Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dávných časů, v divokých hvozdech Japonska začíná mýtický boj mezi rozrůstající se civilizací lidí a zvířecími božstvy, která vládnou lesům. A také příběh lásky lidského dítěte vlčí bohyně - princezny Mononoke - a válečníka věřícího v mír mezi lidmi a přírodou - prince Ashitaky. (oficiální text distributora)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (943)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Hayao Miyazaki .. Přeložený název slibuje něco jiného, než pak snímek předkládá ("Štěně San“ resp. "Strážkyně pomstivý přízrak" by asi neznělo dětem tak dobře) aneb princezna v trochu jiném smyslu pojetí. Takže o co tedy jde? Lidé bojují proti lesu a jak vidím, každý je s toho pořádně na větvi. Anime, které nepřináší nic fenomenálního, pouze si barvitě hraje na temnou pohádku, plnou démonů, bohů a rozpolcených lidí. Škoda, že film nedrží nasazené tempo a střední část se poměrně vleče, čímž se příběh rozpíná do nevhodné stopáže. Pokud tím měl být epičtější nějak to nefunguje, spíše se stává nevýrazným. Zelení a Al Gore ovšem musí chrochtat blahem. Já si však pro „nejlepší animák“ (z toho, co mi Hayao Miyazaki zatím nabídl není ani Mononoke jeho nejlepší počin - ale který by si tohle označení zasloužil ještě nepovím, několik málo jeho snímků mi ještě chybí dokoukat..) zajdu do jiné stáje :-) 75%. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Moje první pořádné setkání s anime (když nepočítám Dobrodruhy z vesmíru v časech dětství) a byla jsem okouzlená stejně, jako kdybych vkročila do čarovného lesa, obývaného dávnými bohy. Velkou zásluhu na mém hodnocení má neschématické pojetí postav a romantika růžové zbavená, protože vědomí hrozící zkázy vše barví do temna stejně jako kouř z dolů zakrývá oblohu. Jen si neodpustím malý povzdech nad českým dabingem (ovšem nad tím v posledních letech vzdychám u téměř každého filmu). Víte, páni dabéři a dabingoví režiséři, když je něco namalované, tak to ještě neznamená, že se jedná o tvorbu pro děti, a tudíž naprosto není nutné obdařovat dospělé postavy vysokými hlásky. To jen tak pro příště. ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Princezná Mononoke ma prekvapila v tom najlepšom možnom zmysle slova. Počas dvoch hodín som bola do osudov vlčej bohyne a bezprostredného ľudského smrteľníka úplne ponorená. V obsahu sa divákovi črtá priam neuveriteľné množstvo bytostných myšlienok, ktoré som ani nebola schopná všetky vstrebať. Miyazaki vidí nezastrenými očami a k tomu viac, než bežný smrteľník. Veľmi krásny a duchovný filmový zážitok s typickou úžasnou ázijskou hudbou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když jidaigeki , tak vznešenost v podobě Mononoke hime. Miyazaki se sice vyhýbá kreslení bradavek, ale před vícevrstvou imaginací úzce spjatou s japonskými mýty, legendami a historií nikdy neuhne. Je zvláštní, jak jsme slabí, příroda neskutečně silná a stejně od ní pořád dostáváme šanci. Jestli to nebude tím, že ona na rozdíl od lidí neví, co je to lstivost.. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

U Mijazakiho jsem zvyklá na to, že jeho tvorba je podbarvena "chraňme přírodu - třiďme odpad - nepalme lesy", ale tentokrát toho bylo až příliš moc. Fantazií se opět nešetří, ty bílé potvůrky v lese se mi opravdu moc líbily, příběh byl také zajímavý, konec byl takový hořkosladký (což mi v tu chvíli vůbec nevadilo), přesto to pro mě je zatím jeden z nejslabších filmů, co jsem od Mijazakiho viděla. Prostě se mě nedotkl, tentokrát ne. Vždycky ve mně něco jeho tvorba zanechala, teď ani ťuk. Přesto je to kvalitní dílko, které určitě stojí za shlédnutí; mně jednou. Slabší 4*. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (27)

  • Než do Japonska dorazil Titanic (1997), byla Princezna Mononoke v této zemi nejvýdělečnějším filmem. (Kulmon)
  • Disney/Miramax, distributor v Severní Americe, byl smluvně vázán k uvedení filmu v kompletní stopáži. Přestože tuto podmínku nakonec dodržel, snímek byl nasazen do mnohem menšího počtu kin, než bylo původně přislíbeno. (HappySmile)
  • Oficiální soundtrack, obsahující prodloužené symfonické verze filmových melodií, byl nahrán Českou filharmonií. (Honza135)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Studio Ghibli zamíří na Netflix

Studio Ghibli zamíří na Netflix

20.01.2020

Legendární japonské studio Ghibli zodpovědné například za filmy Princezna Mononoke nebo Hrob světlušek zamíří v zemích mimo USA na Netflix. Jeho kompletní knihovna animovaných titulů (s výjimkou… (více)

Filmasia 2010 – asijské „best of“

Filmasia 2010 – asijské „best of“

30.11.2010

Letošní festival Filmasia se koná v Aeru 3. - 5. prosince 2010. Uvidíte nové filmy od jmen jako Andrew Lau, Takashi Miike, Hayao Miyazaki, Tsai Ming-liang nebo Kim Ji-woon! Asijský víkend začíná v… (více)

Miyazakiho pidilidi

Miyazakiho pidilidi

22.12.2009

Blíží se Vánoce, čas pohádek. Jednu tady pro vás máme. Ačkoliv, asi všichni víme, že filmy japonského studia Ghibli nejsou tak docela pro děti. Naši potomci, kterým televize promítají utrhávání hlav… (více)

Reklama

Reklama