Reklama

Reklama

Nedovolili jim spolu žít. Nemohli jim však zabránit společně zemřít... Příběh tragické lásky korunního prince Rudolfa Habsburského k baronese Marii Vetserové. Rudolf, který hledal zapomnění na své manželství bez lásky s belgickou princeznou Stefanií v nesčetných milostných avantýrách, který se marně pokoušel prosadit ve zkostnatělém Rakousku-Uhersku pokrokovější ideje, a byl proto v neustálých sporech se svým otcem, císařem Františkem Josefem, našel v lásce k mladičké, nevinné Marii nový smysl své existence. Poprvé v životě skutečně miloval a byl odhodlán vybojovat si právo na život s milovanou ženou navzdory všem a všemu. Brzy měl však poznat, že následník habsburského trůnu má před sebou jen jednu možnou cestu: tu, kterou mu určila odvěká (a v 19. století ještě zdaleka neměnná) tradice… (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasické historické "kdyby". Kdyby se princ Rudlof dožil nástupnictví po Františku Josefovi, mohlo Rakousko-Uhersko vypadat jinak, kdoví, jak vypadala První světová válka a jaká by dnes byla Evropa. Nestalo se, ale dají se o tom ročit aspoň filmy. Mayerling je rozmáchlý historický projekt s dokonalou výpravou a kostýmy, bohužel silně přeromantizovaný a v závěru přeslazený. "Kdyby" v něm bylo více (nepochybně nesmírně zajímavé) politiky a méně idealizované love strory, bylo by líp. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Historicky film o naslednikovi trunu Rudolfovi, ktery se rozhodne vzeprit vsem konvencim. No, tak to tedy chtel. Konec divaka presvedci o opaku... Omar Sharif i Catherine Deneuve - oba mladi a krasni - se snazi navodit atmosferu habsburskeho Rakouska-Uherska. Film je straaaaasne dlouhy a nektere casti jsou nudne a prekombinova (proboha proc je tam tolik vedlejsich postav???). Vzhledem k prumernosti bych dala tri, dalsi hvezda je za hlavni dvojici. No a ano, hlavne za Catherine, ktera tu sladkou milujici naivku zahrala dost dobre. Ten jeji srni pohled a reci o desti a snehu :D Ale proc ne :) ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Terence Young se podepsal pod podivně neživotný film. Za dob svých studií se seznámil s prvním zpracováním románu Claude Aneta Mayerling (1936) z roku 1930, jehož režisér Anatole Litvak ho znovu natočil pro americkou televizi v cyklu Producers' Showcase (1957). Typicky evropská látka ztratila své kouzlo hollywoodským přístupem k historii (do scénáře byly vloženy další prvky z tehdy novinkového románu L'Archiduc od Michaela Arnolda), zesílením vztahu Rakousko-Uherska k USA a samozřejmě obsazením. Omar Sharif sice už ve své době představoval dnes velmi moderní colorblind casting, ale herecky nijak neokouzlil. Stejně tak porcelánová panenka Catherine Deneuve připomínala v každém záběru ve zkratce všechny laciné prvky špatných historických filmů 60. let... a samozřejmě Ava Gardner byla na hony vzdálená skutečné asketické císařovně. Výsledkem je jedno z nejslabších zpracování aféry Mayerling vůbec. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinka v podání Catherine Deneuve byla překrásná a měla přesně tu míru nevinnosti pro kterou okouzlila korunního prince. Atmosféra filmu je plná vznešenosti, typické pro tehdejší dobu a vrstvy. Film je přiměřeně výpravný a příběh podán romanticky a divákovi je líto, že takoví dva krásní mladí lidé nemůžou být spolu a šťastní. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Jsme takoví, jací jsme - ale musíme být takoví, jaké nás chtějí mít." ----- Pravdivý základ, na kterém je velkorysá, výpravná konstrukce snímku vystavěná, je ukrytý až někde hluboko pod mnohavrstvým dobovým obalem, zkrášleným pastelovými barvami a šminkami, kterým sluší filmové plátno. Pokud přehnaně nelpíte na historické věrnosti a spokojíte se s precizně natočenou romantickou baladou zasazenou do divácky vděčného historického rámce - a jestliže vám vyhovuje zeširoka, volným stylem plynoucí vyprávění ... pak je příběh velké lásky následníka trůnu Rudolfa Habsburského a baronesy Marie Vetserové určený právě vám. ()

Galerie (43)

Reklama

Reklama