Reklama

Reklama

Zóna smrti

  • Hongkong Sha po lang (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mafiánský boss Po (Sammo Hung) zabije detektivu Chanovi (Simon Yam) bratra. Ten brzy pochopí, že Po nikdy nebude za svůj zločin pykat a odejde do výslužby. Jeho nástupce Ma (Yen) je zásadový policajt zběhlý v bojových umění, který má však pověst násilníka. Znovu se ujímá případu a společně s bývalým detektivem Chanem se pustí do rozmetání Poova gangu. Dokáží ho dva policajti zatknout v jednom z nejkrvavějších soubojů všech dob? (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Alternatívny názov aj Sha Po Lang. Hodnotenie je za necenzurovanú HK verziu. Tá ma oproti čínskej v sebe zakomponovanú jednu scénu navyše, ktorá však zásadne mení vyznenie ako aj pointu celého filmu smerom k temnejším prúdom, čo len spätne podtrhuje noirovosť príbehu a snímky ako celku. Okrem úsmevných chybičiek v podobe takmer neustále čistého obleku zabijaka v bielom (aj potom, čo so zopár protivníkov spravil cednik na hemoglobín) a občasnej skratkovitosti v deji niet čo vytknúť. Atmosféra funguje ajv neakčných sekvenciách, pričom samotné konfrontačné súboje (precízne a prehľadne nasnímané aj vďaka existencii dlhších záberov a menej frekventovaných strihových zásahov) prepínajú snímku na vyšší bojový level, ktorý vám pripomenie zlaté časy honkongskej "mlátičkovej" výrobne. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Pomerne vyrovnaná melancholická jazda ťažiaca z ponurej atmosféry temných špinavých mestských uličiek presvetlených neónmi, v ktorých sa na pozadí brutálnych rytmických súbojov bojovníkov, ktorým v žilách koluje adrenalín, odvíja tradične vyrozprávaný osudový príbeh dvoch mužov, ktorých spája pomsta (motív preliezajúci skrz na skrz žánrovou HK filmografiou, v súčasnosti často figurujúci aj v tej juhokórejskej). Podobne ako mnohé HK žánrové filmy prvej polovice prvej dekády druhého milénia je technická stránka jedným z najslabších aspektov, ale pri intenzite surovej akcie, počas ktorej nahromadený testosterón priam odkvapkáva z plátna, a perfektnému (s obrazom až prekvapivo zladenému) dunivému hudobnému podmazu niet času venovať tomu väčšiu pozornosť. Tú si naopak získava zručná montáž podporujúca zakčnenie pasáží prichádzajúcich po prekvapivo pomalom úvode do deja v zhruba prvej polhodine, ktorá pripravuje pôdu na tú pravú rozpravu o morálke, zločine a treste (v Hong Kongu sú zrejme veľkými fanúšikmi antiky). V záverečnom masakre dej ešte naberie spád a stret Donnieho "Ip Mana" Yena a legendárnej železnej päste 80. rokov, Sammo Hunga (vo vážnej zápornej roli, ktorá je ho hodná) je absolútnym vrcholom a pasuje S.P.L. do role jedného z najambicióznejších trhákov roka 2005 z národnej produkcie. Po jemnej revízii dojmov a rozležaní v hlave sa teda prikláňam k solídnym 4*. 80% ()

Reklama

3497299 

všechny recenze uživatele

1. Film je překvapivě stylisticky zajímavý (bez ohledu ke specifickým odlišnostem hongkongské finematografie). 2. Soubojové scény jsou někde mezi syrovostí a tanečně-choreografickou stylizovaností, jen škoda, že se jako obvykle skládají s příliš dynamického střihu, který jim ubírá na autentičnosti a směřuje je k obvyklému rutinérství. 3. Příběh je přímočarý a (samozřejmě) přitažený za vlasy, přesto nepostrádá skoro shakespearovsky tragický rozměr (což je ovšem pro tuhle produkci také do značné míry asi typické). ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Obstojný akčňák který ale bohužel dnes už moc nepřekvapí. Asi jsem po peckách s Chanem a filmech typu Raid čekal větší maso. Akce je tu dobrá ale film bohužel nemá nijak extra zapamatování hodnou scénu. Nutno podotknout že mě překvapila dramatická stránka filmu, konec byl solidní mindfuck s hlavním hrdinou a hajzlem. Je to solidní béčko na jedno podívání. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

S filmy s bojovým uměním je to jako s pornem - příběh je spíše třešničkou na dortu, která nerozhoduje o kvalitách snímku. Ty určuje provedení scén, kvůli kterým se diváci na daný film chtějí kouknout. Zdejší bojové scény bez nadsázky patří k tomu nejlepšímu, co za poslední léta v Hongkongu vzniklo. Ty tam jsou uhlazené kung-fu sestavy. Na jejich místo nastupují drsné a nemilosrdné souboje plné krve a potu, které nadchnou propracovanou choreografií a dechberoucím nasmímáním. Jako bonus přičtěte poutavý příběh o morálce policistů a gangsterů. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Film měl původně blíže odhalovat vztah Jackyho Wu a Sammo Hung Kam - Bo, ale Wilson Yip neměl dostatečný rozpočet. (TomikZlesa)
  • Donnie Yen v roce 2005 vyhrál Hong Kong Film Award v kategorii nejlepší akční choreografie. (Epistemolog)
  • Film neměl původně obsahovat tolik bojových scén, to se však změnilo, když byl do filmu obsazen Donnie Yen. Na jeho žádost byly tyto scénu do příběhu dodány. Jedná se hlavně o boj Donnie vs. Jacky Wu a závěrečný boj. (TomikZlesa)

Reklama

Reklama