Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou filmového vyprávění, inspirovaného skutečným příběhem, je Chris Gardner, který se živí jako prodejce drahých lékařských přístrojů na měření hustoty kostí. Vůbec však nejdou na odbyt, a tak se situace tříčlenné rodiny neustále zhoršuje. Chris, který sám vyrůstal bez otce, nade vše miluje pětiletého synka Christophera a přísahá, že ho nikdy neopustí. Kvůli dluhům se však stále častěji dostává do sporu s družkou Lindou, která pracuje na dvě směny v prádelně a je vyčerpaná. Zoufalý muž se pod vlivem setkání s bohatým burzovním makléřem rozhodne přihlásit na kurz, pořádaný prestižní firmou, Linda však nevěří, že to k něčemu bude, a po těžkém rozhodování se rozhodne opustit ho. Na jeho naléhání mu však nechá syna. Přes neuvěřitelné potíže a smůlu se Chris dostane mezi dvacet vybraných uchazečů, málem však nabídku odmítne, protože během šestiměsíčního školení nebude dostávat plat. Nakonec přijme a věří, že uspěje. Mezitím se přestěhuje se synem do levného motelu a o víkendech se snaží prodat zbytek přístrojů. I když se mu to podaří, jeho finanční situace je zoufalá. Jsou vyhozeni z motelu a po noci, strávené na záchodcích v metru, začnou přespávat v ubytovně pro bezdomovce. Chris se učí, jak získat pro firmu co nejvíc nových klientů. Bude to však stačit? (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (654)

Matty 

všechny recenze uživatele

Další imigrant pocítil potřebu vyznat se prostřednictvím filmu ze své lásky k té úžasné zemi, která mu poskytla útočiště. Tentokrát je to Ital Gabriele Muccino a ačkoliv neleze Američanům do jistých partií těla s takovou razancí jako třeba Jim Sheridan s In America, jeho vykřikování „Ameriko, Ameriko, děkuji ti“ je poměrně hlasité a, pokud se nenecháte zcela strhnout dojemností a „pravdivostí“ příběhu, také otravné. Já vůl se strhnout nechal, po cca třiceti minutách jsem zcela vyměknul a dále již nebyl schopen posuzovat story o skoro-houmlesákovy, který nikdy neztrácí naději a víru v Boha, s patřičným odstupem. Will Smith hraje výborně, věříte mu slzy i otcovské rady. Právě scény s jeho filmovým i reálným synkem patří k těm nejdojemnějším. Moudra typu „nikdy nikomu nedovol, aby ti říkal že něco nedokážeš“ v jeho podání překvapivě fungují, i když to jsou patetické bláboly vytržené z reality. Jako vytržený z reality působí navzdory větě „Based on Real Events“ celý film. Někdo bude považovat za dostatečně „krutě realistickou“ samotnou sociální, potažmo existenciální krizi, ale když to porovnáme s tématicky spjatými filmy jiných, převážně evropských režisérů, jeví se Štěstí jako káva natolik přeslazená, že by to některé cukrovkáře mohlo i porazit. Ale jak už jsem napsal, nedokázal jsem odolat a pokud hodnotím „jenom“ třemi hvězdičkami, pak hlavně kvůli množství nudnějších pasáží, které činí (ještě) lidštějšími jednotlivé postavy a příběh nijak významným způsobem neposunují. Při mnohých scénách mi naběhla husí kůže, jak byly krásné. Je to sice krása povrchní a pomíjivá, jenže na ní přece Hollywood stojí. 70% Zajímavé komentáře: POMO, Damiel, Smileface, castor, wipeout, shyster ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Říká se, že peníze nejsou všechno, ale ten, kdo to přísloví vymyslel, jich zřejmě měl vždy dostatek. Protože když je člověk nemá, pak je úplně v háji.. Pursuiot of HappYnes je jedním z těch filmů, po jejichž shlédnutí si začnete setsakramentsky rychle vážit toho, co máte. Je to navíc příznačná ukázka toho, jak nám život někdy nepěkně hází klacky pod nohy, ač se snažíme sebevíc. Až tímhle filmem mi Smith potvrdil, že je to PAN herec, starostlivého a finančně nezajištěného otce zahrál na jedničku. Celou dobu jsem doufala, že Chris najde svoje štěstí a byla jsem za něj nervózní, když přišlo na nějaký pohovor nebo jinou napjatou situaci. A tak to má být. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Krásný film o naději a překonávání životních nástrah, který dokáže chytit za srdce, aniž by urazil mozek a přehnaně útočil na slzní kanálky. Will Smith se tu opravdu překonal, předvedl výtečný a procítěný výkon a na listině oscarových nominací se ocitl naprosto zaslouženě. Hlavně díky němu má snímek takovou sílu a nemohl jsem z něj spustit oči, i když bylo vlastně jasné, jak to nakonec dopadne. Takových filmů ať klidně točí více, oni totiž dokážou i silně motivovat, pokud se v životě zrovna nedaří tak, jak by mělo.. Tedy alespoň tenhle to dokáže. 85% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Hezký film, leč přeci jen trošičku moc šablonovitý. Tvůrci v úvodu nasadí jistý mustr a po celý film od něj neopustí, což působí mírně únavě (takovéto „vždycky, když už to skoro máme, přijde něco, co to o chloupeček oddálí“). Být to o jednu takovou kličku kratší, případně více oživené nějakým prvkem zvenku (blázen se strojem času je úchvatný), šel bych na čtyři. Takhle zatraceně silné tři – film je to sice v zásadě obyčejný, ale Will Smith je opravdu úchvatný. Jeho slzy lehce splynou s vašimi. Když Oscara získá, zlobit se rozhodně nebudu… ()

Shit 

všechny recenze uživatele

První opravdu charakterní role pro Willa Smithe a hned takovej bombastickej, civilní a reálnej výkon, úžasný, zejména to konečný potlačovaný radování, který v sobě skrývalo ohromnej pocit zadostiučinění a úlevy, bylo strašně lidsky působící, film se v podstatě opírá jen o Willa a opřít se má rozhodně o co, navíc děj založenej na nezdolný vůli, píli a víře otce a vlastně i jeho syna dokáže zapůsobit vždycky ()

Galerie (25)

Zajímavosti (26)

  • Will Smith (Chris Gardner) měl určité zkušenosti s chudobou, ale "určitě ne v takové míře, jakou zažil Chris Gardner. U nás ve Filadelfii, kde jsme žili ve sklepě pod supermarketem, nám taky někdy vypnuli proud a plyn, když táta nemohl zaplatit účty. Pro mě jako pro malého kluka to ale nebylo tak hrozné jako pro tátu. Musel o úspěch bojovat celá léta a jeho jsem taky bral jako částečný předobraz pro svoji roli. Až teprve dneska umím ocenit, jak nás dokázal ochránit." (NIRO)
  • Film s rozpočtem 55 milionů amerických dolarů studia Sony/Columbia vydělal během prvního víkendu (15. – 17. 12. 2006) neočekávaných 26,5 milionů dolarů na první příčce žebříčku návštěvnosti. Celkové tržby po dvou měsících přesáhly 162 milionů. (imro)
  • Skutečný Chris Gardner (Will Smith) nikdy neměl kufr, ale všechny své věci nosil tak, jak to vidíme i u našich bezdomovců – v igelitkách. (imro)

Související novinky

Will Smith a remake Karate Kida?

Will Smith a remake Karate Kida?

01.10.2007

No ovšem, taky jsem si klepal na čelo. Will je sympaťák, ale na tohle už je opravdu starý. Samozřejmě, všechno má logické vysvětlení. Will bude pouze produkovat, a to společně s Jerry Weintraubem,… (více)

Will Smith: Smrt na dosah?

Will Smith: Smrt na dosah?

13.09.2007

Nelekejte se, nejúspěšnější černošský herec současnosti si nevzal příklad z Owena Wilsona a nepokusil se o sebevraždu. Ačkoli jeho nový projekt má s touhle nedávnou náplní bulvárního zpravodajství… (více)

Reklama

Reklama