Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Lucy je jedním z nejsilnějších příslušníků rasy „diclonius“, skupinky mutantů, jež se od lidí liší pouze růžovou barvou vlasů a očí a dvěma rohovitými výběžky na hlavě. Ty představují zdroj telekinetické síly dicloniů: vektorů, neviditelných a nadlidsky silných rukou, díky nimž jsou mutanti prakticky nepřemožitelní. Dicloniové chovají nepřekonatelnou nenávist k lidem a neváhají užít svých schopnosti k zabíjení, z toho důvodu je vláda drží ve speciálním vězeňském ústavu, kde jsou zkoumáni a postupně eliminováni. A právě odsud Lucy jedné noci unikne.

Bratranec Kouta a sestřenice Yuka se setkávají poprvé po osmi letech a jejich setkání je okamžitě pokřtěno neobvyklou událostí: na pláži nacházejí nahou dívku s růžovými vlasy, dvěma rohy a vážným zraněním hlavy, které způsobilo její ztrátu paměti, řeči a, řekněme, mírně infantilní chování. Kouta a Yuka se bezbranné Nyu, jak si dívku pracovně pojmenovali podle jediného zvuku, který vydává, ujmou, ovšem brzy zjišťují, že minulost Nyu je velice černá. Nebo by se slušelo říci spíše krvavá?

Japonský animovaný seriál „ELFEN LIED“, který obsahem pokrývá šedesát ze sto sedmi epizod stejnojmenné mangy, je znám a puritány kritizován hlavně pro velké množství nahoty, krve a extrémního fyzického i psychického násilí. Ovšem určitě to nejsou jediné důvody, proč bylo toto dílko, důsledně vyvracející názor, že anime je záležitostí určenou primárně dětskému publiku, svým americkým distributorem označeno za jeden z nejúspěšnějších titulů roku 2005. (kiddo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Nezvyklé. Vskutku originální anime (audiovizuál úvodní znělky, přístup k násilným či lechtivým scénám), který popírá zajetý standardy a kašle na stereotypy..až na příběh. Ten se nese na vlně dráždivé romance s hrstkou psychologie téměř po celou délku (až na pár pasáží ke konci, které nebyly tak věcné, jak bych si přál) a docela mi sedl. Problém mám ale s postavami: Dicloniusky jsou ok, ale Kouta a Yuka je mi pár k pohledání. Hotová personifikace nerozhodnosti, kdy chodí vcelku bezvládně tam a zpět, fungují jako útulek pro mimozemšťany aniž by se moc snažili o nich zjistit (i když to vědí, že tam na nich něo nehraje!) cokoliv pekuliárnějšího a jejich samotný vztah je téměř vrchol všeho. Lucy to vcelku vše zachraňuje svým vlastním kontroverzním způsobem a i když to není postava, kterou bych nesnášel, tak milovat jí taky zrovna nemusím :-) Jelikož mi kreslená krev či odhalenější ženské partie nevadily, tak musím hodnotit právě pro onu odvážnou neotřelost velmi pozotivně. Ono to totiž nakonec uběhlo rychleji než reknete: "Nyu!" ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Má to všechno, čím je Japonské anime okouzlující, šokující a taky mnohokrát příšerně otravné. Plno krve, utrhaných končetin, pedofilní náznaky, přehnané emoce a vztahy na pokraji naprostého šílenství. Příběhově je to úplná magořina s tolika zvraty, že se v tom člověk musí zákonitě ztrácet. Každopádně dokoukáno a musím říct, že každý díl je zážitek, ať už v dobrém slova smyslu, nebo i opačně. ()

Reklama

wipeout 

všechny recenze uživatele

Tak som sa nakoniec nechal zlákať tím ohromujúcim hodnotením, našiel som si vhodný čas a miesto, tak aby všetko do seba dokonale zapadalo, veď podľa tunajších komentárov som si po mojom dlhšom anime pôste mal naozaj užiť. No ale stačilo pár dielov a vedel som, že to bude katastrofa. Tak najprv k pozitívam: Veľmi veľa krvi, lietajúcich kusov tela a podobne, ale stačí toto na 13 dielni mini seriál? A ešte k tomu aj tá proklamovaná brutalita a gore sa točí stále len okolo toho istého a po pár dieloch u vás nejaká tá letiaca odseknutá ruka vyvolá akurát tak oživenie zývacieho reflexu. No a keď momentálne nie je obrazovka zafarbená na červeno tak sa na vás valí lavína gýčových klišé scén hrajúcich sa na dramatickú romantiku pri zapadajúcom mesiačiku. No radšej už nebudem pokračovať, len mi stále nejde do hlavy to hodnotenie, sorry guys! 1,5* ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach vynikajúca a emočne silná záležitosť, ktorá môže veľmi ľahko vyvolať mylný dojem telenovelovosti a zbytočnej brutality či nahoty. Seriál však vďaka spojeniu nespojiteľného vytvára vyrovnaný celok, kde jedno pôsobí ako katalyzátor toho druhého a opačne. Cez každú postavu vyrozprávaný mnohovrstevnatý príbeh naviac v závere naberá čoraz silnejšie prvky osudovosti a tragédie a vyvrcholenie nechá úplne chladného snáď len niekoho, kto úplne neporozumel o čo tu v prvom rade išlo. A som rád, že to nie je môj prípad. ()

Lum3n 

všechny recenze uživatele

Nyuuuu! Elfen Lied v sobě snoubí neuvěřitelnou brutalitu s obrovskou citlivostí a dobrosrdečností. Obě tyto složky jsou dovedeny až do extrému a právě to činí seriál tak zajímavým. Poslední díl je emocionálně nejnabitější díl seriálu co jsem kdy viděl. Elfen Lied je první anime, které jsem sledoval a naprosto mě uchvátil, takže mohu jen doporučit.. ()

Galerie (572)

Zajímavosti (13)

  • Název předlohy a seriálu je převzat z německé básně „Elfenlied“, což v překladu znamená „Elfí píseň“, od spisovatele Eduarda Mörika. (Shley)
  • Úvodní píseň „Lilium“ nazpívala zpěvačka Kumiko Noma. (CarnTheNunya)
  • V roce 1974 nalezli paleontologové téměř kompletní fosilii australopitéka afarského – předchůdce člověka, kterého pojmenovali jako Lucy, jež žila asi před 3 200 000 lety. Kaede/Lucy, které propůjčila hlas Sanae Kobayashi, představuje začátek nového lidského druhu nazvaného Diclonius. (Hromino)

Reklama

Reklama