Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980 - 1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999 - 2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (117)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Tento seriál hodnotím jako obdivuhodnou vzácnost českého kulturního života. Když si představím ten čas, co to stálo udělat a ta práce k tomu!! Geniální nápad, který nám ukazuje všeobecnější český život. Snad nejtragičtější se stalo úmrtí holky pod vlakem. S tou paní jsem cítil. Tímto pro mě nabyl neskutečně skutečných rozměrů a bolestí. Nedokáže to jenom popsat, vy tím žijete a řekl bych, že většina žen, co se dívá, tak to prožívá emocionálně naplno. Je to neuvěřitelné, ale já nemohu než hodnotit z plna. Tento seriál je na špatném místě. Patří do první dvacítky a já ho v tom hodlám podpořit. Skvostné dílo, to je shrnutí. ()

truby 

všechny recenze uživatele

Tady se těžko hodnotí, protože tvůrcem a režisérem tohoto serialu je sám život za asistenece pani Třeštíkové. Ale v umění myslím si, je nejdůležitější nápad, myšlenka a tenhle nápad je pro mně geniální. Kdo nikdy nepřemýšlel o tom co se stane s láskou během manželství, je to vždy stejné? Navíc, ač tedy režisérka je v tomto případě spíše pozorovatelkou, dokáže svými otázkami a celkově svou invencí jednotlivým epizodám dodávat nějaký smysl, poselství skryté mezi řádky. ()

Reklama

GudMen 

všechny recenze uživatele

Sledovat nevyzpytatelné osudy několika rodin v rozmezí pětadvaceti let je silně inspirující. Vzhledem k až schématicky podobným začátkům byste očekávali i podobný vývoj. Ten je ale mnohdy velice různorodý. Dojemná kolekce životních příležitostí, snů a plánů, které se většinou proměnily v něco úplně odlišného. ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Bylo hůř.“ Neviem, čo ďalej, či Třeštíková bude pokračovať v nakrúcaní Manželských etud, alebo skôr v nakrúcaní pokračovateľov rodu (detí, vnukov), ale tento koment píšem vo februári 2018 a zatiaľ existujú „len“ tri etudy. Prvé z 80. rokov, potom sa Třeštíková k párom vrátila po 20. rokoch a nakoniec po úctyhodných 35. rokoch. Prvé, osemdesiatkové diely boli len také... zoznamovacie. Už vtedy sa síce dalo čo-to tušiť, ale ešte to bolo len také opatrné, hanblivé. A návraty po 35. rokoch už hrdinov ukazovali pomaly už krátko pred dôchodkom, život mali ako keby už za sebou a moc ich nebavil a táto skepsa tak trocha preskočila aj na diváka. Najhutnejšie sú preto „prostredné“ diely po 20. rokoch. Najvýraznejšie na seba strhávajú pozornosť kontroverzný fotograf Vladimír so Zuzanou (pseudorenomovaný fotograf, ktorý kedysi v USA nafotil pár vecí pre Playboy, ale teraz býva u dcér) a megatemná Marcela s Jiřím (resp. samotná Marcela, Jiřího obvinila zo sexuálneho zneužívania dcéry a návrat pred kamery odmietol, tento príbeh je natoľko silný a nosný, že si časom vypýtal spin-off, ktorý išiel normálne do kín). V mnohom už z princípu unikátny dokument. Viac v mojej recenzii na Recenzie.org. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Škoda, že ne všechny seriály, které momentálně vznikají nejsou stejně kvalitní. Pravda, nemůžeme Manželské etudy házet do jednoho pytle s Ordinacemi, Poutami a podobnými hrůzami, které na nás chrlí české televizní stanice, každopádně tohle je opravdu jeden z mála původních českých seriálů, který je fakt dobrý. Skvělá sonda do manželského soužití. Je to sice už delší dobu, co jsem to viděla, ale ten pan umělec fotograf, co měl ateliér v tý Américe, jak tam před ním pěstovali tu marjánku a nad ním lítaly ty helikoptéry... no tak toho budu videt do srmti:-) ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama