, než by si přáli. Kvůli zákonu rovnováhy mladší Alphonse přijde o tělo a starší Edward díky tomu, že chce uvěznit bratrovu duši v kovovém brnění, přijde o ruku a nohu. Po tomto tragickém zážitku se vydají do světa s cílem navrátit sobě to, co ztratili, a to za pomoci bájného kamenu mudrců. Jak děj plyne, poznáváme nejenom další zajímavé postavy, ale i pozadí celého světa alchymistů, jeho tajemství a politické hrátky. Celá filozofie Fullmetal Alchemist je natolik dokonalá a propracovaná, že bych neodmítla ani další pokračování. Mnohé postavy by samostatně vydaly na jeden díl série a člověk by se o nich kolikrát rád dozvěděl více. Neříkám, že nejsou propracované, naopak mají hloubku a svá dilema, ale některé stále zůstávají hádankou (viz Gluttony, Fuhrer atd.). Dokonce ani záporné postavy nejsou pouze ploché karikatury, ale kolikrát mají velice tragické pozadí či minulost. Tvůrci, krásně rozloživší karty, nám jejich tajemství odkrývají pomalu a velmi efektně. Některé motivy mi stále nejsou jasné a ani nebyly nějak dobře vysvětlené, ale možná to tak má prostě být. Zvláštní mi přišlo velké množství humoru. Ten je ale v perfektní rovnováze s vážnými scénami a děj jednoduše odlehčuje a osvěžuje. Ne že by tím něco kazil, naopak je tady znát kontrast mezi komediální složkou a tou dramatickou. I když, podle mě s humorem možná tvůrci někdy až přeháněli, každopádně celkový dojem to nekazí. Co se tyče hudebního doprovodu, tak si snad každý zamiluje pomalou píseň Bratři, která dokonale vystihuje Edwardův a Alphonsův motiv. Další hudba je na vysoké úrovní, avšak některé úvodní a závěrečné znělky mi prostě neseděly. Toto anime je vlastně o cestě za pravdou a pochopením, že bez obětí nelze nic získat, také o bezedné bratrské lásce a přátelství. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Oslovilo mě, o kolik propracovanější myšlenkově to je než novější víc na akci zaměřená verze. Provedení je ale občas trochu krkolomné, dlouhé dialogy nepřirozeně roubované na sebe působí divadelně a mechanicky a ke konci už jsem byl docela netrpělivý a zmatený. První půlka je ještě lepší než Brotherhood, ale pak se to trochu ztratí - a to říkám i přesto, že samotné směřování a originální dějové zvraty se mi líbily. ()

Reklama

Losik 

všechny recenze uživatele

Velice povedený seriál o dvou bratrech, kteří se učí umění alchymie. Jejich nemocná matka umírá a snaží se jí pomocí svého umění oživit. Jenže to je zásadní tabu v alchimii a jejich pokus nevyjde, Al ztratí celé tělo a Ed ho naštěstí zachrání připoutáním do brnění, přitom ztratí nohu a ruku. Nezdařený pokus dá život....ale to bych už moc prozrazoval:). Celý příběh je moc pěkně zpracovaný a netrpí neduhy dlouhých seriálů. Po pár dílech se seriál stává temnějším, je plný skvělých soubojů. Příběhem vás bude provázet mnoho postav, které jsou opravdu dobře zpracované, každý má svou motivaci a minulost. Takové množství "celých" postav v seriálech nebývá a je to jedna z předností tohoto anime. Nepředvídatelný otevřený konec vás nasměruje k závěrečnému filmu. Monstra, alchimie, souboje, masové vyhlazování, hledání kamene mudrců a homonkulové, naprosto úžasná záležitost se skvělou animací. ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli jsem učinila správné rozhodnutí, že si tuhle kultovní anime záležitost dám až po přelouskání mangy. Přestože od doby, kdy jsem to dočetla, už slušný čas uplynul, měla jsem pořád potíže užívat si děj, který nepředpokládám a který je mnohem nesmyslnější, než by mě napadlo. Nakonec se mi to víceméně povedlo a uznávám, že se s tím tvůrci vypořádali znamenitě. Poslepovat scény z předlohy a mezery mezi nimi vyplnit tak, aby vznikl naprosto odlišný příběh, který dokonce v některých částech tomu původnímu vyloženě protiřečí... to chce vážně talent. Bavila jsem se dobře, a teď hurá na verzi 2009! ()

figliar 

všechny recenze uživatele

Čiste náhodou som zachytil jeden diel na Minimaxe. Nevedel som o čo sa jedná, no dej ma zaujal, tak som si stiahol kompletnú sériu. Skončilo to tak, že som si púšťal jeden diel za druhým a s nadšením som čakal, ako sa príbeh bude vyvíjať ďalej. Krásna animácia, myšlienka a prevedenie robia z tohto diela najlepší anime seriál, aký som zatiaľ videl. Až na posledné 2 diely, v ktorých grafika a dej vyskúšali sem tam modernú techniku, celý seriál si drží rovnakú, vysokú úroveň. Po zhliadnutí kompletnej série nemôžem teda hodnotiť inak, ako za plný počet. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (10)

  • O první ze čtyř úvodních písní „Melissa“ se postarala kapela Porno Graffitti. Ta druhá „Ready Steady Go“ je od kapely L'Arc~en~Ciel, třetí „Undo“ je od kapely Cool Joke a o tu čtvrtou „Rewrite“ se postarala kapela Asian Kung-fu Generation. (CarnTheNunya)
  • První ze čtyř závěrečných písní „Kesenai Tsumi“ nazpívala zpěvačka Nana Kitade. Ta druhá „Tobira no Mukou e“ je od kapely YeLLOW Generation, třetí „Motherland“ je od zpěvačky Crystal Kay a čtvrtá „I Will“ je od zpěvačky Sowelu. (CarnTheNunya)
  • Homunculové jsou pojmenováni jako sedm smrtelných hříchů (Pýcha, Závist, Chtíč, Obžerství, Chamtivost, Lenost a Hněv). (Komprimus)

Reklama

Reklama