Reklama

Reklama

Pán času - Série 14 (2023) (série)


Zvíře z hvězd (S14E01)

(epizoda)
  • Velká Británie The Star Beast

Když v Londýně přistane vesmírná loď, Doktor musí bojovat na život a na smrt. Zatímco se ve městě rozpoutá chaos, osud dohání Doktorovu starou kamarádku Donnu. (Disney+)

Recenze (38)

novoten 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Once upon a Time Lord. Patřím k menšině, která si užila Chibnallovu éru a která zbožňovala předchozí regeneraci, ale nebudu lhát. Stačí prvních pět minut, první poťouchlý dialog a mám pocit, že je rok 2008 a seriál právě prožívá svoje když ne nejlepší, tak alespoň nejemocionálnější období. Vykulená dvojka Tennant-Tate je pokladem, jehož nalezení se kdysi zasloužilo o nejráznější nárůst fanouškovské základny a jejich návrat je jako balzám na duši. Strach o to, aby atmosféra byla tak silná a zároveň praštěná jako kdysi je podpořen nevědomím, kam se vesmírné dobrodružství může vrtnout, kolik dramatu si bude chtít staronový tvůrce Davies na úvod dovolit a jak moc bude riskovat pošlapání vlastního odkazu. A samozřejmě se, světě div se, komentuje i gender a sexualita. Autorem je Russell T. Davies. Člověk, který vymyslel Jacka Harknesse a celý Torchwood. Pokud vám pořád nic nenaskakuje, zaspali jste svůj vlastní fandom, gratuluji. Ale škoda kroutit hlavou, balanc tady vyšel na jedničku, a jakmile hlavní hrdina poprvé dramaticky zahuláká, jsem doma. Mírumilovná rodinnost, překvapivý zvrat naroubovaný šikovně na roky zapomenutou mytologii a slovní přestřelky, při kterých se nelze než odevzdaně uculovat. ()

NiaWolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

BBC je prostě nemocná a to hodně. Protože zprznit tak dobrý seriál jako byl Doctor Who, to  může udělat jen nějaký duševní mrzák. Tenhle díl tomu prostě dává korunu. Ano, sice se vrátil Tennant a Dona, ale jen proto, aby se pošlapalo vše, co předtím společně vybudovaly a čím byly jejich díly nejlepší. Začněme tím, že T. Davies naservíroval zcela tuctový příběh, který lze prokouknout už v prvních minutách. Žádná velká zápletka, nic dlouze a skryté budovaného. Vše se odhalí během pár minut. Žádný wow efekt jako dříve. Mimozemšťané působí tuctově jak z Power Rangerů, celé to působí, jako když kostýmy vyráběly z toho, co se našlo v kontejneru za studiem. Ale úplně třešničkou na dortu je woke propaganda, která si tady vůbec nebere servítky a je jedno, že v příběhu nejsou podstatné, ani že nedávají smysl, prostě se tam nacpou, protože BBC! Kde jinde totiž uvidíte: • vozíčkář součástí UNIT, který sice nevyjede ani blbé schody, ale zato je vybavený raketometem! • pákistánsky voják, co má místo helmy neprůstřelný turban! • U mimozemšťana se primárně řeší, jakým zájmenem ho oslovit •  woman power - chlap nic vyřešit nedokáže, ženská to vyřeší lusknutím prstu • všechno vyřeší nonbinary ex machina - protože bez nich by svět nemohl existovat. Celý tenhle díl působí jak prst v krku. ()

Reklama

Daniel2003 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ach jo...kdyby mi před rokem někdo řekl, že Doctor Who ještě někdy dokáže být takový, jako býval za dob Tennanta a Smitha, vysmál bych se mu. Celá Chibnallova éra se vlekla jako tejden před výplatou a svojí impotencí téměř zabila celou značku. A pak se do hry vrátí stará parta v čele se scénáristickým géniem své doby, Davisem, a je z toho nostalgická bomba, která funguje ve všech směrech. Nadhodnocuji, ale je to proto, že Davis během jedné epizody napravil všechno, co Chibnall napáchal během 3 sérií. 8,5/10 ()

NorseSword24 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľa krát som si počas pozerania hovoril, aká tam je obrovská nelogickosť no hneď v zapätí mi to scenárista vyvrátil v ďalšej scéne začo som bol dosť rád lebo verím, že sa mi to už pri doktorovi stalo a scenáristi mali v... Ale aj tak tu je dosť nezmyselných scén a nasilu zbytočností, ktoré nechcem ani opisovať. Záplatka je doktorova #1 mínus veľká invázia. Tu už je celkom dosť viditeľný posun v sérii aspoň v tej technickej stránke, kde aj keď používajú až groteskné a primitívne dizajny (ako vždy) tak už vyzerajú dosť dobre. A aj keď nostalgia nebola tá najlepšia tak trochu to zafungovalo ()

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nádherně silly, Doctor a Donna vklouzli do svých rolí dokonale jako by od jejich posledního dílu neuplynul ani týden, a přitom je ta epizoda i dobře dramaticky vystavěná - za hodinku se tu stihne představit spousta postav, rozjet zábavný příběh, i na staré fanoušky mrkat zběsilou rychlostí. V tom jsem si vyloženě rochnil.   S výtkama k inkluzivitě souhlasím jen napůl - jsou tu cringe momenty kdy už na to tlačí trochu moc (scéna s pronouns a hlavně to finální "girl-power" vyřešení Donniny Metacrisis), ale naopak některé věci tam sedí velmi dobře: - Bondovský vozejček je sranda, a když voják začne mlít něco o bezbariérovém přístupu, tak ho ta holka sama hned odpálkuje, to je dost fér přístup, a celé mi to přišlo jako veselá parafráze na Daleky (příště by ten vozík mohl levitovat  ). - No a hlavně vysvětlení non-binarity té postavy, to je přece úplně skvělé, výborně to vychází z příběhu a funguje tady jako dobrý zvrat, kdy ty postavy najednou pochopí proč jejich životy byly takové. ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama